۲۴ نتیجه برای فریت
عباس کیان وش، سمیرا دادستان،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
در این پژوهش پودر فریت باریم نوع M آلاییده شده با Mn وZr با ترکیب شیمیایی کلی BaFe۱۰,۶(ZrxMn۱-x)۱.۴O۱۹ ، که درآن x= ۰، ۲/۰، ۴/۰، ۵/۰، ۶/۰، ۷/۰، ۸/۰، ۹/۰، ۱ است، به روش حالت جامد تهیه و با چسب آرالدیت و سخت کننده مخلوط و به صورت نمونه های ماده مرکب فریت - پلیمر آماده سازی شدند. تحلیل فازی نمونه های سنتز شده توسط XRD و خواص مغناطیسی نمونه های کامپوزیتی با استفاده از یک دستگاه هیستروگراف اندازه گیری شد. ویژگی جذب امواج الکترومغناطیس۱ نمونه ها در محدوده ی بسامدی ( GHz۱۲-۸) توسط یک دستگاه آنالیزگر شبکه ی برداری۲ تعیین شد. بیشترین مقدار جذب برای ترکیب BaFe۱۰.۶Zr۰.۲۸Mn۱.۱۲O۱۹ (به ازای ۲/۰ = x) در بسامد GHz۴/۸ اتفاق افتاد که برابر dB۲۵/۱۱- بود. بر اساس ویژگی های جذب امواج و خواص مغناطیسی، ترکیب BaFe۱۰.۶Zr۰.۲۸Mn۱.۱۲O۱۹ به عنوان یک جاذب خوب برای امواج الکترومغناطیس در باند X شناخته شد.
مهدی مولوی، سیدمحمد میرکاظمی، علی بیت الهی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
در پژوهش حاضر اثر دما، زمان و اتمسفر بر ریزساختار و خواص مغناطیسی فریت نیکل تهیه شده به روش شیشه سرامیک توسط تکنیک های تحلیل حرارتی افتراقی، پراش اشعه X (XRD)، مغناطومتری نمونه مرتعش و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد مطالعه قرار گرفت. ترکیبات مختلف در سیستم SiO۲- B۲O۳- Fe۲O۳- NiO- Na۲O برای دست یابی به شیشه آمرف بررسی گردید. نمونه ی عملیات حرارتی شده در بستر گرافیتی در دمای ۰C۵۱۰ به مدت یک ساعت، آهنربایش بیشتری نسبت به نمونه-ی عملیات حرارتی شده در اتمسفر هوا و در شرایط یکسان نشان داد. حضورفاز فریت نیکل و فازهای غیرمغناطیسی از قبیل فازهای سدیم بوراتی و سیلیکاتی در تحلیلXRD نمونه های عملیات حرارتی شده مشاهده شد. آهنربایش نمونه ها با افزایش زمان نگه داری در دمای ۰C۵۱۰ از ۱ ساعت به ۳ ساعت کاهش یافت. افزایش دما تا ۰C۷۰۰ باعث افزایش تبلور فاز فریت نیکل و افزایش میزان آهنربایش شد.
پریناز ضرابیان، مهدی کلانتر، مسعود مصلایی پور، علیرضا مشرقی،
دوره ۳۳، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
مواد بر پایه فریت نیکل به دلیل مقاومت شیمیایی (عدم انحلال در الکترولیت و مقاومت به اکسیداسیون), پایداری گرمایی، مقاومت مکانیکی، رسانایی لازم و مقاومت به شوک گرمایی به خصوص از نوع سرمت به عنوان آند خنثی در سیستم الکترولیز آلومینیوم مطرح و مورد توجه قرار گرفتهاند. در این پژوهش نمونههای کامپوزیتی NiO/NiFe۲O۴ با مقادیر ۵۰، ۱۰ و ۱۵ درصد NiO و نمونههای سرمت Cu/NiFe۲O۴ با مقادیر ۵, ۱۰ و ۱۵ درصد مس به روش متالورژی پودر تهیه شد و توسط تحلیل پراش اشعه ایکس۱ (XRD)، بررسیهای میکروسکوپ الکترونی روبشی۲ (SEM)، اندازه گیری چگالی و خواص مکانیکی مانند استحکام۳ و چقرمگی۴ (آزمایش خمش سه نقطه ای۵), آزمایش رسانایی۶ و مقاومت به خوردگی۷ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که برای کامپوزیت NiO/NiFe۲O۴میزان چگالی نسبی کامپوزیت با افزایش درصد نیکل تا ۵% افزایش و در بالاتر از آن کاهش مییابد در حالیکه استحکام همواره کم میشود. اما از آنجایی کهNiO چقرمگی و مقاومت خوردگی کامپوزیت را افزایش میدهد، کامپوزیت NiO/NiFe۲O۴ ۱۰% میتواند شرایط بهینه را به عنوان یک آند خنثی ایجاد نماید. برای سرمت بر پایه فریت نیکل میزان جگالی نسبی تا ده درصد مس افزایش و در مقادیر بالاتر کاهش مییابد در حالیکه با افزایش مس تا پانزده درصد همواره استحکام افزایش مییابد. لازم به ذکر است که تا پنج درصد مس نرخ افزایش استحکام چشمگیرتر است. رسانایی نمونههای سرمت با افزایش درصد مس به طور چشمگیری افزایش مییابد و تنها نقطه ضعف سرمت در مقایسه با کامپوزیت کاهش مقاومت به خوردگی با حضور فاز فلزی است.
روزبه نیرهدی، فاطمه عسجدی، پیام سیفی شیروانده، مهدی سلیمی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، نانوذره فریت نیکل با ابعادی بین ۴۰ تا ۱۰۰ نانومتر بهروش هیدروترمال و با استفاده از پلیاتیلنگلیکول بهعنوان سورفاکتانت در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد و مدت زمان ۱۲ ساعت تولید، و اثر دمای واکنش، زمان و سورفاکتانت مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج آنالیز اشعه ایکس، تبدیل اکسید نیکل و هماتیت به فریت نیکل راهی برای تولید NiFe۲O۴ میباشد. همچنین، تأثیر دما و زمان واکنش و سورفاکتانت بر ساختار ذرات بررسی شد. نتایج نشان داد که ذرات تشکیل شده در دمای ۱۴۰ درجه سانتیگراد بهصورت کلوخه بوده، شکل مشخص ندارند ولی در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد شکل کروی همگن پیدا میکنند. همچنین مغناطش اشباع با افزایش زمان فرایند هیدروترمال افزایش مییابد.
پرویز رزمجویی، سیدمحمد میر کاظمی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش اثر مقدار افزودنی پلی وینیل پیرولیدن (PVP) بر ساختار، ریخت شناسی۱ و ویژگیهای مغناطیسی فریت کبالت تهیه شده بهروش هیدروترمال بررسی شد. بررسی فازی نمونهها با پراش سنجی پرتو ایکس (XRD) در شرایط گوناگون فرایند تولید، نشاندهندهی تشکیل فریت کبالت است. در دمای °C ۱۹۰ با کاهش مقدار PVP به ۱/۰ درصد حجمی افزون بر فریت کبالت، قلههای اکسید کبالت نیز دیده شد. تهیهی طیف-های فروسرخ افزودنی PVP، نمونهی آماده سازی شده پیش از فرایند هیدروترمال و C-۰,۱PVP۳, ۱۹۰ با طیف سنجی FTIR و مقایسهی آنها بیانگر تشکیل پیوند بین زنجیرههای افزودنی PVP و سطح ذرات هیدروکسید فلزی و فریت کبالت بود که این کار مانع از رشد و درشت شدن آن-ها بههنگام فرایند تولید میشود. برای دیدن ریخت شناسی نمونهها از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. بر پایهی یافتههای بهدست آمده از اندازهگیری ویژگیهای مغناطیسی نانو ذرات با مغناطومتر نمونهی ارتعاشی (VSM)، با افزایش مقدار افزودنی PVP از ۱ /۰ به ۳/۰ درصد حجمی، میدان پسماندزدای مغناطیسی از ۲۹۸ به ۶۸۴ اورستد افزایش و مغناطش اشباع از emu/g ۵۸ به emu/g ۵۱ کاهش یافت.
حمید امیری، سید محمد میرکاظمی، علی بیت اللهی،
دوره ۳۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش رفتار غیربلورینه شدن ترکیب و تاثیر عملیات حرارتی بر ریزساختار و خواص مغناطیسی شیشهسرامیک سیستم
Na۲O-Fe۲O۳-CoO-B۲O۳-SiO۲ برای دستیابی به فریت کبالت از روش شیشه-سرامیک مورد بررسی قرار گرفت. شیشه اولیه توسط عبور مذاب از غلطکهای فولادی در حال چرخش با سرعت ۲۴۰ دور بر دقیقه،بهدست آمد. نتایج XRD شیشه حاصله دستیابی به یک ماده غیربلورینه را تایید کرد. در ادامه، تحلیل گرمایی در اتمسفر نیتروژن تا حداکثر دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد روی پولکهای شیشهای با دو دانه بندی ریز (کوچکتر از µm۵۳) و درشت (mm۶/۰-۵/۰) و با سرعت گرمادهی ۱۰ درجه بر دقیقه انجام شد و براساس نتایج بهدست آمده، عملیاتحرارتی پولکهای شیشهای در بستری از گرافیت و در دماهای ۵۲۱، ۵۷۰ و ۶۷۰ درجه سانتیگراد بهمدت یک و دو ساعت صورت گرفت. همچنین رفتار تبلور فریت کبالت از شیشه با افزودن ۱% مولی ZrO۲ بهعنوان جوانهزا بررسی شد. نتایج XRD نمونههای عملیاتحرارتی شده نشان داد که بخشی از فازهای تبلور یافته فریت کبالت است. با توجه به بررسی خواص مغناطیسی توسط مغناطومتر نمونه مرتعش (VSM) بهترین دما و زمان عملیات-حرارتی برای رسیدن به بالاترین حد اشباع مغناطیسی دمای ۶۷۰ درجه سانتیگراد و زمان دو ساعت انتخاب شد که میزان آهنربایش آن emu/g ۸/۱۱ بهدست آمد. مطالعات ریزساختاری این نمونه با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) انجام شد. با توجه به نتایج، میانگین اندازهای حدود
۲۰۰ نانومتر برای ذرات فریت کبالت ساخته شده تخمین زده شد.
غلامرضا گردانی، علی قاسمی، علی سعیدی،
دوره ۳۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش اثر جانشانی مقادیر مختلفی از کاتیونهای منیزیم، کبالت و تیتانیم بر خواص ساختاری، مغناطیسی و ریزموجی نانو ذرات فریت استرانسیم با ترکیب شیمیایی SrFe۱۲-x(MgCo)۰,۵xTixO۱۹ (۵/۲،۲ ،۵/۱ ،۱ ،۵/۰ ، ۰=x) تولید شده بهروش همرسوبی مورد مطالعه قرار گرفت. برای ارزیابیهای ساختاری، مغناطیسی و ریزموجی نمونهها، از آزمونهای پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی عبوری، تحلیل گرمایی، مغناطومتر ارتعاشی، طیف سنجی موزبائر و تحلیلگر شبکه برداری استفاده شد. نتایج آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که در تمامی نمونهها فاز فریت استرانسیم با خلوص بالا تشکیل شده است. اما با افزایش میزان کاتیونهای آلاینده، فاز Fe۲O۳ ظاهر میشود. همچنین با افزایش میزان x، قلههای الگوی پراش به زوایای پایینتر منتقل میشوند. مطابق با نتایج تحلیل گرمایی نیز مشخص شد که با افزایش میزان کاتیونهای آلاینده (۲-۰=x)، دمای تشکیل فاز فریت استرانسیم از ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد افزایش مییابد. نتایج آزمون مغناطومتر ارتعاشی نشان داد که با افزایش میزان کاتیونهای جانشینی، مغناطش اشباع فریت استرانسیم از حدود emu/g ۴۰ به emu/g ۱۹ کاهش مییابد. براساس نتایج طیفسنجی موزبائر، کاتیونهای جانشینی، مکانهای k۱۲ در ساختار مگنتوپلومبیت را اشغال کردهاند. بیشترین پهنای باند جذب در گستره فرکانسی باند X، در نمونه جانشانی شده با ۲=x و برابر با ۴ گیگاهرتز (در زیر dB۱۰-) بهدست آمد. این نمونه میتواند بهعنوان یک ماده جاذب ریزموج مناسب در گستره باند X، عمل نماید.
سید سلمان سید سید افقهی، مجتبی جعفریان، محسن صالحی،
دوره ۳۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش بررسی ریزساختاری و خواص مغناطیسی هگزافریت باریم دوپ شده با یونهای کبالت، کروم و قلع با فرمول BaCoxCrxSnxFe۱۲-۳xO۱۹ (۵/۰،۳/۰x=) به روش حالت جامد صورت گرفت. بررسیهای فازی و ساختاری بهترتیب با تحلیل پراش اشعه ایکس (XRD) و طیفسنجی مادون قرمز (FT-IR) تأیید کننده تشکیل ترکیب تک فاز هگزافریت باریم بدون حضور فاز ثانویه غیرمغناطیسی پس از ۵ ساعت عملیات حرارتی در دمای °C ۱۰۰۰ بود. همچنین طبق تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورفولوژی ذرات بهصورت کاملاً هگزاگونال با میانگین اندازه ذرات ۲۵۰-۲۰۰ نانومتر بود. بر اساس متغیرهای مغناطیسی اندازهگیری شده توسط مغناطیسسنج نمونه مرتعش (VSM) هر دو نمونه دارای خاصیت مغناطیسی نرم بودند و بیشترین میزان مغناطش اشباع در نمونه با ترکیب BaCo۰,۳Cr۰,۳Sn۰,۳Fe۱۱,۱O۱۹ حاصل شد. مقادیر مغناطش اشباع (Ms) و نیروی وادارندگی (Hc) برای این ترکیب به ترتیب برابر emu/g ۲۱/۴۲ و Oe ۶۵۶ اندازهگیری شد.
سید تقی محمدی بنهی، سهراب منوچهری، محمدحسن یوسفی،
دوره ۳۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
نانوپودرهای فریت منگنز-منیزیم MgxMn۱-xFe۲O۴ که x دارای مقادیر۰ تا ۱ با گامهای ۲/۰ است به روش همرسوبی تهیه و سپس تحت فشار هیدرولیکی به قرص تبدیل شدند و سرانجام در دماهای ۹۰۰، ۱۰۵۰ و ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد تفجوش شدند. میکروسکوپ تونلی روبشی اندازه ذرات پودرهای حاصل را در حدود ۱۷ نانومتر نشان داد. الگوهای پراش پرتو ایکس تشکیل ساختار اسپینل مکعبی تکفاز را برای نمونههای تفجوش شده در دمای ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد تأیید نمودند. در این نمونهها با جانشانی یونMg۲+ بهجای Mn۲+، ثابت شبکه از مقدار ۴۹/۸ به ۳۵/۸ آنگستروم و مغناطش اشباع از مقدار ۷/۷۴ به emu/g ۲/۲۱ کاهش یافت. همچنین نیروی وادارندگی از مقدار ۵ به Oe ۲۳ و دمای کوری از مقدار ۲۶۹ به ۳۹۲ درجه سانتیگراد افزایش یافت. نمونههای با x برابر با ۲/۰ ، ۴/۰ ، ۶/۰، تفجوش شده در دمای ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد بهدلیل ویژگیهای مغناطیسی مناسب، برای کاربردهای هایپرترمیا و جابجاگرهای فازی پیشنهاد میشوند.
محسن حکیمی، پرویز کاملی، باقر اصلی بیکی، علی فقیه،
دوره ۳۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش نانوبلورهای فریت کبالت از بازپخت ترکیب آلیاژی Co-Fe حاصل از آسیابکاری در اتمسفر هوا بهدست آمد. تاثیر دمای بازپخت بر تشکیل فاز فریت کبالت و ویژگیهای ساختاری و مغناطیسی محصول مورد مطالعه قرار گرفت. فازیابی نمونه بازپخت شده در دمای ۴۵۰ درجه سانتیگراد نشان داد که حدود ۴۶درصد وزنی نمونه به فریت کبالت CoFe۲O۴ تبدیل شده است. این میزان در نمونههای بازپخت شده در دماهای ۸۰۰ و ۹۰۰ درجه سانتیگراد به ترتیب به ۹۵ و ۹۰ درصد میرسد. کاهش مغناطش اشباع نمونه با بازپخت به تبدیل فاز Co-Fe به فریت کبالت ارتباط داده شد. اثر اندازه دانهها و کم شدن نسبت سطح به حجم منجر به یک افزایش در مغناطش اشباع نمونه ۹۰۰ درجه سانتیگراد نسبت به نمونه ۸۰۰ درجه سانتیگراد شده است. بیشترین وادارندگی در نمونه بازپخت شده در ۸۰۰ درجه سانتیگراد مشاهده شد که کوچک بودن اندازه بلورکها در این نمونه دلیل اصلی این افزایش نسبی است.
سید سلمان سید افقهی، مجتبی جعفریان،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر نسبت مولی آهن/باریم بر ترکیب فازی، دمای سنتز، ریزساختار و خواص مغناطیسی هگزافریت باریم تهیه شده بهروش فعالسازی مکانیکی بررسی شد. بهمنظور سنتز این ترکیب از نسبتهای مولی آهن/باریم ۱۲ و ۶ استفاده شد. تأثیر نسبت مولی آهن/باریم، زمان آسیاکاری و دمای عملیات حرارتی در تعیین شرایط بهینه برای تولید این ترکیب مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور بررسیهای فازی، مورفولوژی و خواص مغناطیسی محصول نهایی بهترتیب از آزمون پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و مغناطیسسنجی نمونه مرتعش (VSM) استفاده شد. طبق نتایج نسبت مولی آهن/باریم برابر با ۶، زمان ۱۰ ساعت آسیاکاری و دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد بهعنوان شرایط بهینه برای تولید این ترکیب بهصورت تک فاز بهدست آمد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی نشاندهنده ذراتی با مورفولوژی هگزاگونال و تقریباً کروی بهترتیب برای نمونههای تهیه شده با نسبتهای مولی آهن/باریم ۱۲ و ۶ بود. همچنین طبق بررسیهای مغناطیسی بیشترین مقدار مغناطش اشباع (emu/g ۴۸/۵۶) و نیروی وادارندگی (Oe ۲/۵۲۴۷) برای نمونه سنتز شده با نسبت مولی آهن/باریم ۶ حاصل شد.
خدیجه فرجام حاجی آقا، علیرضا اکبری، رقیه محمدزاده،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق سینتیک رشد لایه آستنیت در سطح فولاد زنگنزن فریتی Fe-۲۳Cr-۲/۴Mo حین عملیات نیتروژندهی محلولی و تأثیر افزودن نیتروژن برروی ریزساختار و سختی فولاد مورد مطالعه قرار گرفته است. تسمههایی به ضخامت ۲ میلیمتر از این فولاد در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد تحت اتمسفر گاز نیتروژن با فشار۲۵/۰ مگاپاسکال به مدت زمانهای ۲، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ ساعت نیتروژندهی شدند. ریزساختار، ضخامت لایه آستنیتی و سختی نمونههای نیتروژندهی شده با استفاده از میکروسکوپ نوری، تفرق پرتو ایکس (XRD) و ریزسختی سنجی مطالعه شدند. نتایج نشان داد که با انجام عملیات نیتروژندهی، نیتروژن بهصورت مرزدانهای و شبکهای نفوذ کرده و باعث استحاله فازی فریت به آستنیت میشود. سینتیک استحاله فریت به آستنیت با نفوذ نیتروژن با ضریب نفوذ متوسط ۵-۱۰×۵۴/۶ میلیمتر مربع بر ثانیه کنترل میشود. ضخامت لایه آستنیتی تشکیل شده متناسب با ریشه دوم زمان نیتروژندهی افزایش مییابد و پس از ۱۲ ساعت نیتروژندهی، کل ضخامت نمونه فریتی با سختیHV۰/۱ ۲۶۲ به آستنیت با سختی HV۰/۱ ۴۲۰ تبدیل میشود.
سمیه اعلم الهدی، سید محمد میرکاظمی، طاهره شاهجویی، نیلوفر بنویدی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش نانوذرات نیکل فریت به روش سل –ژل خوداحتراقی سنتز شدند و تأثیر دمای کلسیناسیون بر تشکیل فازها، خواص مغناطیسی و ریزساختار نانوذرات نیکل فریت سنتز شده با استفاده از پراش پرتو ایکس، مغناطومتر نمونه ارتعاشی و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد. همچنین برروی نتایج پراش پرتو ایکس آنالیز کمی صورت گرفت. بررسیهای ریزساختاری و محاسبه اندازه بلورکها تشکیل نانوذرات را نشان داد. الگوهای پراش پرتو ایکس نشان داد که محصول احتراق شامل نیکل فریت، هماتیت، NiO، FeNi۳ است. با انجام کلسیناسیون، FeNi۳ حذف شد و مقدار NiO و هماتیت با تغییر دمای کلسیناسیون تغییر کرد. مغناطش اشباع با کلسیناسیون در دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد از emu/g۳۷ به emu/g۳۰ کاهش یافت که بهدلیل تجزیه فاز مغناطیسی FeNi۳ و افزایش مقدار فاز آنتیفرومغناطیسی هماتیت است. میدان پسماندزدا نیز افزایش پیدا کرد که میتواند بهدلیل افزایش نسبی مقدار فاز نیکل فریت و حذف فاز FeNi۳ باشد. مقدار مغناطش اشباع در نمونه کلسینه شده در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد بهدلیل واکنش بین هماتیت و اکسید نیکل و افزایش درصد نیکل فریت به مقدار emu/g۴۳ افزایش یافت و نیروی پسماندزدای مغناطیسی تا Oe۱۲۷ کاهش یافت که میتواند بهدلیل افزایش اندازه ذرات و ایجاد ذرات مغناطیسی چند سامان باشد.
سید ابراهیم موسوی قهفرخی، فروزان بازدار، ایرج کاظمی نژاد،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، هگزافریت سرب آلائیده با نیکل ( PbFe۱۲-xNixO۱۹) تحت شرایط ۲۰/۰ = x به روش سل- ژل تهیه شد و سپس تأثیر دمای بازپخت بر خواص ساختاری، مغناطیسی و دیالکتریکی آن گزارش شده است. رفتار و سازوکار گرمایی ژل پیش ماده توسط آزمون توزین حرارتی و حرارتی تفاضلی ارزیابی گردید. ویژگیهای ساختاری، مغناطیسی و دیالکتریکی نمونهها بهوسیله طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی، مغناطوسنج نمونه ارتعاشی و خود القاء، ظرفیت و مقاومت الکتریکی (LCR) متر بررسی شدند. نتایج الگوی پراش پرتو ایکس نشان میدهند که با افزایش دمای بازپخت تا ۸۰۰ درجه سانتیگراد درصد فاز PbFe۱۱/۸Ni۰/۲O۱۹ در نمونهها افزایش مییابد. همچنین با افزایش دما، بهدلیل حذف فاز ثانویه و تشکیل هگزافریت سرب خالص و تکفاز، مغناطش افزایش مییابد. با افزایش فرکانس رسانندگی الکتریکی جریان الکتریکی متناوب (ac) نمونهها ابتدا کاهش و سپس افزایش مییابد که این تغییرات براساس مدل لایهای ماکسول- ویگنر قابل توجیه است. اندازهگیریها نشان میدهد که بهترین نمونه PbFe۱۱/۸Ni۰/۲O۱۹ با دمای بازپخت ۸۰۰ درجه سانتیگراد و زمان پخت ۳ ساعت میباشد.
فاطمه ابراهیمی، فخرالدین اشرفی زاده، سعید رضا بخشی،
دوره ۳۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق با بهکارگیری آندایزینگ دو مرحلهای، تمپلت آلومینایی منظم با قطر حفره ۳۰ نانومتر و طول ۱۵ میکرومتر ساخته شد. سپس با کمک روش غوطهوری در محلول سل، نانوسیمهای فریت استرانسیوم تهیه شدند. نانوپودرهای فریت مورد نظر نیز با استفاده از روش سل- ژل سنتز شد. مشخصهیابی نانوساختارها با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) و آزمون طیفسنجی توزیع انرژی (EDS) انجام شد. منحنی مغناطش برای نانوپودر و نانوسیمها (در جهت موازی و عمود با محور نانوسیم) با استفاده از دستگاه تداخلسنج کوانتومی ابررسانایی (SQUID) رسم شد. نتایج بیانگر آن است آندایز دو مرحلهای در اگزالیک اسید ۳/۰ مولار در دمای چهار درجه سانتیگراد با آندایز مرحله اول ۱۲ ساعت منجر به ایجاد تمپلت کاملاً منظم میشود. روش غوطهوری در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد به مدت دو ساعت منجر به ایجاد نانوسیمهای یکنواخت و منظم فریت استرانسیوم میشود؛ نانوسیمهای مغناطیسی درون تمپلت ناهمسانگردی عمودی از خود نشان دادند.
ثریا فرجی، قاسم دینی، مریم زهرایی،
دوره ۳۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
نانوذرات فریت منگنز کاربردهای زیادی بهویژه در تشخیص و درمان پزشکی و همچنین جدایش بیومولکولها دارند. در این پژوهش، تأثیر پارامترهای مختلف مانند pH محلول واکنش و زمان فرایند هیدروترمال بر سنتز فاز اسپینل در نانوذرات مورد ارزیابی قرار گرفت. ساختار کریستالی، ترکیب شیمیایی، مورفولوژی و اندازه ذرات سنتز شده توسط آنالیزهای پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپی الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) مجهز به طیفسنج پراکندگی انرژی (EDS) تعیین شد. نتایج آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که زمان ۱۲ ساعت و ۱۱=pH برای تشکیل نانوذرات تک فاز فریت منگنز (MnFe۲O۴) مناسب است. بررسیهای میکروسکوپی الکترونیکی روبشی گسیل میدانی، میانگین اندازه نانوذرات سنتز شده را حدود ۵۰ نانومتر نشان داد. همچنین نتایج آزمون طیفسنجی پراکندگی انرژی نشان داد که حدود ۲۰ درصد منگنز در ساختار نانوذرات فریت منگنز در شرایط بهینه وجود دارد. بنابراین، نانوذرات فریت منگنز سنتز شده بهروش هیدروترمال در این پژوهش، بهدلیل کوچک بودن اندازه ذرات و توزیع اندازه باریک میتواند گزینه مناسبی برای کاربردهای زیست پزشکی باشند.
مهین اشراقی، زهرا مصلح، مژده رحیمی،
دوره ۳۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، ویژگیهای ساختاری و مغناطیسی فریت کبالت آلایش داده شده با روی و کروم (Zn وCr )، با فرمول شیمیایی (۷/۰، ۵/۰، ۳/۰، ۱/۰ x=) Co۱-xZnxFe۲-xCrxO۴، که بهروش سل- ژل تهیه شده، مطالعه شده است. ویژگیهای ساختاری، ریختشناسی و مغناطیسی نمونههای تهیه شده با آنالیزهای مختلفی از جمله پراش پرتو ایکس (XRD)، طیفسنج مادون قرمز (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و مغناطشسنج ارتعاشی (VSM) بررسی شد. نتایج پراش پرتو ایکس بههمراه آنالیز ریتولد نشان داد که نمونههای تهیه شده تکفاز و دارای گروه فضایی Fd-۳m هستند. نتایج میکروسکوپ الکترونی نشان داد که اندازه ذرات در محدوده نانومتری هستند. بررسی ویژگیهای مغناطیسی نمونهها نشان داد که بهازای آلایش ۱/۰x= مغناطش کاهش یافته و به کمترین میزان خود میرسد و سپس افزایش مییابد. این رفتار به توزیع کاتیونها در جایگاههای چهار و هشتوجهی ساختار اسپینلی مربوط میشود. میدان وادارندگی نمونهها نیز با آلایش بهطرز چشمگیری کاهش یافت که علت اصلی آن کاهش ناهمسانگردی مغناطوبلوری بهدلیل جایگزینی یون غیرمغناطیسی روی است.
نازنین علیرضایی ورنوسفادرانی، سید ابراهیم موسوی قهفرخی، مرتضی زرگر شوشتری،
دوره ۳۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، نانوساختارهای هگزافریت نوع W با فرمول SrCo۲Fe۱۶O۲۷ بهروش سل- ژل خود احتراقی تهیه شدند. تأثیر دمای پخت بر خواص ساختاری، مغناطیسی و اپتیکی این نانوساختارها، بررسی شد. ریخت شناسی و ساختار بلوری نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی و پراش پرتوی ایکس مشخصه یابی شد. براساس نتایج حاصل از الگوهای پراش پرتو ایکس، مشاهده شد که در دمای پخت ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد بیشترین میزان فاز اصلی تشکیل شده است. بررسی تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی نشان داد که ریختشناسی نمونه های ساخته شده، صفحه ای است. برای تأیید تشکیل فاز اصلی از آزمون مادون قرمز تبدیل فوریه استفاده شد. نتایج آنالیز مادون قرمز تبدیل فوریه تشکیل جایگاه های چهاروجهی و هشت وجهی به عنوان ویژگی مهم هگزافریت ها را تأیید کرد. خواص مغناطیسی نمونه ها توسط مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی اندازه گیری شد و نشان داد که با افزایش دما، مغناطیس اشباع (Ms) افزایش می یابد. همچنین خواص اپتیکی نمونه ها توسط آزمایش طیف سنجی جذب مرئی- فرابنفش و طیف سنجی فوتولومینسانس مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج حاصل از هر دو طیف، اندازه شکاف انرژی تقریباً یکسان بوده و با افزایش دما تقریباً ثابت است.
آرزو کریمیان، مهدی کلانتر،
دوره ۳۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مطالعه، نانوذرات پودر هگزافریت باریم- کلسیم با فرمول Ba۱-xCaxFe۱۲O۱۹و(۱≥x≥۰) بهروش سل- ژل خوداحتراقی تولید شد. پس از کلسینه شدن نمونههای ژل خشک شده بهمدت ۴/۵ ساعت در دمای ۹۵۰ درجه سانتیگراد، تغییرات فازی و ریزساختاری آنها بهترتیب بهکمک پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، ارزیابی شد. بنابر نتایج، تشکیل فاز هگزافریت باریم- کلسیم همراه با مقدار جزئی هماتیت بهعنوان فاز ثانویه تأیید شد. میانگین اندازه ذرات بین ۱۰۰-۶۰ نانومتر و مورفولوژی ذرات بهصورت هگزاگونال یا پولکیشکل است. نتایج حاصل از آزمون مغناطیسسنج نمونه مرتعش (VSM) نشان داد مقدار مغناطش اشباع در نمونه ۰/۴=x به پایینترین مقدار خود در مقایسه با سایر نمونهها میرسد. این امر میتواند ناشی از ناهمگنی ساختار و حضور مقدار بیشتری از فازهای غیرمغناطیسی (BaFe۲O۴ و Fe۲O۳) در این نمونه نسبت به سایر نمونهها باشد. نتایج آزمون حسگری در گاز استون نیز نشان داد نمونه هگزافریت باریم- کلسیم (۰/۲=x)، با وجود زمان بازیابی طولانی، از بالاترین حساسیت (۰/۲۸) و کوتاهترین زمان پاسخ (۱۵ ثانیه) در غلظت ppmو۹۰۰ و دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد برخوردار است.
علی قاسمی، محمدرضا لقمان استرکی، شهاب ترکیان، غلامرضا گردانی،
دوره ۳۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی اثر آلایش مقادیر مختلف نئودیمیم بر ریخت، تغییرات فازی و خواص مغناطیسی نانوذرات فریتی (۰/۱۰، ۰/۰۷، ۰/۰۵، ۰/۰۳، ۰/۰۱، ۰ = x)رNi۰,۷Zn۰,۳NdxFe۲-xO۴ سنتز شده بهروش سل-ژل کمپلکس شونده است. در این روش، از تریاتانول آمین (TEA) بهعنوان عامل ژلشونده و عامل کیلیت کننده استفاده شد. مشخصهیابی نمونهها با آنالیزهای پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) و تفکیک انرژی پرتو ایکس (EDX) انجام شد. نتایج فازیابی نمونهها نشان داد همه نمونههای سنتز شده دارای فاز فریت اسپینلی بودند. ارزیابی مغناطیسی نمونهها نشان داد که نمونه آلایش شده با Nd۰,۰۱، ریخت شبه- کروی و اندازه ذرات در محدوده ۶۰ نانومتر با بیشترین مغناطش اشباع emu/gر۵۰ و نیروی وادارندگی Oeر۱۰۳ دارد.