۴ نتیجه برای مشهدی
مهری مشهدی، علیرضا عبدالهی، زینب نصیری ،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( نشریه مواد پیشرفته در مهندسی- پاییز ۱۳۹۳ )
چکیده
در این تحقیق، کامپوزیت ZrB۲-HfB۲ به روش تفجوشی بدون فشار تولید و از پودرهای SiC، MoSi۲ و B۴C به عنوان افزودنی استفاده شد. برای ساخت نمونههای کامپوزیتی، ابتدا پودر ZrB۲ به مدت ۲ ساعت آسیاب و سپس ذرات تقویت کننده به آن اضافه شد. مخلوط کامپوزیتی حاصل با استفاده از فرایندپرس هم فشار سرد (CIP) شکل داده شد و پس از پیرولیز، در دو دمای oC۲۱۰۰ و oC۲۱۵۰ تحت عملیات تفجوشی قرار گرفت. برای مقایسه اثرات افزودنیهای مختلف بر رفتار تفجوشی بدون فشار و خواص مکانیکی کامپوزیت ZrB۲-HfB۲ از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مجهز به طیفسنج EDS، آزمون خمش و اندازه گیری سرعت صوت به روش التراسونیک (برای اندازهگیری مدول الاستیک) استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، نمونههای حاوی ذرات MoSi۲ و SiC نانو بیشترین میزان استحکام خمشی را دارا بودند. علاوه بر این، استحکام خمشی نمونهها با افزایش دمای تفجوشی از oC۲۱۰۰ به oC۲۱۵۰ افزایش یافت که بیانگر بهبود فرایندتفجوشی در دمای oC۲۱۵۰ است.
فرهاد معراجی، مهری مشهدی، مرتضی تمیزیفر، علی نعمتی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( نشریه مواد پیشرفته در مهندسی- بهار ۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش ویسکرهای نیترید آلومینیوم (AlN) در کوره لولهای تحت جریان ۵۰۰ گاز نیتروژن در دمای C˚۱۰۰۰ با یک ساعت ماندگاری در این دما تهیه شدند. مواد اولیه شامل آلومینیوم (Al) با اندازه ذرات ۳ میکرومتر و ۴۵ میکرومتر و کلرید آمونیوم (NH۴Cl) بود. برای بررسی ویسکرهای نیترید آلومینیوم، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و پراش اشعه X (XRD) بهکار گرفته شدند. بررسی یافتهها نشان داد که با نسبتهای متفاوت کلرید آمونیوم به پودر آلومینیوم ۳ میکرومتری، ویسکرهای نیترید آلومینیوم با قطر ۱۴۰ تا ۳۴۰ نانومتر بهدست آمد. در حالت استفاده از بیش از ۴۰% وزنی کلرید آمونیوم، فرآورده پایانی، نیترید آلومینیوم خالص و عاری از آلومینیوم واکنش نکرده بود. از ترکیب کلرید آمونیوم با پودر آلومینیوم ۴۵ میکرومتر، ویسکرهای نیترید آلومینیوم با قطر۶۳۰ تا ۸۷۰ نانومتر بهدست آمد و با افزودن بیش از ۵۰% وزنی کلرید آمونیوم، نیترید آلومینیوم خالص ایجاد شد. بررسیهای ریزساختاری نشان داد که با افزایش میزان کلرید آمونیوم قطر ویسکرها افزایش مییابد (تقریباً حدود ۲۰۰ نانومتر). همچنین با افزایش اندازه ذرات آلومینیوم، ویسکرهای نیترید آلومینیوم با قطر بیشتر بهدست آمد. با افزوده شدن کلرید آمونیوم به آلومینیوم واکنشهای خودبهخودی کلریده شدن و نیتریده شدن ترمودینامیکی در فاز گازی افزایش یافت و منجر به تشکیل ویسکرها و همچنین فرآورده نیترید آلومینیوم خالص شد.
محمد مهدی شیروانی، مهری مشهدی، محسن یوسفی،
دوره ۳۸، شماره ۴ - ( نشریه مواد پیشرفته در مهندسی- زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
در تحقیق پیشرو، سنتز پودر هافنیم دیبوراید بهروش احیای کربوترمال در حالت جامد بررسی شده است. به این منظور، از هافنیم دیاکساید، اسید بوریک، کربن اکتیو و یا رزین فنولیک بهعنوان مواد اولیه واکنش کربوترمال استفاده شد. پس از ۴-۲ ساعت آسیاکاری مواد اولیه با آسیای ماهوارهای در محیط اتانول، مخلوط حاصل با گرما خشک و سپس تحت فشار ۳۰-۲۰ بار قرصهای فشرده ایجاد شد. در ادامه، قرصها بهمدت یک ساعت در بوته گرافیتی تحت دمای ۱۶۰۰-۱۵۰۰ درجه سانتیگراد در اتمسفر آرگون عملیات حرارتی شد. محصول پودری توسط پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیفسنجی توزیع انرژی (EDS) و تصویربرداری پراکندگی الکترون بازگشتی (BSE) بررسی شد. دمای عملیات حرارتی، میزان اسید بوریک، زمان عملیات حرارتی و آسیاکاری بهعنوان چهار عامل اثرگذار بر سنتز و اندازه پودر هافنیم دیبوراید شناسایی شد. بر اساس نتایج میکروسکوپی الکترونی روبشی، ریزساختار نامنظم با اندازه ذرات ۴-۲ میکرومتر برای پودر هافنیم دیبوراید مشاهده شد. بهترین نمونه با نسبت مولی هافنیم دیاکساید: کربن رزین فنولیک: اسید بوریک معادل ۱:۵:۵ مول در دمای ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد و پس از یک ساعت عملیات حرارتی، بهدست آمد. نتایج پراش پرتو ایکس سنتز هافنیم دیبوراید خالص با اندازه کریستالیت حدود ۶۰ نانومتر را تأیید کرد.
ایمان فروغی، مهری مشهدی،
دوره ۳۹، شماره ۴ - ( نشریه مواد پیشرفته در مهندسی- زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
سرامیکهای فوق دما بالا بهدلیل ویژگیهای منحصر به فرد، پتانسیل کافی برای کاربردهای هوافضایی، نظامی و صنعتی را دارند. یکی از این سرامیکها کامپوزیت ZrB۲-SiC است که با توجه به خواص مکانیکی، حرارتی و مقاومت به اکسیداسیون عالی مورد توجه واقع شده و تحقیقات بسیاری روی آن صورت گرفته است. در این تحقیق، اثر افزودن ZrC بر رفتار تفجوشی بدون فشار، خواص مکانیکی، ریزساختاری و حرارتی نانوکامپوزیت ZrB۲-SiC مطالعه شد. در این تحقیق از پودرهای ZrB۲ و ZrC در مقیاس میکرون و پودر SiC در مقیاس نانو استفاده شد. نانوکامپوزیتهای ZrB۲-۲۰vol% SiC با افزودن ۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵ درصد حجمی ZrC، بهروش بدون فشار و در دمای ۲۱۰۰ درجه سانتیگراد تفجوشی شدند. نتایج نشان داد، افزودن ZrC موجب بهبود چگالی نسبی، سختی و چقرمگی شکست نانوکامپوزیت ZrB۲-۲۰vol% SiC میشود. بهینه خواص در نمونه حاوی ۱۲ درصد حجمی ZrC بهدست آمد و چگالی نسبی، سختی و چقرمگی شکست این نمونه بهترتیب ۹۹/۰۱ درصد، ۱۶/۹۵ گیگاپاسکال و ۵/۴۳ مگاپاسکال بر جذر متر گزارش شد. تجزیه حرارتی نمونهها نشان داد افزودن ZrC موجب کاهش نفوذ حرارتی این نانوکامپوزیت شده است، بهطوری که بالاترین میزان نفوذ حرارتی دمای محیط برای نمونه فاقد ZrC با مقدار ۳۵/۳ میلیمتر مربع بر ثانیه گزارش شد.