9 نتیجه برای بور
علیرضا خانجانی، علی قاسمی، مرتضی هادی،
دوره 35، شماره 1 - ( 3-1395 )
چکیده
در این پژوهش لایههای نازک نئودمیوم آهن بور با لایه بافر و لایه محافظ تنگستن بر زیرلایه Si/SiO2 بهروش پراکنش امواج رادیویی مگنترونی تولید شد. سیستم ایجاد شده در دماهای 450، 500، 550، 600 و 650 سانتیگراد در خلاء تحت عملیات بلوری شدن قرار گرفت. آنالیزفازی لایهها توسط پراش پرتو ایکس بررسی شد و وجود فاز Nd2Fe14B بدون هیچ نوع فاز ثانویه دیگری تایید شد. با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی سطح مقطع پوشش و دانهبندی لایهها بهطور دقیق مورد بررسی قرار گرفت. ریخت سطح لایهها توسط میکروسکوپ نیروی اتمی بررسی شد. خواص مغناطیسی لایه شامل نیروی پسماندزدا، مغناطش اشباع و سطح حلقه پسماند توسط مغناطومتر ارتعاشی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بهدست آمده نشان داد که با آنیل در دمای 400 درجه سانتیگراد، ساختار لایه غیربلورین است. با افزایش دمای آنیل به 550 درجه سانتیگراد بالاترین شدت قله بهدست میآید و با افزایش بیشتر شدت کاهش مییابد. با افزایش دمای آنیل اندازه دانه افزایش مییابد که بر میزان نیروی پسماندزدا موثراست. با افزایش دمای آنیل به 600 درجه سانتیگراد نیروی پسماندزدا عمودی افزایش مییابد و با ازدیاد بیشتر دمای آنیل مقدار این متغیر بهعلت افزایش بیش از حد اندازه دانهها کاهش مییابد. با توجه به خواص مغناطیسی و ساختاری لایهها میتوان نتیجه گرفت که لایه آنیل شده در دمای 600 درجه سانتیگراد دارای دلخواهترین خواص مغناطیسی و ساختاری است.
علی برادران، مجید طاووسی،
دوره 37، شماره 3 - ( 9-1397 )
چکیده
چکیده- هدف از پژوهش حاضر، بررسی خواص ساختاری، نوری و حرارتی شیشههای GeO2-PbO-CaO-SrO در راستای دستیابی به بالاترین خواص اپتیکی و پایداری حرارتی بهمنظور استفاده در ساخت پنجرههای مادون قرمز است. در این راستا، شیشههای ژرماناتی مختلف در گروههای ترکیبی PbO-xCaO (x-50)و50GeO2 و 50GeO2-(50-x)PbO-xSrO و (20 و 10، 0 x=) با انجام فرایند متداول ذوب و سرد کردن سریع در میان دو صفحه فولادی تهیه شدند. بررسیهای ساختاری، نوری و حرارتی نمونههای حاصل توسط پراشسنج پرتو ایکس (XRD)، آنالیز حرارتی (DTA)، آزمون طیفسنجی مادون قرمز (FTIR) و آزمون طیفسنجی مرئی- فرابنفش (UV-Vis) انجام شد. نتایج حاصل حاکی از آن بود که افزودن اکسید کلسیم به ترکیب شیشههای ژرماناتی- اکسید سرب، باعث کاهش توانایی تشکیل فاز شیشهای، خواص نوری و حرارتی این گروه ترکیبی میشود. برخلاف اکسید کلسیم، حضور اکسید استرانسیم تأثیر مخربی بر خواص اپتیکی شیشههای مورد بحث نداشته، بیشترین دمای تبلور در حدود 831 درجه سانتیگراد و دمای انتقال به شیشه در حدود 580 درجه سانتیگراد در ترکیب حاوی 20 درصد اکسید استرانسیم حاصل شد.
زینب جراحی، شهرام رایگان، مهدی پورعبدلی،
دوره 37، شماره 4 - ( 12-1397 )
چکیده
در این پژوهش، ساخت آلیاژ حافظهدار Cu-12wt%Al-4wt%Ni حاوی بور بهروش آلیاژسازی مکانیکی، پرس و نورد مورد بررسی قرار گرفت. برای تهیه نمونه بالک از پودرهای آلیاژسازی مکانیکی شده بهمدت 20 و 40 ساعت، از روشهای پرس سرد، تفجوشی، نورد، عملیات حرارتی و کوئنچ استفاده شد. ساختار فازی، میکروساختار، میکروسختی و دمای استحاله نمونههای حاصل مورد مطالعه قرار گرفت. مشخص شد که با افزایش زمان آسیاکاری از 20 به 40 ساعت دماهای شروع استحاله مارتنزیتی از 254 به 264 درجه سانتیگراد افزایش پیدا میکند. همچنین، نتایج نشان داد که افزودن عنصر بور به مقدار 5/0 درصد وزنی باعث افت دمای استحاله به 211 درجه سانتیگراد و افزایش میکروسختی از مقدار 154 به 193 ویکرز میشود که علت آن به ریزدانه شدن در اثر ظهور رسوبات غنی از بور نسبت داده شد. بهدلیل ناهمگنی نسبی در غلظت آلومینیوم در زمینه و تشکیل مارتنزیت با ساختار متفاوت، استحاله دو مرحلهای بروز کرد که در نمودار آزمون گرماسنجی تفاضلی روبشی DSCبهصورت دو پیک مجزا ظاهر شد.
سمیه سلگی، مجید جعفر تفرشی، مرتضی ساسانی قمصری،
دوره 38، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
در این پژوهش، پودر تترابورات کلسیم (CaB4O7) در بازه دمایی 900-800 درجه سانتیگراد بهروش واکنش حالت جامدسنتز شد. سنتز با استفاده از ماده خوشرفتارتر آمونیوم تترابورات بهعنوان منبع بور انجام شد. در دماهای 800 و 880 درجه سانتیگراد پودری مرکب از فازهای مختلف تشکیل شد. در دمای بهینه 840 درجه سانتیگراد، پودری تنها مرکب از فازهای متا و تترابورات تشکیل شد. افزایش دو درصد وزنی آمونیوم تترابورات نسبت به شرایط استوکیومتری، منجر به تولید محصول تکفاز تترابورات کلسیم میشود. آزمون پراش پرتو ایکس (XRD)، تشکیل ساختار مونوکلینیک را در دمای بهینه 840 درجه سانتیگراد و با افزایش دو درصد وزنی عنصر بور، تأیید کرد. تشکیل واحدهای BO3 و BO4 در گروه آنیونی تترابورات کلسیم، توسط طیفسنجی مادون قرمز با تبدیل فوریه (FTIR) و رامان (Raman) آزموده شد. ترکیبات عنصری و مورفولوژی ظاهری بهوسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی– گسیل میدانی (FE-SEM) مورد مطالعه قرار گرفت. استوکیومتری پودر تولید شده نزدیک به مقدار تئوری آن بهدست آمد و ذرات پودر برخی مشخصههای مونوکلینیک از خود نشان داد.
حمید اصفهانی، مهسا رسولی ثمر، فاطمه دبیر، آریا عبدالله زاده،
دوره 38، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
در این مطالعه، مکانیزم تشکیل پوشش بورایدی و سینتیک تشکیل آن روی سوپر آلیاژIn–738 بهروش نفوذی جعبه سمانتاسیون مورد بررسی قرار گرفت. فرایند بوردهی در دمای 900 درجه سانتیگراد و در زمانهای مختلف کوتاه (5، 15، 45 و 60 دقیقه) انجام شد. فازشناسی سطح نمونه ها بهکمک الگوی پراش پرتو ایکس (XRD) پس از بوردهی نشان داد علاوه بر فاز Ni3B ابتدا بورایدهایی مانند Cr5B3، AlB2 و W2B و سپس در زمانهای بیشتر بوردهی ترکیبات مانند MoB2، VB، TiB، Ni6Si2B وMo2NiB2 تشکیل شدند. با بررسی تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی (SEM) مشخص شد که با افزایش زمان بوردهی علاوه بر افزایش ضخامت پوشش بورایدی، منطقه تحتانی پوشش تحت نفوذ (IDZ) و مهاجرت عناصر آلیاژی رشد کرد. بررسی سینتیک فرایند بوردهی با اصول تئوری نفوذ در انطباق بود و تأیید کرد که مکانیزم نفوذ در منطقه تحتانی پوشش تحت نفوذ در دو بازه زمانی تغییر میکند. ضخامت پوشش بورایدی و سختی سطح نمونه بوردهی شده پس از 60 دقیقه بهترتیب برابر 8/27 میکرومتر و 853 ویکرز بود.
محمد مهدی شیروانی، مهری مشهدی، محسن یوسفی،
دوره 38، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
در تحقیق پیشرو، سنتز پودر هافنیم دیبوراید بهروش احیای کربوترمال در حالت جامد بررسی شده است. به این منظور، از هافنیم دیاکساید، اسید بوریک، کربن اکتیو و یا رزین فنولیک بهعنوان مواد اولیه واکنش کربوترمال استفاده شد. پس از 4-2 ساعت آسیاکاری مواد اولیه با آسیای ماهوارهای در محیط اتانول، مخلوط حاصل با گرما خشک و سپس تحت فشار 30-20 بار قرصهای فشرده ایجاد شد. در ادامه، قرصها بهمدت یک ساعت در بوته گرافیتی تحت دمای 1600-1500 درجه سانتیگراد در اتمسفر آرگون عملیات حرارتی شد. محصول پودری توسط پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیفسنجی توزیع انرژی (EDS) و تصویربرداری پراکندگی الکترون بازگشتی (BSE) بررسی شد. دمای عملیات حرارتی، میزان اسید بوریک، زمان عملیات حرارتی و آسیاکاری بهعنوان چهار عامل اثرگذار بر سنتز و اندازه پودر هافنیم دیبوراید شناسایی شد. بر اساس نتایج میکروسکوپی الکترونی روبشی، ریزساختار نامنظم با اندازه ذرات 4-2 میکرومتر برای پودر هافنیم دیبوراید مشاهده شد. بهترین نمونه با نسبت مولی هافنیم دیاکساید: کربن رزین فنولیک: اسید بوریک معادل 1:5:5 مول در دمای 1600 درجه سانتیگراد و پس از یک ساعت عملیات حرارتی، بهدست آمد. نتایج پراش پرتو ایکس سنتز هافنیم دیبوراید خالص با اندازه کریستالیت حدود 60 نانومتر را تأیید کرد.
ایمان فروغی، مهری مشهدی،
دوره 39، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
سرامیکهای فوق دما بالا بهدلیل ویژگیهای منحصر به فرد، پتانسیل کافی برای کاربردهای هوافضایی، نظامی و صنعتی را دارند. یکی از این سرامیکها کامپوزیت ZrB2-SiC است که با توجه به خواص مکانیکی، حرارتی و مقاومت به اکسیداسیون عالی مورد توجه واقع شده و تحقیقات بسیاری روی آن صورت گرفته است. در این تحقیق، اثر افزودن ZrC بر رفتار تفجوشی بدون فشار، خواص مکانیکی، ریزساختاری و حرارتی نانوکامپوزیت ZrB2-SiC مطالعه شد. در این تحقیق از پودرهای ZrB2 و ZrC در مقیاس میکرون و پودر SiC در مقیاس نانو استفاده شد. نانوکامپوزیتهای ZrB2-20vol% SiC با افزودن 3، 6، 9، 12 و 15 درصد حجمی ZrC، بهروش بدون فشار و در دمای 2100 درجه سانتیگراد تفجوشی شدند. نتایج نشان داد، افزودن ZrC موجب بهبود چگالی نسبی، سختی و چقرمگی شکست نانوکامپوزیت ZrB2-20vol% SiC میشود. بهینه خواص در نمونه حاوی 12 درصد حجمی ZrC بهدست آمد و چگالی نسبی، سختی و چقرمگی شکست این نمونه بهترتیب 99/01 درصد، 16/95 گیگاپاسکال و 5/43 مگاپاسکال بر جذر متر گزارش شد. تجزیه حرارتی نمونهها نشان داد افزودن ZrC موجب کاهش نفوذ حرارتی این نانوکامپوزیت شده است، بهطوری که بالاترین میزان نفوذ حرارتی دمای محیط برای نمونه فاقد ZrC با مقدار 35/3 میلیمتر مربع بر ثانیه گزارش شد.
نوید محمدی، بهنام لطفی،
دوره 41، شماره 2 - ( 8-1401 )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، بهبود رفتار فرسایشی آلیاژ اینکونل 625 با لایهنشانی روکش کامپوزیتی استلایت 6/ کاربید بور توسط فرایند قوس انتقالی پلاسما بوده است. برای این منظور، از 5 درصد وزنی ذرات کاربید بور در روکش استلایت 6 استفاده شد. بررسیهای ریزساختاری و فازی به وسیله میکروسکوپ نوری، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدان (FESEM)، آنالیز عنصری طیفسنجی انرژی (EDS) و پراشسنجی پرتو ایکس (XRD) انجام شد. تغییرات سختی در طول روکشها با کمک آزمون ریزسختیسنجی بهدست آمد. آزمون فرسایش ذرات جامد با ذرات سیلیکا و در دو زاویه برخورد ˚30 و ˚90 مورد استفاده قرار گرفت. ریزساختار روکش کامپوزیتی شامل محلول جامد کبالت- کروم و کاربیدهای بور، Cr7C3 و Cr23C6 بود و ریزساختار ظریفتری نسبت به روکش استلایت 6 داشت. همچنین فاز نواری شکل Cr7C3 در این روکش مشاهده شد که ناشی از تجزیه بخشی از ذرات کاربید بور بود. با افزودن ذرات کاربید بور، افزایش در سختی روکش حاصل شد. روکش حاوی 5 درصد وزنی کاربید بور در زاویه برخورد ˚30، مقاومت فرسایشی بیشتری نسبت به زیرلایه و روکش استلایتی خالص نشان داد، بهطوری که میزان کاهش وزن آن، 20 درصد کاهش وزن در زیرلایه اینکونلی و 33 درصد کاهش وزن در روکش استلایتی بود. اما در زاویه برخورد ˚90، اختلاف چندانی در کاهش وزن روکشها و زیرلایه مشاهده نشد. مکانیزمهای غالب فرسایش برای روکش کامپوزیتی در زاویه برخورد ˚30، برش و جداسازی ذرات تقویتکننده از سطح بودند، درحالی که فرورفتگی و ایجاد حفره مکانیزمهای اصلی تخریب در زاویه برخورد ˚90 بودند.
بهنام شریفیان، غلامحسین برهانی، احسان محمدشریفی،
دوره 41، شماره 2 - ( 8-1401 )
چکیده
در این پژوهش جهت تشکیل ذرات تقویتکننده بوراید تیتانیوم و اکسید آلومینیوم بهصورت درجا در زمینه آلومینیوم 7075، از افزودن ترکیب پودر آسیابکاری شده %Al-24TiO2-20B2O3 wt درون مذاب آلومینیوم 7075 استفاده شده است. برای یافتن دمای واکنش بین پودرهای آسیابکاری شده آلومینیوم، اکسید تیتانیوم و اکسید بور از آنالیز حرارتی افتراقی (DTA) بهره گرفته شد. نتایج آزمون پراش پرتوی ایکس مخلوط پودری آسیابکاری شده که در کوره اتمسفر آرگون تحت دمای 750 درجه سانتیگراد قرار گرفته بود، وجود ترکیبات بوراید تیتانیوم و اکسید آلومینیوم را نشان داد. همچنین نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) از مخلوط پودری توزیع یکنواختی از ذرات اکسید تیتانیوم و اکسید بور در زمینه آلومینیوم را نشان داد. 6 درصد وزنی از مخلوط پودری آسیابکاری شده تحت اتمسفر محافظ نیتروژن، در دمای 750 درجه سانتیگراد به مذاب آلومینیوم 7075 اضافه شد. مذاب کامپوزیت هیبریدی آلومینیوم 7075/ بوراید تیتانیوم- اکسید بور داخل قالب مسی ریخته شد. عملیات اکستروژن گرم بر روی کامپوزیتهای ریختهگری شده به روش ریختهگری گردابی، در دمای 465 درجه سانتیگراد با نسبت اکستروژن 6:1 و سرعت اکستروژن 5 میلیمتر بر ثانیه انجام شد. میکرو ساختار و خواص مکانیکی نمونهها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) نشان داد ذرات درجای بوراید تیتانیوم در ابعاد نانومتری تشکیل شدهاند. استحکام کششی کامپوزیت اکسترود شده به 496 مگاپاسکال رسید که این مقدار حدوداً 4 برابر بیشتر از استحکام کششی آلیاژ ریختهگری شده آلومینیوم 7075 بود.