۶ نتیجه برای اسپینل
ساسان اطرج، فاطمه محمدی، محمررضا نیلفروشان،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در این تحقیق تاثیر افزودن کلرید منیزیم بر سینتیک تشکیل اسپینل آلومینات منیزیم مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، مخلوط استوکیومتری از کربنات منیزیم و آلومینای کلسینه شده به مدت یک ساعت در دمای °C ۱۱۰۰ کلسینه شد. این ماده پس از آسیاب، به ترکیب ۶ درصد وزنی کلرید منیزیم افزوده، پس از شکل دهی با پرس در دماهای۱۳۰۰ و °C ۱۵۰۰ و در زمان های متفاوت تحت پخت قرار گرفت. مقدار فاز اسپینل تشکیل شده به کمک تحلیل فازی نیمه کمی تعیین شد. سپس با کمک معادله جاندر مقدار ثابت سرعت واکنش تشکیل اسپینل و مقدار انرژی فعالسازی آن با استفاده از معادله ی آرنیوس بهدست آمد. نتایج نشان داد که افزودن کلرید منیزیم باعث تسریع واکنش تشکیل اسپینل می شود. در این ارتباط مقدار انرژی فعالسازی برای نمونه بدون افزودنی کلرید منیزیم ۰۶/۹۳ و برای نمونه حاوی ۶ درصد افزودنی ۷۱/۵۵ کیلوکالری بر مول محاسبه شد.
هاشم احمدی، ساسان اطرج، محمدرضا نیلفروشان، علیرضا دهقانی ورنامخواستی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در پژوهش حاضر، از مخلوط اسپینل آلومینات منیزیم و لجن کنورتور بهعنوان مواد اولیه جهت تشکیل درجای فاز هرسنیت در ساخت آجر دیرگداز منیزیت- هرسنیتی استفاده شد. نمونههای پرس شده در دو دمای ۱۴۰۰ و ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد سنتز شد و سپس ترکیب فازی آجرهای سنتز شده در ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر افزودن درصدهای مختلف نانوذرات منیزیا روی خواص آجرهای دیرگداز منیزیا- هرسنیتی مورد بررسی قرار گرفت. در این ارتباط خواص فیزیکی، استحکام فشاری سرد، مقاومت به شوک حرارتی و ریزساختار آجرهای دیرگداز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آنالیز فازی نشان داد که فاز هرسنیت در زمینه دیرگداز تشکیل و باعث برقراری اتصال و افزایش آن بین ذرات منیزیا میشود. با ارزیابی خواص مشخص شد که افزودن نانوذرات منیزیا بهدلیل افزایش تراکم ساختار باعث کاهش تخلخل میشود که در این ارتباط میزان بهینه نانوذرات منیزیا یک درصد وزنی تعیین شد. افزودن مقادیر بیشتر نانوذرات منیزیا بهدلیل پدیده تجمع و بهم چسبیدن ذرات باعث افزایش تخلخل میشود. سطح ویژه بالای نانوذرات منیزیای افزوده شده موجب انجام سینترینگ مناسب در ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد، افزایش اتصالات بین ذرات و در نتیجه افزایش استحکام مکانیکی میشود اما تأثیری بر مقاومت به شوک حرارتی آجر دیرگداز ندارد. بررسیهای ریزساختاری نیز کاهش تخلخل و افزایش اتصالات بین ذرات را با افزودن مقدار بهینه نانوذرات منیزیا نشان داد.
فاطمه سعیدپور، مرتضی زندرحیمی، دکتر هادی ابراهیمی فر،
دوره ۳۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
فولاد زنگنزن فریتی Crofer ۲۲ APU بهعنوان مادهای مناسب برای ساخت اتصالدهنده در پیلهای سوختی اکسید جامد مورد استفاده قرار میگیرد. از مشکلات مهم این فولاد، افزایش مقاومت الکتریکی و تبخیر کروم از آن در دمای بالاست. بهمنظور رفع این مشکلات میتوان از یک لایه پوشش محافظ روی آن استفاده کرد. در این پژوهش، از پوشش کامپوزیتی کبالت/اکسید ایتریم تشکیل شده بهروش آبکاری الکتریکی استفاده شد. سپس مقاومت به اکسیداسیون و مقاومت الکتریکی نمونههای پوششدار و بدون پوشش مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور بررسی اثر اکسیداسیون روی ریزساختار و ترکیب نمونهها، از آنالیزهای میکروسکوپی الکترونی روبشی و پراش پرتو ایکس استفاده شد. نتایج نشان داد نرخ اکسیداسیون نمونه بدون پوشش پس از ۵۰۰ ساعت اکسیداسیون در هوا در ۸۰۰ درجه سانتیگراد حدود چهار برابر نرخ اکسیداسیون نمونه پوشش داده شده است. تشکیل ترکیبات اسپینلی Co۳O۴ وMnCo۲O۴ روی نمونه پوششدار هدایت الکتریکی را بهبود داد. مقدار مقاومت ویژه سطحی نمونه پوششدار و بدون پوشش بعد از ۵۰۰ ساعت اکسیداسیون بهترتیب برابر ۸/۱۵ و ۹/۲۵ میلیاهم بر سانتیمتر مربع اندازهگیری شد.
محمد رضا لقمان استرکی، حانیه قالی باف طوسی، احسان محمد شریفی، حسن شیخ، امیر الحاجی،
دوره ۳۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این پژوهش، ارزیابی اثر عوامل کیلیتشونده گلیسیرول (کیلیتشونده سهدندانهای،GLY) و اتیلن دیآمین (کیلیتشونده دودندانهای، en) بر ریخت و تغییرات فازی نانوذرات اسپینل سنتز شده بهروش سل - ژل است. مشخصهیابی نمونهها با پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) مجهز به طیفسنج تفکیک انرژی پرتو ایکس (EDX) انجام شد. نتایج فازیابی نمونهها نشان داد که هر دو نمونه سنتز شده با عوامل GLY و en دارای فاز مکعبی اسپینل بودند. نمونه سنتز شده با اتیلن دیآمین دارای ریخت هرمیشکل و اندازه ذره در محدوده ۵۵-۵۰ نانومتر بود، درحالی که نمونه تهیه شده با گلیسیرول دارای ریخت کروی با اندازه ذرات کوچکتر در محدوده ۲۵-۲۰ نانومتر بود. درنهایت، سازوکار پیشنهادی برای تغییرات ریخت نانوذرات اسپینل مورد بحث قرار گرفت.
سیده نرجس حسینی، فتح الله کریم زاده، محمد حسین عنایتی،
دوره ۳۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
قطعات خام و پیش اکسید شده AISI۴۳۰ با اسپینل فریت مس بهروش چاپ صفحهای پوشش داده شدند. فرایند تفجوشی واکنشی پوشش احیا شده موجب ایجاد یک اتصال خوب شد. آزمون طیفسنجی توزیع انرژی بیانگر تشکیل یک ساختار دولایه شامل یک زیرپوسته غنی از اکسید کروم و یک لایه اسپینلی بیرونی غنی از Cu/Fe بود. نتایج نشان داد که لایه حفاظتی اسپینلی نه تنها باعث کاهش چشمگیر مقاومت ویژه سطحی شد، بلکه با عمل کردن بهعنوان یک مانع برای نفوذ به داخل اکسیژن، از رشد زیرپوسته نیز جلوگیری کرده است. پس از ۴۰۰ ساعت اکسیداسیون، مقدار مقاومت ویژه سطحی نمونههای خام و پیش اکسید شده پوشش داده شده بهترتیب ۱۹/۷ و ۳۲/۵ میلیاهم در سانتیمتر مربع در ۸۰۰ درجه سانتیگراد اندازهگیری شد که بسیار کمتر از مقدار آن برای زیرلایه خام بدون پوشش (۱۵۳/۴ میلیاهم در سانتیمتر مربع) بود. اعمال پوشش همچنین باعث ایجاد یک مقاومت ویژه سطحی کم و پایدار (۲۰/۵ میلیاهم در سانتیمتر مربع) پس از ۶۰۰ ساعت اکسیداسیون در ۸۰۰ درجه سانتیگراد شد. هدایت الکتریکی بالای CuFe۲O۴ و آلایش آن توسط منگنز، کاهش رشد پوسته اکسیدی Cr۲O۳ و چسبندگی خوب بین پوشش و زیرلایه از جمله عوامل بهبود اساسی هدایت الکتریکی بودند. مقایسه نتایج این تحقیق با تحقیق پیشین نویسندگان نشان داد این زیرلایه با پوشش فریت مس میتواند جایگزین مناسبی برای اتصال دهندههای Crofer ۲۲ با قیمت بالاتر باشد.
شیرین طالبنیا، محمدرضا سائری، ابراهیم شریفی، علی دوست محمدی،
دوره ۴۱، شماره ۱ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
نانوذرات مغناطیسی در گستره وسیعی از زمینههای علمی از قبیل سیالات مغناطیسی، کاتالیزورها، بیوتکنولوژی، پزشکی، ذخیره اطلاعات و اصلاح محیط زیست مورد توجه محققان هستند. یکی از این کاربردها مهم آنها درمان پزشگی است. اگرچه نانوذرات مغناطیسی فریت اسپینلی بعلت خواص مغناطیسی مطلوب برای اینگونه کاربردها مناسب هستند، اما عدم زیستسازگاری و تمایل به تشکیل آگلومره این نانوذرات در محلولهای آبی، در این رابطه مشکل ساز است. یک روش مؤثر برای حذف یا به حداقل رساندن این مشکل، استفاده از برخی پوششها است. در این تحقیق، ابتدا نانوفریتهای اسپینل آهن (FeFe۲O۴) و همچنین روی (ZnFe۲O۴) به روش همرسوبی معکوس و در حضور گاز نیتروژن سنتز شده و تشکیل فازهای مورد نظر توسط آزمون پراش اشعه ایکس تأیید شد. رفتار مغناطیسی ذرات توسط مغناطیسسنج ارتعاشی تعیین شد. همچنین برای تعیین مورفولوژی و توزیع اندازه ذرات بهترتیب از میکروسکوپ الکترونی گسیل میدانی و آزمون پراکندگی نور دینامیکی استفاده شد. نتایج طیفسنجی مادون قرمز با تبدیل فوریه نشان داد که دو باند ʋ۱، ʋ۲ در فرکانس بالا و بهترتیب در cm-۱و۵۷۸-۵۵۴ و cm-۱و۳۹۷-۳۶۸ قرار دارد که هر دو مشخصه ساختار اسپینل هستند. سپس نانوذرات مغناطیسی فریت آهن توسط پلیمرهای تخریبپذیر کیتوسان و پلیاتیلن گلیکول پوشش داده شدند. بررسی تصاویر میکروسکوپی الکترونی عبوری و همچنین مشاهده طیفهای مادون قرمز با تبدیل فوریه از نانوذرات پوشش داده شده، نشان داد که نانوذرات FeFe۲O۴ با مورفولوژی کروی شکل، پوششدهی یکنواختی از پلیمرها بر روی آنها تشکیل شده است.