7 نتیجه برای محمود وفائیان
محمود وفائیان،
دوره 5، شماره 1 - ( 7-1366 )
چکیده
ترجمه: محمود وفائیان،
دوره 7، شماره 1 - ( 4-1368 )
چکیده
محمود وفائیان،
دوره 8، شماره 1 - ( 1-1369 )
چکیده
پژوهش های متعددی پیرامون چگونگی نشست زمین های غیرسنگی در اثر حفر تونل کم عمق در آنها انجام گرفته و گزارش شده اند. در تعدادی از این پژوهش ها کوشش شده است که تحلیل ریاضی این موضوع بسط داده شود، که معمولاً به روابط مفصل تئوری منجر شده است. در این مقاله نوعی تحلیل ریاضی ساده ارائه شده است که در عین حال خصوصیات فیزیکی خاک و نیز نتایج مشاهدات و اندازه گیری ها در تکمیل و تصحیح آن نقش اساسی داشته اند. نتایج حاصل از این تحلیل در سه زمینه قابل بررسی و داوری می باشد:
فرم منحنی گسترش نشست سطح زمین در مقایسه با مقدار حداکثر آن در محور تقارن.
چگونگی توزیع نشست درنقاط مختلف زمین در محدودۀ تحت تأثیر حفر تونل، و از جمله در امتداد محور قائم مار بر مرکز این تونل. مقادیر این نشست ها در مقایسه با نشست حداکثر که در تاج تونل (SC) اتفاق می افتد، بررسی شده است.
چگونگی کاهش نسبت نشست حداکثر در سطح زمین به نشست تاج تونل در اثر افزایش عمق نسبی تونل.
حمیدرضا اسلیمی، محمدمهدی سعادت پور، محمود وفائیان،
دوره 13، شماره 1 - ( 4-1372 )
چکیده
در سالهای اخیر، روشهای متنوعی برای تحلیل و طرح محافظ تونلها ارائه شده است. این روشها عمدتاً به تونلهای با مقطع دایره ای و توزیع فشار هیدرواستاتیک اختصاص داشته ندرتاً برای مقاطع و فشارهای متنوع به کار می روند. در این مقاله یک روش بررسی مشابه اما با سهولت در کاربرد و با دقت کافی ارائه شده است. در این روش بر اساس نظریه وینکلر، رفتار محیط پیوسته طبیعی که تونل در آن حفر شده است توسط میله (فنر)های الاستیک منفرد تکیه گاهی مدل شده و مسأله در حالت کرنش مستوی حل می-شود. در این تحلیل، بررسی چگونگی رفتار متقابل زمین و سازه و تأثیر وجود اصطکاک بین زمین و سازه امکان پذیر است. از مزایای این روش، امکان کاربرد آن برای تحلیل تونلها با مقاطع مختلف (از نظر شکل، ضخامت و جنس محافظ) و در شرایط متنوع از نظر فشار وارده و ژئوتکنیک محل است. برای کاربرد صحیح و سریع این روش یک الگوریتم نسبتاً کامل ارائه و نتایج محاسباتی الگوریتم بکار رفته در این تحقیق با نتایج کارهای محاسباتی موجود در این زمینه مقایسه می شود. سرانجام، با حل یک مسأله نمونه، چگونگی کاربرد این روش در تحلیل محافظ تونلها نشان داده می شود.
محمود وفائیان،
دوره 22، شماره 1 - ( 4-1382 )
چکیده
با استفاده از یک برنامه رایانهای اجزای محدود به نام Afena، ظرفیت باربری خاک زیر پی باریکهای تحت اثر بار قائم محوری مورد بررسی قرار گرفت و مبتنی بر مدل رفتاری الاستیک - موهرکولمب و برای وضعیتهای مختلف مشخصات خاک ، ضرایب ظرفیت باربری محاسبه شد. همچنین اثر نوع توزیع بار وارد بر سطح خاک از طرف پی به صورت یکنواخت و نایکنواخت به صورت توزیع سهمی، و اثر ابعاد پی و تأثیر زاویه اتساع مورد مطالعه قرار گرفت . ضرایب ظرفیت باربری که از این مطالعه به دست آمد با بعضی از مطالعات دیگر که مبتنی بر همین معیار انجام گرفته ،تطابق قابل قبول دارد ولی نسبت به نتایج بعضی از نظریههای سابق فاصله دارد و بیشتر به اعداد نظریههای “ترزاگی” ، “وسیک”، “سوکولفسکی” و تحلیل “بری” و “راید” نزدیک است. با وجود این اگر با افزایش تراکم خاک، افزایش زاویه اتساع خاک در نظر گرفته شود، منحنیهای حاصل از این مطالعه، به اعداد تحلیلهای دیگر و به نتایج بعضی آزمایشها هم نزدیک میشود. از این مطالعه دو نتیجه کلی زیر حاصل شد: اولاً بیان مقادیر ضرایب ظرفیت باربری خاک به صورت اعداد بسیار دقیق و منحصر به فرد نمیتواند بیانگر واقعیت باشد زیر عوامل متعددی ممکن است بر رفتارنهایی خاک تأثیر گذار باشند، از این رو مقادیر ضرایب ظرفیت باربری را باید به صورت متغیری که در محدوده طیف حداقل تا حداکثر قرار دارد در نظر گرفت. ثانیاً باتوجه به اینکه ارقام به دست آمده ، بسیار نزدیک به تحلیلهای نظریه است، از این رو میتوان در شرایطی که برای آنها تحلیل مشخصی وجود ندارد (مثل بار مایل، یا نامحوری[21]، یا در شرایط لایهای بودن خاک و شرایط دیگر) بر اساس همین محاسبات رفتار خاک را بررسی کرد.
واژگان کلیدی: ضرایب ظرفیت باربری خاک، اجزای محدود، موهر- کولمب
محمود وفائیان،
دوره 22، شماره 2 - ( 10-1382 )
چکیده
در این مقاله، با اشاره به بعضـی از رابطههای اخیر در مورد نشست زمین حاصل از حفر تونلهای کمعمق و با استفاده از نتایج حاصل از اندازهگیریهای واقعی در تونلهای اجرایی، رابطههای موجود در این زمینه با هم مقایسه و ارزیابی میشود. همچنین نتایج محاسبات مبتنی بر اجزای محدود در شرایط فرض الاستیک ارائه شده و با رابطههای تحلیلی مقایسه میشود. از طرفی تأثیر تغییر متغیرهای مؤثر بر رفتار خاک و نیز اثر پلاستیک شدن دهانه تونل مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. از این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که در بسیاری از موارد، میتوان با کاربرد یک نرمافزار اجزای محدود مبتنی بر حل “الاستیک- پلاستیک کامل با معیار موهر کولمب” وضعیت رفتاری (مخصوصاً جابهجاییها) محیط اطراف و بالای تونل در زمینهای خاکی را پیشبینی کرد.همچنین رابطههای ساده پیشنهادی نگارنده، الگوی رفتاری قابل قبول (و در بیشتر موارد دقیق) را نشان میدهد
بابک ابراهیمیان و محمود وفائیان،
دوره 26، شماره 1 - ( 4-1386 )
چکیده
گرچه سابقه بررسی تاثیر زلزله بر سدهای خاکی به چند دهه قبل بر می گردد ولی پیچیدگیهای رفتاری این گونه سازه های خاکی در شرایط مختلف هندسی و فیزیکی و نیز تفاوت ویژگیهای زلزله ها موجب می شود که مطالعات دقیقتر با ابزار محاسباتی قویتر، نتایج جدید یا متفاوتی از وضعیت رفتاری بدنه سد را در مقابل زلزله نشان دهند. در مطالعه حاضر مدل رفتاری ساده الاستوپلاستیک مبتنی بر معیار موهر- کولمب برای وضعیت پلاستیک شدگی خاک و نیز از قاعده میرایی ریلی در محاسبات استفاده شده است. در این مقاله، ابتدا صحت کارکرد مدلهای عددی از طریق تحلیل دینامیکی موردهای واقعی مانند سدهای خاکی "لانگ ولی"، "سانتافله سیا" و مقایسه نتایج محاسباتی با نتایج حاصل از اندازه گیریهای واقعی و یا نتایج ارائه شده توسط دیگر محققان بررسی شده است. همچنین در مطالعه حاضر علاوه بر تحلیل لرزه ای سدهای خاکی و بررسی پایداری آنها، به شیوه شبه استاتیکی هم پایداری سدهای خاکی بررسی شده است لذا به منظور اعتبار سنجی نتایج تحلیلهای شبه استاتیکی و کنترل نتایج نرم افزار در محاسبه ضریب اطمینان شبه استاتیک، سد "کارسینگتون" تحلیل شده است. مقادیر ضرایب اطمینان به دست آمده از مطالعه حاضر تطابق بسیار نزدیکی با نتایج ارائه شده در گزارشهای دیگر دارد. از طرفی رفتار گسیختگی حاصل از تحلیل این سد نیز توانایی دقیق نرم افزار را در مشخص کردن سطح گسیختگی نشان می دهد. در بخش اصلی تحلیلها، رفتار لرزه ای سدهای خاکی با شرایط انتخابی متفاوت مورد مطالعه پارامتری قرار گرفته است و به ویژه تاثیر ارتفاع سد بر رفتار لرزه ای و انتخاب اندازه بهینه عرض تاج سد بررسی شده است و نتایج این تحلیلها به-صورت نمودارهایی ارائه شده اند.