ناصر طالبی بیدختی و محمد رضا نیک منش،
دوره 20، شماره 2 - ( 1-1380 )
چکیده
در این مقاله پدیده انتقال رسوب موازی با خط ساحلی در نواحی ساحلی مورد بررسی قرار گرفته است. از بین عوامل مؤثر در پدیده انتقال رسوب روی امواج، جریانها و خصوصیات توپوگرافی ساحل تأکید بیشتری میشود. همچنین برای بررسی رفتار امواج از نظریه موج خطی استفاده میشود. برای شبیه سازی جریان ساحلی، معادلات پیوستگی و ممنتم با در نظر گرفتن عبارتهای مربوط به تنشهای تشعشعی برای راستای موازی با خط ساحلی حل شدهاند. برای تعیین پروفیل غلظت رسوبات معلق در عمق نیز معادله انتقال-پخش رسوب در حالت میانگین زمانی حل شده است.
براساس روابط مذکور و سایر روابط مورد نیاز برای بررسی پدیده انتقال رسوبات ساحلی برنامه رایانهای PLSTP1 که با زبان فرترن 77 نوشته شده است، برای پیشبینی جریان و رسوبات ساحلی ارائه شده است که در این برنامه، معادلات دیفرانسیل حاکم بر پدیده انتقال رسوب با روش عددی تفاضل محدود و به طرق تفاضل رو به جلو، تفاضل رو به عقب و تفاضل مرکزی به صورت یکبعدی حل شدهاند. درنهایت نتایج حاصل از این برنامه رایانهای با سایر نتایج و اندازهگیریهای موجود مقایسه شده است که این مقایسه، صحت و دقت برنامه رایانهای مذکور را تأیید میکند.
واژگان کلیدی : رسوبات دریایی، موج، ساحل، جریان، انتقال رسوب
عبداله اردشیر، فیروز بهادری و احمد طاهر شمسی،
دوره 23، شماره 1 - ( 4-1383 )
چکیده
در این مقاله مدل ریاضی شبه دو بعدی SDAR1 که با هدف شبیه سازی خصوصیات جریان و تغییرات تراز بستر رودخانهها توسط مولفان توسعه داده شده معرفی میشود. این مدل از ترکیب دو الگوریتم اصلی هیدرولیک و انتقال رسوب تشکیل شده است. مدل جدید SDAR از قابلیتهای متعددی برخوردار است که محاسبه نرخ انتقال رسوب، تعیین میزان فرسایش و رسوبگذاری،شبیه سازی نیمرخ طولی و عرضی، و پیش بینی وقوع پدیده آرمور یا مسلح شدن کف رودخانه را میتوان برشمرد. الگوریتم مدل SDAR بهگونهای تنظیم شده که قادر است تغییرات سرعت، تنش برشی و نرخ انتقال رسوب را در امتداد عرضی مشخص کند. از این رو مدل دارای ماهیت شبه دو بعدی (S-2D )2 است. برای تحقق این ویژگی مهم، رودخانه به چند لوله جریان3 که دارای دبی مساوی ولی با مشخصههای هندسی متفاوتیاند تقسیم میشود. در هر لوله روندیابی رسوب و تعیین تغییرات تراز بستر به طور مجزا انجام میگیرد. دراین تحقیقات همچنین با معرفی مفهوم لوله جریان بازه ای4 اتصال شاخه ها و انشعابات جانبی، تغذیه یا برداشت آب و رسوب در حالت شبه دو بعدی فراهم شده و محدودیتهای موجود نسبت به مدلهای مشابه مرتفع شده است. واسنجی یا کالیبراسیون مدل با بهره گیری از داده های رودخانهای و آزمایشگاهی طی چند مرحله متوالی انجام گرفته و عملکرد آن با مدلهای مرجع مقایسه شده است. این بررسیها توانایی مدل SDAR را برای شبیه سازی تغییرات تراز بستر و خصوصیات هیدرولیکی در شرایط گوناگون تأیید میکند. این مدل با دارا بودن توانایی شبیه سازی خصوصیات بستر در امتداد عرضی و طولی، گزینه مناسبی برای انجام مطالعات و تدارک اطلاعات کاربردی در عرصه های مختلف مهندسی و ساماندهی رودخانه ها قلمداد می شود.