۷ نتیجه برای درجا
محمود فاضل نجفآبادی و محمدعلی گلعذار،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده
در این پژوهش امکان تولید نیمه صنعتی مواد مرکب Al-TiB۲ و Al-ZrB۲ با استفاده از سرباره فعال بررسی شده است. به این منظور از آلومینیم خالص تجارتی ، مخلوط ترکیبات TiO۲ ، ZrO۲ ، KBF۴ و Na۳AlF۶ و یک دستگاه کوره شعلهای حاوی بوته گرافیتی
۲۰۰A استفاده شد. نتایج بهدست آمده نشان داد، با انتخاب نسبت مناسبی از ترکیبات یاد شده و استفاده از مقادیر اضافی آنها نسبت به مقادیر استوکیومتری لازم، امکان ساخت مواد مرکب Al-TiB۲ و Al-ZrB۲ با کیفیت مناسب توسط کورههای ذوب معمولی نظیر کوره شعلهای، در مقیاس نیمه صنعتی وجود دارد
مهناز عنایتی جزی، مهران صولتی هشجین، علی نعمتی، عالیه امینیان، ارغوان فرزادی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
به منظور بهبود خواص مکانیکی هیدروکسی آپاتیت به عنوان اصلی ترین فاز مینرالی بافت سخت، فاز تقویت کننده ی تیتانیا به ساختار هیدروکسی آپاتیت افزوده شد. نانوکامپوزیت های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا با استفاده از تکنیک رسوب گذاری در جا در محدوده ی دمای اتاق تا Cº ۷۰ با موفقیت سنتز و در ادامه بدنه های متراکمی از آن با استفاده از روش پرس ایزواستاتیک گرم در فشار ۲۰۰ مگا پاسکال و دمای Cº ۱۲۰۰ ساخته شد. ارزیابی خواص مکانیکی بدنه های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا، بر برتری خواص مکانیکی آن ها نسبت به بدنه های آپاتیتی خالص دلالت می کند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی این نانوکامپوزیت ها، نانوساختاری با یکنواختی بالا را چه از لحاظ شیمیایی و چه از لحاظ ساختاری نشان می دهد. با استناد به تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری ، بسته به ساختار کریستالی تیتانیا، مورفولوژی های متفاوتی برای نانوکامپوزیت های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا حاصل خواهد شد. نتایج آنالیزهای پراش اشعه ی X و انتقال فوریه مادون قرمز تشکیل فرم کریستالی دما بالای تیتانیا (روتایل) را در محدوده ی دمای اتاق و فاز دما پایین آن (آناتاس) را در دمای Cº ۷۰ تایید می نماید.
فاطمه میرعربشاهی، علیرضا مشرقی، مهدی کلانتر، مسعود مصلایی پور،
دوره ۳۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش تولید کامپوزیت درجا به روش سنتز احتراقی آلومینوترمیک در سیستم Al-V۲O۵-NiO مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور مخلوط پودرهای Al، V۲O۵ و NiO با نسبت استوکیومتری بهترتیب با درصد مولی ۱:۱:۱۱ بهمدت یک ساعت آسیابکاری و سپس تحت تراکم قرار گرفتند. برای بررسی دماهای وقوع تحولات فازی از تجزیه حرارتی افتراقی استفاده شد. نمونههای خام با توجه به دمای پیک واکنشها در تجزیه حرارتی افتراقی، تحت عملیات حرارتی قرار گرفتند. بررسی الگوهای پراش پرتو ایکس تشکیل فازهایی همانند فاز Al۳V و Al۳Ni۲ در دماهای مختلف زینترینگ را نشان میدهد. بررسیهای ریزساختاری و فازی نشان داد که در طی زینترینگ تا قبل از دمای ۷۰۰ درجه سانتیگراد، فاز Al۳V تشکیل نمیشود و در دمای ۸۸۰ درجه سانتیگراد فاز Al۳Ni۲ تشکیل و بعد از درجه حرارت ۹۵۰ درجه سانتیگراد نیز به فاز Al۴Ni۳ تبدیل میشود. بهعلاوه بعد از درجه حرارت ۹۵۰ درجه سانتیگراد فاز Al۳V به فاز Al۲۳V۴ تبدیل میشود. بررسی سختی و چگالی نیز نشان داد که این دو متغیر با افزایش درصد تقویت کنندهها، افزایش مییابند.
افشین امیری مقدم، مهدی کلانتر،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این تحقیق بهدست آوردن پودر کامپوزیت WC-Co از اکسیدهای فلزی WO۳ و Co۳O۴ بهروش درجا و احیای کربوترمیک است که از کربن فعال بهعنوان عامل احیا کننده استفاده شده است. در این مطالعه پودر اکسیدهای فلزی کبالت و تنگستن بههمراه ۱۷ درصد کربن (۳۰ درصد اضافه بر مقدار استوکیومتری) در یک آسیای گلولهای ماهوارهای، با گاز محافظ آرگون بهمدت ۲۰ ساعت مورد مخلوطسازی قرار گرفتند. نتایج آزمون حرارتی افتراقی و آزمون توزین حرارتی برروی نمونه مخلوط پودری نشان میدهد که در دمای ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد اکسیدها بهطور کامل احیا شده و کاربید تنگستن و کبالت شکل میگیرند. نمونههای فشرده شده مورد عملیات احیای کربوترمیک در دمای ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد و بهمدت زمان مختلف ۱، ۲ و ۴ ساعت تحت لایه پوششی محافظ از مخلوط پودر کربن + آلومینا با نسبت ۱ به ۱ قرارگرفتند. طبق نتایج مطالعات پراش پرتوی ایکس، بهترین زمان نگهداری در کوره ۴ ساعت است که در این شرایط واکنشهای احیا و کربنیزه شدن تنگستن کامل میشود. ارزیابی نمونههای احیا شده در سه شرایط لایه محافظ مخلوط پودری آلومینا + کربن، لایه محافظ فویل نسوز فولادی و اتمسفر آرگون، نشاندهنده وجود اکسیدهای احیا نشده و فازهای اضافی در اتمسفر آرگون و لایه محافظ فویل نسوز در مقایسه با لایه محافظ مخلوط آلومینا + کربن میباشد. نتایج اندازهگیری خواص فیزیکی و مکانیکی برروی نمونه کامپوزیت زینتر شده در شرایط حرارتدهی با سرعت ۵ درجه سانتیگراد در ثانیه تا دمای ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد و زمان نگهداری ۲ ساعت تحت لایه محافظ آلومینا + کربن نشاندهنده کسب خواص بهینه بوده (چگالی نسبی ۸۰ درصد، چقرمگی ۱/۸ مگاپاسکال، میکروسختی ویکرز معادل ۶۷/۱۵ گیگاپاسکال) که قابل مقایسه با روشهای پیشرفته و در عین حال پرهزینه میباشد.
مرتضی خوبرو، علی مالکی، بهزاد نیرومند،
دوره ۳۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
برخلاف روشهای متداول افزودن عنصر آلیاژی به کل قطعه، در این پژوهش بهبود خواص سطحی چدن خاکستری با استفاده از روش آلیاژسازی درجای سطحی در حین ریختهگری بررسی شد. به این منظور سیمهای مسی به قطر ۴/۰ و ۸/۰ میلیمتر قبل از ذوبریزی در قالب نصب شد. آنالیز عنصری، حضور مس در سطح و لایههای زیر سطح تا عمق یک سانتیمتر را نشان داد. بررسیهای ریزساختاری تغییر توزیع گرافیت از A به D و E، کاهش فازگرافیت و افزایش پرلیت در سطح را نشان دادند. نتایج سختی سنجی نشان داد که سختی سطح نمونههای حاوی مس افزایش یافت و نتایج آزمون سایش مشخص کرد که مقاومت سایشی نمونه با مس نسبت به نمونه شاهد افزایش یافته است.
مجتبی زادعلی محمدکوتیانی، خلیل رنجبر،
دوره ۳۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، کامپوزیت هیبریدی درجای تقویتشده با ذرات آلومینایدی Al۳Zr و Al۳Ti با استفاده از فرایند اصطکاکی اغتشاشی (FSP) تولید شد. از ورق آلیاژ کار شده Al ۳۰۰۳-H۱۴ بهعنوان فلز پایه و پودر فلزی خالص زیرکونیم و تیتانیم بهعنوان تقویتکننده استفاده شد. تعداد شش پاس فرایند اعمال شد. استحکام کششی و سختی فلز پایه و نمونههای تحت فرایند اصطکاکی اغتشاشی در شرایط قبل و بعد از عملیات حرارتی آنیل اندازهگیری شد. ریزساختار توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی و همچنین شناسایی فازی توسط آنالیز پراش پرتو ایکس مورد مطالعه قرار گرفت. بررسیهای ریزساختاری نشان داد که اعمال فرایند اصطکاکی اغتشاشی منجر به تغییر ریزساختار فلز پایه از دانههای بزرگ و کشیده به دانههای ریز و هممحور میشود. همچنین مشاهده شد که وقوع واکنش شیمیایی در فصل مشترک بین ذرات فلزی با زمینه آلومینیوم باعث تشکیل درجای ترکیبات آلومینایدی Al۳Zr و Al۳Ti میشود. انجام عملیات حرارتی آنیل منجربه تشدید واکنشهای شیمیایی حالت جامد و تشکیل بیشتر ترکیبات آلومینایدی میشود. نتایج همچنین نشان داد که کامپوزیتهای هیبریدی پس از اعمال عملیات حرارتی آنیل بالاترین استحکام کششی و سختی را از خود نشان میدهد. استحکام کششی در فلز پایه از ۱۱۰ مگاپاسکال به حدود ۱۹۵ مگاپاسکال پس از عملیات حرارتی آنیل ارتقا یافت.
بهنام شریفیان، غلامحسین برهانی، احسان محمدشریفی،
دوره ۴۱، شماره ۲ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش جهت تشکیل ذرات تقویتکننده بوراید تیتانیوم و اکسید آلومینیوم بهصورت درجا در زمینه آلومینیوم ۷۰۷۵، از افزودن ترکیب پودر آسیابکاری شده %Al-۲۴TiO۲-۲۰B۲O۳ wt درون مذاب آلومینیوم ۷۰۷۵ استفاده شده است. برای یافتن دمای واکنش بین پودرهای آسیابکاری شده آلومینیوم، اکسید تیتانیوم و اکسید بور از آنالیز حرارتی افتراقی (DTA) بهره گرفته شد. نتایج آزمون پراش پرتوی ایکس مخلوط پودری آسیابکاری شده که در کوره اتمسفر آرگون تحت دمای ۷۵۰ درجه سانتیگراد قرار گرفته بود، وجود ترکیبات بوراید تیتانیوم و اکسید آلومینیوم را نشان داد. همچنین نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) از مخلوط پودری توزیع یکنواختی از ذرات اکسید تیتانیوم و اکسید بور در زمینه آلومینیوم را نشان داد. ۶ درصد وزنی از مخلوط پودری آسیابکاری شده تحت اتمسفر محافظ نیتروژن، در دمای ۷۵۰ درجه سانتیگراد به مذاب آلومینیوم ۷۰۷۵ اضافه شد. مذاب کامپوزیت هیبریدی آلومینیوم ۷۰۷۵/ بوراید تیتانیوم- اکسید بور داخل قالب مسی ریخته شد. عملیات اکستروژن گرم بر روی کامپوزیتهای ریختهگری شده به روش ریختهگری گردابی، در دمای ۴۶۵ درجه سانتیگراد با نسبت اکستروژن ۶:۱ و سرعت اکستروژن ۵ میلیمتر بر ثانیه انجام شد. میکرو ساختار و خواص مکانیکی نمونهها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) نشان داد ذرات درجای بوراید تیتانیوم در ابعاد نانومتری تشکیل شدهاند. استحکام کششی کامپوزیت اکسترود شده به ۴۹۶ مگاپاسکال رسید که این مقدار حدوداً ۴ برابر بیشتر از استحکام کششی آلیاژ ریختهگری شده آلومینیوم ۷۰۷۵ بود.