۳ نتیجه برای افزودنی
زهرا اصغری، کریم زنگنه مدار، سعید برجی، حسن عباس زاده، شهرام سیدین،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در این تحقیق، فرایند تفجوشی فعالشده پودر مولیبدن با استفاده از روشهای فعالسازی شیمیایی، مکانیکی و سطحی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، نانو پودر حاصل از آسیاب و احیا، در دماهای ۹۰۰، ۱۱۰۰ و ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت تفجوشی شد. جهت مقایسه روشهای فعالسازی تفجوشی (فعالسازی شیمیایی و مکانیکی) و تاثیر آنها بر ویژگیهای ریزساختاری، از پودر میکرو مولیبدن تجاری و افزودنی نیکل استفاده شد. نمونهها تحت فشار ۴۰۰ مگاپاسکال فشرده و در دمای ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت تحت اتمسفر هیدروژن تفجوشی شدند. ریزساختار و ترکیب شیمیایی نمونههای تفجوشی شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به EDS۱ و نیز به روش پراش پرتو X ارزیابی شدند. چگالی نمونهها پس از تفجوشی به روش ارشمیدس اندازهگیری شد. با تفجوشی در دمای ۱۴۰۰ درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت، چگالی نسبی نمونه حاصل از پودر میکرو ۸۰%، نانو پودر (فعالسازی سطحی) ۹۳% ، پودر میکرو همراه با ۲۰% نانو پودر مولیبدن (فعالسازی مکانیکی) ۸۶% و پودر میکرو مولیبدن همراه با ۵/۱% نیکل (فعالسازی شیمیایی) ۹۵% بهدست آمد. نتایج نشان داد که افزودنی نیکل، با تشکیل لایههای بین فلزی ترد δ-NiMo در مرز دانهها سبب ایجاد میکروترکهای مرز دانهای و تضعیف خواص مکانیکی میشود.v
پوریا صفایی، غلامحسین برهانی، سعیدرضا بخشی،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش از پودرهای خالص مولیبدن، سیلیسیم، آلومینیم و کاربید تیتانیوم برای تولید ترکیب MoSi۲، کامپوزیتMoSi۲/۲۰Vol% TiC، ترکیبات آلیاژی MoSi۲-x Al و کامپوزیتهای آلیاژی MoSi۲-xAl/۲۰Vol%TiC استفاده شد. پودرهای اولیه در نسبت های مشخصی با هم مخلوط و در یک آسیاب مکانیکی فعال سازی شدند. سپس مخلوط پودر فعال شده پرس و عملیات سنتز و زینتر در محدوده ی دمایی ۱۱۰۰ الی ۱۴۰۰ درجهی سانتی گراد بر روی آن انجام شد. از میکروسکوپ الکترونی روبشی برای بررسی میکروساختار و از دستگاه پراش پرتو ایکس برای شناسایی فازها استفاده شد. تاثیر افزودن آلومینیم در تشکیل فازها مورد بررسی قرار گرفت. اضافه کردن آلومینیم در مقادیر بالای ۹ درصد اتمی، علاوه بر آلیاژی کردن دی سیلیساید مولیبدن، موجب تشکیل فاز Mo(Si,Al)۲ در ساختار شد.
پرویز رزمجویی، سیدمحمد میر کاظمی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش اثر مقدار افزودنی پلی وینیل پیرولیدن (PVP) بر ساختار، ریخت شناسی۱ و ویژگیهای مغناطیسی فریت کبالت تهیه شده بهروش هیدروترمال بررسی شد. بررسی فازی نمونهها با پراش سنجی پرتو ایکس (XRD) در شرایط گوناگون فرایند تولید، نشاندهندهی تشکیل فریت کبالت است. در دمای °C ۱۹۰ با کاهش مقدار PVP به ۱/۰ درصد حجمی افزون بر فریت کبالت، قلههای اکسید کبالت نیز دیده شد. تهیهی طیف-های فروسرخ افزودنی PVP، نمونهی آماده سازی شده پیش از فرایند هیدروترمال و C-۰,۱PVP۳, ۱۹۰ با طیف سنجی FTIR و مقایسهی آنها بیانگر تشکیل پیوند بین زنجیرههای افزودنی PVP و سطح ذرات هیدروکسید فلزی و فریت کبالت بود که این کار مانع از رشد و درشت شدن آن-ها بههنگام فرایند تولید میشود. برای دیدن ریخت شناسی نمونهها از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. بر پایهی یافتههای بهدست آمده از اندازهگیری ویژگیهای مغناطیسی نانو ذرات با مغناطومتر نمونهی ارتعاشی (VSM)، با افزایش مقدار افزودنی PVP از ۱ /۰ به ۳/۰ درصد حجمی، میدان پسماندزدای مغناطیسی از ۲۹۸ به ۶۸۴ اورستد افزایش و مغناطش اشباع از emu/g ۵۸ به emu/g ۵۱ کاهش یافت.