۱۳ نتیجه برای خواص مغناطیسی
مهدی مولوی، سیدمحمد میرکاظمی، علی بیت الهی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
در پژوهش حاضر اثر دما، زمان و اتمسفر بر ریزساختار و خواص مغناطیسی فریت نیکل تهیه شده به روش شیشه سرامیک توسط تکنیک های تحلیل حرارتی افتراقی، پراش اشعه X (XRD)، مغناطومتری نمونه مرتعش و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد مطالعه قرار گرفت. ترکیبات مختلف در سیستم SiO۲- B۲O۳- Fe۲O۳- NiO- Na۲O برای دست یابی به شیشه آمرف بررسی گردید. نمونه ی عملیات حرارتی شده در بستر گرافیتی در دمای ۰C۵۱۰ به مدت یک ساعت، آهنربایش بیشتری نسبت به نمونه-ی عملیات حرارتی شده در اتمسفر هوا و در شرایط یکسان نشان داد. حضورفاز فریت نیکل و فازهای غیرمغناطیسی از قبیل فازهای سدیم بوراتی و سیلیکاتی در تحلیلXRD نمونه های عملیات حرارتی شده مشاهده شد. آهنربایش نمونه ها با افزایش زمان نگه داری در دمای ۰C۵۱۰ از ۱ ساعت به ۳ ساعت کاهش یافت. افزایش دما تا ۰C۷۰۰ باعث افزایش تبلور فاز فریت نیکل و افزایش میزان آهنربایش شد.
مریم یوسفی، شهریار شرفی،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
آلیاژهای آهن-کبالت دارای خواص مغناطیسی منحصر به فردی هستند. در بین این آلیاژها، آلیاژ Fe۶۵-Co۳۵ دارای بالاترین مقدار مغناطش اشباع است. از طرفی اضافه کردن سیلیسیم به آهن می تواند سبب کاهش در ناهمسانگردی مغناطیسی شود. در این پژوهش به منظور استفاده همزمان از مزایای کبالت و سیلیسیم در کنار آهن، اثر افزودن ۱۰ و ۲۰ درصد اتمی سیلیسیم بر خواص ریزساختاری و مغناطیسی، آلیاژ Fe۶۵-Co۳۵ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور مخلوط پودرهای اولیه با ترکیب مشخص در یک آسیاب سیاره ای در زمان های مختلف تحت عملیات آسیابکاری قرار گرفتند .خواص ریزساختاری پودرهای حاصل توسط تحلیل پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی و خواص مغناطیسی توسط آزمایش مغناطیس سنج ارتعاشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که در زمان های بالای آسیابکاری، کریستالیت ها ریزتر و همگن تر شده و کرنش شبکه به میزان جزئی کاهش می یابد. همچنین در اثر حضور سیلیسیم، اندازه ذرات نهایی کوچکتر شده، پارامتر شبکه و نیروی پسماندزدا با نرخ بیشتری کاهش می یابند. به این ترتیب که کاهش پارامتر شبکه پس از ۴۰ ساعت آسیابکاری برای سه ترکیب Fe۶۵Co۳۵، (Fe۶۵Co۳۵)۹۵Si۱۰ و (Fe۵۰Co۵۰)۹۰Si۲۰ به ترتیب ۱۲/۰درصد، ۱۶/۰ درصد و ۱۹/۰ درصد میباشد.
غلامرضا گردانی، علی قاسمی، علی سعیدی،
دوره ۳۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش اثر جانشانی مقادیر مختلفی از کاتیونهای منیزیم، کبالت و تیتانیم بر خواص ساختاری، مغناطیسی و ریزموجی نانو ذرات فریت استرانسیم با ترکیب شیمیایی SrFe۱۲-x(MgCo)۰,۵xTixO۱۹ (۵/۲،۲ ،۵/۱ ،۱ ،۵/۰ ، ۰=x) تولید شده بهروش همرسوبی مورد مطالعه قرار گرفت. برای ارزیابیهای ساختاری، مغناطیسی و ریزموجی نمونهها، از آزمونهای پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی عبوری، تحلیل گرمایی، مغناطومتر ارتعاشی، طیف سنجی موزبائر و تحلیلگر شبکه برداری استفاده شد. نتایج آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که در تمامی نمونهها فاز فریت استرانسیم با خلوص بالا تشکیل شده است. اما با افزایش میزان کاتیونهای آلاینده، فاز Fe۲O۳ ظاهر میشود. همچنین با افزایش میزان x، قلههای الگوی پراش به زوایای پایینتر منتقل میشوند. مطابق با نتایج تحلیل گرمایی نیز مشخص شد که با افزایش میزان کاتیونهای آلاینده (۲-۰=x)، دمای تشکیل فاز فریت استرانسیم از ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد افزایش مییابد. نتایج آزمون مغناطومتر ارتعاشی نشان داد که با افزایش میزان کاتیونهای جانشینی، مغناطش اشباع فریت استرانسیم از حدود emu/g ۴۰ به emu/g ۱۹ کاهش مییابد. براساس نتایج طیفسنجی موزبائر، کاتیونهای جانشینی، مکانهای k۱۲ در ساختار مگنتوپلومبیت را اشغال کردهاند. بیشترین پهنای باند جذب در گستره فرکانسی باند X، در نمونه جانشانی شده با ۲=x و برابر با ۴ گیگاهرتز (در زیر dB۱۰-) بهدست آمد. این نمونه میتواند بهعنوان یک ماده جاذب ریزموج مناسب در گستره باند X، عمل نماید.
فریبا نظری، محسن حکیمی، حسین مختاری، امیرسجاد اسماعیلی،
دوره ۳۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش آسیابکاری بهعنوانی روشی برای ساخت آلیاژهایی دوتایی Mn-Ga و تأثیر آسیابکاری بر فرایند تشکیل فاز نمونههای Mn:Ga با نسبت ۲:۱ و ۳:۱ در زمانهای ۱، ۲ و ۵ ساعت مورد مطالعه قرار گرفت. در نمونههای Mn:Ga با توجه به نتایج حاصل شده، ترکیب Mn۱,۸۶Ga با ساختار تتراگونال و گروه فضایی I۴/mmm فاز پایدار بود و همچنین مقادیری از ترکیب Mn۳Ga با ساختار اورتورومبیک و گروه فضایی Cmca در محصول شناسایی شد. اثر افزودن Ge نیز با هدف جانشین کردن اتم Ge با اتم Ga، با مطالعه در نمونه Mn:Ga:Ge با نسبت
۵/۰: ۵/۰: ۳ مطالعه شد. با این که بهبود ویژگیهای مغناطیسی با افزودن Ge قابل انتظار است، اما برای نمونه مورد بررسی افزایش وادارندگی رخ داد و مغناطش اشباع نمونه تغییر محسوسی نداشت. افزایش Ge سبب از بین رفتن شانس تولید فاز نامتقارن اورتورومبیک Mn۳Ga شد و در مقابل دو ساختار جدید Mn۱۱Ge۸ و MnGaGe در نمونه ایجاد شد. این تحول فازی با مطالعه رفتار مغناطیسی نمونهها تأیید شد. این رفتار میتواند از نیروهای نامتوازن الکترواستاتیک مرتبط با برهمکنش تبادلی منگنز در ترکیب ساختار اورتورومیبک Mn۳Ga و جایگزین شدن برخی اتمهای Ge با Ga ناشی شده باشد.
سید سلمان سید سید افقهی، مجتبی جعفریان، محسن صالحی،
دوره ۳۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش بررسی ریزساختاری و خواص مغناطیسی هگزافریت باریم دوپ شده با یونهای کبالت، کروم و قلع با فرمول BaCoxCrxSnxFe۱۲-۳xO۱۹ (۵/۰،۳/۰x=) به روش حالت جامد صورت گرفت. بررسیهای فازی و ساختاری بهترتیب با تحلیل پراش اشعه ایکس (XRD) و طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR) تأیید کننده تشکیل ترکیب تک فاز هگزافریت باریم بدون حضور فاز ثانویه غیرمغناطیسی پس از ۵ ساعت عملیات حرارتی در دمای °C ۱۰۰۰ بود. همچنین طبق تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورفولوژی ذرات بهصورت کاملاً هگزاگونال با میانگین اندازه ذرات ۲۵۰-۲۰۰ نانومتر بود. بر اساس متغیرهای مغناطیسی اندازهگیری شده توسط مغناطیسسنج نمونه مرتعش (VSM) هر دو نمونه دارای خاصیت مغناطیسی نرم بودند و بیشترین میزان مغناطش اشباع در نمونه با ترکیب BaCo۰,۳Cr۰,۳Sn۰,۳Fe۱۱,۱O۱۹ حاصل شد. مقادیر مغناطش اشباع (Ms) و نیروی وادارندگی (Hc) برای این ترکیب به ترتیب برابر emu/g ۲۱/۴۲ و Oe ۶۵۶ اندازهگیری شد.
مجید حسین زاده، محسن بزرگمهر، مجید عسکری،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
آلیاژهای آمورف پایه کبالت جهت کاربردهای مختلفی شامل استفاده در صنایع الکترونیک، حسگرها و حافظههای مغناطیسی با توجه به خواص مغناطیسی ویژه خود شامل مغناطوتنگش نزدیک به صفر، نفوذپذیری مغناطیسی و مغناطش اشباع بالا مورد توجه بسیاری از محققان برای انجام تحقیقات بنیادی هستند. هدف از انجام این پژوهش ساخت و بررسی خواص مغناطیسی آلیاژ آمورف پایه کبالت با استفاده از فرایند ذوبریسی مذاب و آلیاژسازی مکانیکی است. آلیاژ تولیدی به هر دو روش توسط میکروسکوپی الکترونی روبشی، دستگاه پراش سنج پرتو ایکس و دستگاه مغناطوسنج ارتعاشی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیب تولید شده بهروش ذوبریسی با دیسک مبرد دارای خواص نرم مغناطیسی مناسبتری میباشد.
سید سلمان سید افقهی، مجتبی جعفریان،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر نسبت مولی آهن/باریم بر ترکیب فازی، دمای سنتز، ریزساختار و خواص مغناطیسی هگزافریت باریم تهیه شده بهروش فعالسازی مکانیکی بررسی شد. بهمنظور سنتز این ترکیب از نسبتهای مولی آهن/باریم ۱۲ و ۶ استفاده شد. تأثیر نسبت مولی آهن/باریم، زمان آسیاکاری و دمای عملیات حرارتی در تعیین شرایط بهینه برای تولید این ترکیب مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور بررسیهای فازی، مورفولوژی و خواص مغناطیسی محصول نهایی بهترتیب از آزمون پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و مغناطیسسنجی نمونه مرتعش (VSM) استفاده شد. طبق نتایج نسبت مولی آهن/باریم برابر با ۶، زمان ۱۰ ساعت آسیاکاری و دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد بهعنوان شرایط بهینه برای تولید این ترکیب بهصورت تک فاز بهدست آمد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی نشاندهنده ذراتی با مورفولوژی هگزاگونال و تقریباً کروی بهترتیب برای نمونههای تهیه شده با نسبتهای مولی آهن/باریم ۱۲ و ۶ بود. همچنین طبق بررسیهای مغناطیسی بیشترین مقدار مغناطش اشباع (emu/g ۴۸/۵۶) و نیروی وادارندگی (Oe ۲/۵۲۴۷) برای نمونه سنتز شده با نسبت مولی آهن/باریم ۶ حاصل شد.
سمیه اعلم الهدی، سید محمد میرکاظمی، طاهره شاهجویی، نیلوفر بنویدی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش نانوذرات نیکل فریت به روش سل –ژل خوداحتراقی سنتز شدند و تأثیر دمای کلسیناسیون بر تشکیل فازها، خواص مغناطیسی و ریزساختار نانوذرات نیکل فریت سنتز شده با استفاده از پراش پرتو ایکس، مغناطومتر نمونه ارتعاشی و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد. همچنین برروی نتایج پراش پرتو ایکس آنالیز کمی صورت گرفت. بررسیهای ریزساختاری و محاسبه اندازه بلورکها تشکیل نانوذرات را نشان داد. الگوهای پراش پرتو ایکس نشان داد که محصول احتراق شامل نیکل فریت، هماتیت، NiO، FeNi۳ است. با انجام کلسیناسیون، FeNi۳ حذف شد و مقدار NiO و هماتیت با تغییر دمای کلسیناسیون تغییر کرد. مغناطش اشباع با کلسیناسیون در دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد از emu/g۳۷ به emu/g۳۰ کاهش یافت که بهدلیل تجزیه فاز مغناطیسی FeNi۳ و افزایش مقدار فاز آنتیفرومغناطیسی هماتیت است. میدان پسماندزدا نیز افزایش پیدا کرد که میتواند بهدلیل افزایش نسبی مقدار فاز نیکل فریت و حذف فاز FeNi۳ باشد. مقدار مغناطش اشباع در نمونه کلسینه شده در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد بهدلیل واکنش بین هماتیت و اکسید نیکل و افزایش درصد نیکل فریت به مقدار emu/g۴۳ افزایش یافت و نیروی پسماندزدای مغناطیسی تا Oe۱۲۷ کاهش یافت که میتواند بهدلیل افزایش اندازه ذرات و ایجاد ذرات مغناطیسی چند سامان باشد.
سید ابراهیم موسوی قهفرخی، فروزان بازدار، ایرج کاظمی نژاد،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، هگزافریت سرب آلائیده با نیکل ( PbFe۱۲-xNixO۱۹) تحت شرایط ۲۰/۰ = x به روش سل- ژل تهیه شد و سپس تأثیر دمای بازپخت بر خواص ساختاری، مغناطیسی و دیالکتریکی آن گزارش شده است. رفتار و سازوکار گرمایی ژل پیش ماده توسط آزمون توزین حرارتی و حرارتی تفاضلی ارزیابی گردید. ویژگیهای ساختاری، مغناطیسی و دیالکتریکی نمونهها بهوسیله طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی، مغناطوسنج نمونه ارتعاشی و خود القاء، ظرفیت و مقاومت الکتریکی (LCR) متر بررسی شدند. نتایج الگوی پراش پرتو ایکس نشان میدهند که با افزایش دمای بازپخت تا ۸۰۰ درجه سانتیگراد درصد فاز PbFe۱۱/۸Ni۰/۲O۱۹ در نمونهها افزایش مییابد. همچنین با افزایش دما، بهدلیل حذف فاز ثانویه و تشکیل هگزافریت سرب خالص و تکفاز، مغناطش افزایش مییابد. با افزایش فرکانس رسانندگی الکتریکی جریان الکتریکی متناوب (ac) نمونهها ابتدا کاهش و سپس افزایش مییابد که این تغییرات براساس مدل لایهای ماکسول- ویگنر قابل توجیه است. اندازهگیریها نشان میدهد که بهترین نمونه PbFe۱۱/۸Ni۰/۲O۱۹ با دمای بازپخت ۸۰۰ درجه سانتیگراد و زمان پخت ۳ ساعت میباشد.
فاطمه ابراهیمی، فخرالدین اشرفی زاده، سعید رضا بخشی،
دوره ۳۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق با بهکارگیری آندایزینگ دو مرحلهای، تمپلت آلومینایی منظم با قطر حفره ۳۰ نانومتر و طول ۱۵ میکرومتر ساخته شد. سپس با کمک روش غوطهوری در محلول سل، نانوسیمهای فریت استرانسیوم تهیه شدند. نانوپودرهای فریت مورد نظر نیز با استفاده از روش سل- ژل سنتز شد. مشخصهیابی نانوساختارها با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) و آزمون طیفسنجی توزیع انرژی (EDS) انجام شد. منحنی مغناطش برای نانوپودر و نانوسیمها (در جهت موازی و عمود با محور نانوسیم) با استفاده از دستگاه تداخلسنج کوانتومی ابررسانایی (SQUID) رسم شد. نتایج بیانگر آن است آندایز دو مرحلهای در اگزالیک اسید ۳/۰ مولار در دمای چهار درجه سانتیگراد با آندایز مرحله اول ۱۲ ساعت منجر به ایجاد تمپلت کاملاً منظم میشود. روش غوطهوری در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد به مدت دو ساعت منجر به ایجاد نانوسیمهای یکنواخت و منظم فریت استرانسیوم میشود؛ نانوسیمهای مغناطیسی درون تمپلت ناهمسانگردی عمودی از خود نشان دادند.
مجید حسین زاده، محسن بزرگمهر، علی قاسمی، مجید عسکری،
دوره ۳۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
آلیاژ مغناطیسی NdFeB یکی از مغناطیسهای سخت و دارای بالاترین میزان حداکثر انرژی تولید شده در جهان است. رایجترین روشهـای تولید آلیاژهـای مغناطیسی Nd۲Fe۱۴B، روشهـای متالوژی پودر و تکنیکهای کوئنچ سریع است. در این تحقیق اثر دمای پرس گرم بر خواص مغناطیسی مگنت Nd۲Fe۱۴B مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی ساختار و خواص مغناطیسی نمونههای ساخته شده، مطالعات ساختاری بر پایه پراش پرتو ایکس، طیفسنج فلورسانس پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی و طیفسنجی توزیع انرژی از بالک مگنت Nd۲Fe۱۴B و آزمونهای مغناطیسی با استفاده از مغناطومتر ارتعاشی انجام شد. نتایج حاصل از آزمونها نشان داد که علاوه بر فاز Nd۲Fe۱۴B دو فاز α-Fe و فاز غنی از Nd نیز در ساختار مگنت تهیه شده وجود دارد که این فازهای ثانویه نه تنها مخرب نیستند بلکه بهنحو مؤثری با فاز اصلی کوپلینگ تبادلی ایجاد کرده و سبب بهبود خواص مغناطیسی میشود. با افزایش دمای پرس، خواص مغناطیسی مگنتهای سینتر شده، افزایش یافت و درنهایت مگنت Nd۲Fe۱۴B با حداکثر انرژی تولید شده بالاتر از ۲۹۰ کیلوژول بر مترمکعب ساخته شد.
نازنین علیرضایی ورنوسفادرانی، سید ابراهیم موسوی قهفرخی، مرتضی زرگر شوشتری،
دوره ۳۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، نانوساختارهای هگزافریت نوع W با فرمول SrCo۲Fe۱۶O۲۷ بهروش سل- ژل خود احتراقی تهیه شدند. تأثیر دمای پخت بر خواص ساختاری، مغناطیسی و اپتیکی این نانوساختارها، بررسی شد. ریخت شناسی و ساختار بلوری نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی و پراش پرتوی ایکس مشخصه یابی شد. براساس نتایج حاصل از الگوهای پراش پرتو ایکس، مشاهده شد که در دمای پخت ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد بیشترین میزان فاز اصلی تشکیل شده است. بررسی تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی نشان داد که ریختشناسی نمونه های ساخته شده، صفحه ای است. برای تأیید تشکیل فاز اصلی از آزمون مادون قرمز تبدیل فوریه استفاده شد. نتایج آنالیز مادون قرمز تبدیل فوریه تشکیل جایگاه های چهاروجهی و هشت وجهی به عنوان ویژگی مهم هگزافریت ها را تأیید کرد. خواص مغناطیسی نمونه ها توسط مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی اندازه گیری شد و نشان داد که با افزایش دما، مغناطیس اشباع (Ms) افزایش می یابد. همچنین خواص اپتیکی نمونه ها توسط آزمایش طیف سنجی جذب مرئی- فرابنفش و طیف سنجی فوتولومینسانس مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج حاصل از هر دو طیف، اندازه شکاف انرژی تقریباً یکسان بوده و با افزایش دما تقریباً ثابت است.
محمود شایسته فر، علیرضا مشرقی، سعید حسنی،
دوره ۴۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش، نانوذرات (۰/۱، ۰/۰۷۵، ۰/۰۵، ۰/۰۲۵، ۰ =x)وMn۰,۸Zn۰,۲Fe۲-xDyxO۴ برای اولین بار توسط روش سل– ژل احتراقی تهیه شد. تأثیر افزودن دیسپرسیم بر خواص ساختاری، مغناطیسی و همچنین ریزساختار نمونههای تولید شده با استفاده از روش پراش پرتوی ایکس (XRD)، طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، مغناطشسنج نمونه ارتعاشی (VSM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد که در تمام نمونههای تولید شده ساختار اسپینل مکعبی تشکیل شده است. همچنین مشخص شد افزودن دیسپرسیم سبب افزایش پارامتر شبکه و کاهش اندازه بلورکها شده است. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی گسیل میدانی نیز نشان دادند که حضور دیسپرسیم نه تنها نقش مؤثری در کاهش آگلومراسیون نانوذرات و توزیع یکنواخت آنها دارد بلکه سبب کاهش میانگین اندازه آنها نیز میشود، بهگونهای که میانگین اندازه ذرات از ۱۳۰ به ۳۳ نانومتر کاهش یافت. بررسی خواص مغناطیسی نمونهها نیز نشان داد که با حضور دیسپرسیم مغناطش اشباع و نیروی پسماندزدای مغناطیسی هر دو کاهش مییابند، بهنحوی که مغناطش نمونهها از ۶۶/۳ به emu/gو۵۸/۴ و نیروی پسماندزدا مغناطیسی نیز از ۷۸/۵ به Oeو۷۱/۹ کاهش یافت.