12 نتیجه برای قوس
سیما امین الرعایا و حسین ادریس،
دوره 21، شماره 1 - ( 4-1381 )
چکیده
نیاز به کارخانجات کوچک فولادسازی، ایجاد روشهای جدید تولید فولاد، کاهش هزینۀ تولید و آلودگی محیط زیست و افزایش تولید، از جمله عواملی بودند که باعث ورود کوره های قوس الکتریک در صنعت فولادسازی شدند. این کوره ها از جمله مصرف کنندگان عمدۀ انرژی الکتریکی در صنعت اند. تحقیقات وسیع چند دهۀ اخیر، پیشگرم قراضه، به کارگیری همزن و مشعلهای سوخت-اکسیژن، استفاده از شارژ گرم، سوزاندن گاز خروجی از سطح، کاهش درصد آهن اسفنجی در شارژ، تشکیل امولسیون سرباره- گاز- مذاب (پفکی نمودن سرباره) را به عنوان عوامل کاهش مصرف انرژی الکتریکی معرفی کردند. ایجاد سربارۀ پفکی یکی از اقتصادیترین و در عین حال مفیدترین این عاملهاست. کاهش مصرف انرژی، الکترود، نسوز، زمان ذوب و افزایش راندمان تولید از مزایای ایجاد سرباره پفکی در کوره ها به شمار می آید.
در این تحقیق، سسربارۀ پفکی در کوره های با ظرفیت 200 تن و در شرایط صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است. کاهش مصرف انرژی الکتریکی از kwh/ton670 به kwh/ton580 و کاهش زمان ذوب از 130 به 115 دقیقه و افزایش توان الکتریکی ورودی از الکترودها به کوره از نتایج به دست آمده این تحقیق است. مناسبترین درصد FeO سرباره 24-20 درصد و مناسبترین بازیسیته 2/2-2 حاصل شده است.
واژگان کلیدی: کورۀ قوس الکتریک، انرژی، آهن اسفنجی، سربارۀ پفکی
مهدی معلم و آرش کیومرثی،
دوره 23، شماره 2 - ( 10-1383 )
چکیده
با توجه به افزایش بارهای غیرخطی در سه دهه اخیر که موجب اعوجاج ولتاژ و جریان در سیستمهای توزیع شده است، لزوم تعریف مفاهیم جدید و ساخت دستگاههای اندازهگیری مناسب برای توان الکتریکی و ضریب توان آشکارتر شده است. این مقاله تعاریف ارائه شده در یکی از آخرین استانداردهای IEEE که شامل صورتهای مختلف توان و تعاریف موجود برای آنها در سیستمهای با کمیتهای هارمونیکی و معوج است را مورد ارزیابی قرار میدهد و در ادامه روشهای جدیدی که برای محاسبه و اندازهگیری توان و انرژی مورد استفاده قرار میگیرند، بررسی و مقایسه خواهد شد. در نهایت این روشها با توجه به اندازهگیریهای عملی که برروی یک کوره قوس الکتریکی سه فاز انجام شدهاند، مورد ارزیابی قرار میگیرد و مولفه های توان و ضریب توان با توجه به تعاریف جدید برای این کوره به طور کامل محاسبه و مقایسه خواهند شد.
سعید منجم،
دوره 24، شماره 1 - ( 4-1384 )
چکیده
در روسازی مسیر راه آهن، هنگام ریلگذاری بین ریلها فاصله ای (درز ریل) در نظر گرفته میشود تا در اثر افزایش دمای هوا امکان انبساط وجود داشته باشد.
برای اینکه ریل نقش سرتاسری داشته باشد در محل درز ریل از درزبند استفاده میشود که جان دو ریل را اتصال طولی میدهد. درزهای دو ریل معمولا روبروی یکدیگر قرار دارند که در این حالت آنها را درزهای گونیا مینامند. در سطح جهانی اغلب ریلها در طولهای گوناگون و استاندارد تولید میشوند. هنگام ساخت مسیری، یک طول برای ریلها انتخاب میشود. روسازی راه آهن دارای دو ریل موازی است که معمولا تکه ریلها همواره برابر هم بوده و روبروی یکدیگر گذاشته میشود. در مسیر مستقیم اجرای درزهای گونیا (دو درز روبروی یکدیگر) آسان است. در قوسها بهعلت اینکه طول ریل درونی قوس کوتاهتر از ریل بیرونی است، درز گونیا را نمیتوان با طول ریلهای برابر اجرا کرد.
روش متداول در راه آهنهای جهان استفاده از چندین ریل کوتاه در قوسها است تا بتوانند درز گونیا هم در مسیر مستقیم و هم در قوس داشته باشند. در بیشتر کارخانههای تولید ریل، در کنار طولهای ریل عادی (استاندارد) یک تعداد ریلهای کوتاهتر (چند سانتی متر کوتاهتر از طول ریل عادی) برای گونیا کردن درزها در قوس نیز تولید میشوند. در این مقاله روشی پیشنهاد شده است که فقط با بهکارگیری یک اندازه طول ریل کوتاه (بهجای چندین طول ریل کوتاه که در اروپا و امریکا متداول است)، بتوان در قوسها نیز درزهای گونیا ایجاد کرد. این روش میتواند برای کشورمان که همه انواع ریل کوتاه را ندارد، مفید باشد .
فاطمه بداغی، مسعود عطاپور، مرتضی شمعانیان،
دوره 34، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
آلیاژهای سری xxx5 آلومینیم بهدلیل دارا بودن خواص ویژه در صنعت کاربردهای فراوان دارند. رفتار خوردگی این آلیاژ در محیطهای صنعتی از جمله آب دریا از جمله مسائلی است که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار دارد. با توجه به تولید قطعات بزرگ در صنعت و نیاز به اتصالدهی این آلیاژها، در این پژوهش به بررسی تاثیر تعداد پاس جوشکاری بر ریزساختار و رفتار خوردگی مقاطع جوش آلیاژ آلومینیم Al5083-H321 پرداخته شد. بدین منظور نمونه های آلیاژ مذکور بهروش جوشکاری قوسی فلز-گاز (GMAW) با استفاده از فلز پرکننده ER5183 با یک، دو و سه پاس جوشکاری شدند. بهمنظور ارزیابی ساختار میکروسکوپی از متالوگرافی نوری و الکترونی استفاده شد. ارزیابی خواص خوردگی از طریق اندازهگیری پتانسیل مدار باز، آزمون غوطهوری در محلول 3.5%NaCl و آزمونهای پلاریزاسیون انجام شد. یافتههای پژوهشی نشان داد که مقاطع جوشکاری آلیاژ Al5083 با دو پاس با توجه به مقدار icorr و Ecorr معادل0.087×10-6 (µA/cm2) و -0.4395 (V) ، دارای مقاومت به خوردگی مناسبتری نسبت به آلیاژپایه است.
رضوان سبحانی، محسن حکیمی، محسن خواجه امینیان، پرویز کاملی،
دوره 35، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
در این پژوهش فرایند تشکیل فاز نمونههای Mn2.5Ge از پودرهای فلزی Mn و Ge با روش آلیاژسازی و تأثیر بازپخت محصول نهایی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد فاز پایدار در فرایند آسیابکاری، ترکیب Mn11Ge8 با ساختار اورتورومبیک و گروه فضایی Pnam است. مقادیر مغناطش اشباع نمونه های آسیاب کاری شده با زمان اسیاب از مقدار 2/0 تا 95/1 (kg-1Am2) افزایش می یابد. باقیماندگی نمونهها نیز با افزایش زمان آسیابکاری افزایش و میدان وادارندگی نمونهها با افزایش زمان آسیابکاری کاهش یافته است. بازپخت نمونه 15 ساعت آسیابکاری شده به حذف فازهای Mn و Ge و ظهور چهار فاز جدید Mn3Ge و Mn5Ge2 و Mn5Ge3 و Mn2.3Ge منجر شد، که فاز جدید Mn3Ge با ساختار) Do22 تتراگونال ( و گروه فضاییI4/mmm فاز پایدار و غالب است. افزایش مغناطش اشباع نمونه بازپختی به شکلگیری فازهای مغناطیسی جدید و افزایش میدان وادارندگی به فاز Mn3Ge با ساختار تتراگونال نسبت داده شده است. برای تعدادی نمونه که با روش ذوب قوسی ساخته شده بود، مطالعات توسعه یافت تا با مقایسه نتایج، تأثیر روش ساخت بر فرایند تشکیل فاز و ویژگیهای ساختاری و مغناطیسی نیز مطالعه شود. در این نمونهها بسته بهروش ساخت، مقادیر مغناطش اشباع در بازه 6/0 تا 65/5 (kg-1Am2) قرار داشتند. تحلیل ریتولد نشان داد نمونه Mn2.5Ge ساخته شده بهروشس ذوب قوسی که فرایند تکمیلی بازپخت در دمای 620 درجه سانتیگراد روی آن صورت گرفت، تک فاز است، که در نتیجه آن ترکیب Mn2.5Ge با مغناطش اشباع (kg-1Am2) 252/5 و میدان وادارندگی 005/0 تسلا بهدست آمد.
محسن حکیمی، مهسا صفری،
دوره 38، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
در این پژوهش، با هدف بهبود ویژگیهای مغناطیسی، ترکیب هویسلر Co2FeSi طی فرایندهای آزمایشگاهی مختلف ساخته شد. مقایسه ساختار بلوری نشان داد نمونههای ساخته شده بهروش آسیاکاری نسبت به نمونههای ساخته شده از روش ذوبقوسی از نظم بلوری بهتری برخوردارند. پخت نمونه حاصل از آسیاکاری باعث بهبود نظم بلوری و درنتیجه دستیابی به بیشترین مغناطش اشباع برابر با μB/F.u. 24/5 شد. تفاوت در مغناطش اشباع سایر نمونهها با توجه به مدل هسته- پوسته توضیح داده شد. بررسی رفتار وادارندگی با توجه به سازوکارهای فعال در این نمونهها نشان داد کوچک شدن اندازه ذرات مهمترین نقش را در افزایش وادارندگی در نمونههای آسیا شده دارد.
غلامرضا فغانی، علیرضا خواجه امیری،
دوره 38، شماره 4 - ( 11-1398 )
چکیده
آلیاژ Ti-6Al-4V بهدلیل خواص ویژهای از جمله چگالی کم، استحکام و مقاومت بهخوردگی بالا کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف بهویژه هوافضا پیدا کرده است. با اینحال، یکی از مشکلات عمده استفاده از این آلیاژ، خواص تریبولوژیکی ضعیف آن تحت بارهای نسبتاً زیاد است. در پژوهش حاضر، بهمنظور بهبود خواص تریبولوژیکی آلیاژ (Ti-6Al-4V)، از اضافه کردن ذرات کروم به ورق در محیط حاوی نیتروژن در فرایند جوشکاری قوس تنگستن (TIG) استفاده شد. بررسیهای ریزساختاری بهکمک میکروسکوپ نوری، آنالیز پراش پرتوی ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی، تشکیل ذرات TiN، TiCr2 و Cr2N در زمینهای از فاز سخت تیتانیم را تأیید کرد. سختی لایه آلیاژی شده با TIG به HV0.3 1000 افزایش یافت که چهار برابر بیشتر از سختی آلیاژ پایه بود. همچنین، نرخ سایش نمونههای آلیاژسازی شده با کروم و نیتروژن تحت بار 30 نیوتن و مسافت 1000 متر، 9/5 برابر نسبت به نمونه آلیاژ بدون پوشش، کاهش یافت.
تهمینه رجبی، محیا واحدی، سیدخطیب الاسلام صدرنژاد،
دوره 39، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
نانوذرات روی/ اکسید روی بهواسطه خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و ضدباکتری، کاربردهای فراوانی در پزشکی و صنعت دارند. بنابراین، رسیدن به راهی ساده و سودمند برای تولید آنها مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، پودر نانومتری روی/ اکسید روی بهروش تخلیه سریع الکتریکی بین دو الکترود: الف) دستگاه جرقهزنی با محیط آب مقطر و ب) ماشین دستساز جرقهزنی ولتاژ بالا با محیط گاز آرگون سنتز شد. پودرهای حاصل با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD)، پخش دینامیک نور (DLS) و میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) مشخصهیابی شدند. با استفاده از دستگاه جرقهزنی و در محیط آب مقطر، بلورکهای روی با قطر متوسط 11/28 نانومتر، مخلوط با اکسید روی با قطر متوسط 22/22 نانومتر و با استفاده از دستگاه دستساز و در محیط گاز آرگون، بلورکهای روی با قطر متوسط 7/5 نانومتر بهدست آمد که با توجه به فعالیت فوقالعاده بالا بهدنبال آن اکسید شدند. اگرچه میزان تولید در روش جرقهزنی ولتاژ بالا نسبت به سایر روشهای مرسوم، اندک بود، اما قابلیت کاهش اندازه و افزایش فعالیت ترمودینامیکی ذرات از سایر روشها بیشتر بود.
سجاد ارجمند، مجید طاووسی،
دوره 39، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر، ایجاد پوششهای کامپوزیتی حاوی ترکیبهای بینفلزی Ti-Al-Nنبر سطح زیرلایه تیتانیم خالص بهمنظور ارتقای خواص سطحی آن است. در این ارتباط عملیات پوششدهی با استفاده از فرایند قوس تنگستن-گاز محافظ و با بهرهگیری از سیمجوش آلومینیم ۱۱۰۰ در دو محیط آرگون و آرگون حاوی نیتروژن انجام شد. بررسیهای فازی و ساختاری نمونهها توسط دستگاه پراشسنج پرتو ایکس، میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی صورت گرفت. مقدار سختی و رفتار خوردگی پوششهای حاصل نیز بهترتیب توسط دستگاه سختیسنج (ویکرز) و پتانسیواستات مقایسه شد. نتایج حاصل حکایت از امکان ایجاد ساختار کامپوزیتی حاوی ترکیبهای بین فلزی Ti3Al وTi3Al2N2 ،Al3Tiنبر سطح زیرلایه تیتانیم دارد. کمترین میزان فازهای ترد و عیوب جوش در شرایط پوششدهی با استفاده از گاز آرگون در فصل مشترک اتصال بین تیتانیم و پوشش قابل حصول است. اگرچه با انجام جوشکاری در حضور نیتروژن در گاز محافظ، عیوب ساختاری جوش مانند تخلخل و غیریکنواختی افزایش مییابد، پوششهای حاصل در حضور این گاز از سختی بیشتر (بیش از 100 ویکرز) و مقاومت به خوردگی بالاتری (بیش از ۲ برابر) در مقایسه با نمونههای حاصل تحت گاز محافظ آرگون برخوردار بودند.
شاهین معصومی گنجگاه، مهرداد عباسی،
دوره 39، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
در این پژوهش هدف بررسی عوامل مؤثر در ساخت دوفلزی مس/ آلیاژ تنگستن- مس- نیکل از روش تفجوشی با قوس پلاسما (SPS) و بررسی ریزساختار و استحکام در فصل مشترک این دوفلزی است. پارامترهای دمای تفجوشی و درصد مس در آلیاژ تنگستن- مس- نیکل در این پژوهش تغییر داده شدهاند. ابتدا از تفجوشی پودر آلیاژ تنگستن- مس (12 و 14 درصد وزنی)- نیکل (3 درصد وزنی) نمونههای پولکیشکل در دمای 1350 درجه سانتیگراد از روش تفجوشی با قوس پلاسما ساخته شد، سپس این نمونهها از روش تفجوشی با قوس پلاسما در دماهای مختلف به یک نمونه حجمی مس، جوش متالوژیکی داده شد و ریز ساختار و استحکام باند در فصل مشترک بهترتیب با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) و آزمون استحکام برشی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که از این طریق میتوان یک پیوند فلزی یک پارچه با مرز مونولیتیک و با استحکام برشی بالا، حدود 45 مگاپاسکال، بین آلیاژ تنگستن (W-12Cu-3Ni) با مس خالص ایجاد کرد، که در پژوهشهای قبلی چنین جوش با کیفیت بالایی گزارش نشده است.
سجاد ارجمند، غلامحسین اکبری، غلامرضا خیاطی،
دوره 39، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تعداد پاس جوش روی ریزساختار، سختی و تنشهای باقیمانده پوششهای کامپوزیتی حاوی ترکیبات بینفلزی Ti-Al-Si است. در این ارتباط، عملیات پوششدهی سطحی تیتانیم خالص با استفاده از فرایند قوس تنگستن-گاز محافظ و سیمجوش آلومینیوم (۴۰۴۳) در یک و دو پاس انجام شد. بررسیهای فازی و ساختاری پوششها، توسط روش پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی صورت گرفت. مقادیر ریزسختی و تنشهای باقیمانده در پوششها بهترتیب توسط دستگاه ASTM E384-HV و روش Sin2ψ محاسبه شد. نتایج نشان داد که، با افزایش تعداد پاس جوش یا کاهش میزان رقت، کسر حجمی فازهای بینفلزی Ti5Si3-Al3Ti در منطقه ذوب افزایش، کسر حجمی فاز مارتنزیت در منطقه متأثر از حرارت کاهش و بهدنبال آن متوسط سختی پوشش حدود ۱۳۰ درصد نسبت به سختی زیرلایه تیتانیم خالص افزایش یافت. نتایج تعیین تنشهای باقیمانده در پوششها حاکی از ایجاد تنش باقیمانده کششی برابر با ۳۰ ± ۱۶۵ و ۳۵ ± ۲۱۰ مگاپاسکال در خط مرکزی جوش، بهترتیب برای پوششهای تهیه شده در یک و دو پاس جوش است.
محمد قلم باز، مرتضی شمعانیان، عبدالمجید اسلامی، محمد عبداللهی، ابراهیم عبدالوند،
دوره 41، شماره 1 - ( 5-1401 )
چکیده
در این پژوهش، خواص اتصال فولاد زنگنزن آستنیتی ۳۲۱ از دیدگاه ریزساختاری، مکانیکی و خوردگی مورد بررسی قرار گرفته شده است. بهمنظور دستیابی به عاملهای بهینه فرایند جوشکاری قوسی تنگستن-گاز با جریان ضربانی (PCGTAW) از روش طراحی آزمایش تاگوچی استفاده شده است. در این فرایند جوشکاری، جریان ضربان در سه سطح ۱۴۰،۱۲۰ و ۱۶۰ آمپر، جریان زمینه در سطحهای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ آمپر، بسامدهای ۲، ۵ و ۷ هرتز و درصد روشن بودن ضربان ۳۰، ۵۰ و ۷۰ انتخاب شد. از آرایه متعامد L9 روش تاگوچی برای طراحی آزمایش استفاده شد. مقاومت به خوردگی در محیط 1 مولار H2SO4 توسط آزمون پلاریزاسیون پتانسیودینامیک چرخهای در دمای اتاق ارزیابی شد. بهمنظور دستیابی به شرایط بهینه چگالی جریان رویین شدن (A/cm2)، مشخصه کیفی هر چه کمتر بهتر (LB:وLow is Better) انتخاب شد. شرایط بهینه هنگامی حاصل شد که جریان زمینه و جریان ضربان ۵۰ و ۱۴۰ آمپر، بسامد ۵ هرتز و درصد روشن بودن ضربان ۵۰ بود. تحت شرایط بهینه لگاریتم چگالی جریان رویین شدن 4/5 (A/cm2) حاصل شد. از سوی دیگر آنالیز واریانس نشان داد که درصد زمان روشن بودن ضربان برابر با ۳۶ و جریان زمینه برابر با 46 آمپر، تأثیر گذارترین عاملها بر چگالی جریان رویین شدن اتصال فولاد زنگنزن آستنیتی ۳۲۱ با استفاده از فرایند PCGTAW هستند. ارزیابی خواص مکانیکی توسط آزمون سنبه برشی انجام شد. خواص مکانیکی هر یک از نمونهها در محدوده مطلوب قرار داشت. در شرایط بهینه بیشینه نیروی برشی و استحکام بهترتیب برابر با Nو۳۲۰۰ و MPaو۶۱۲ بود. سطح شکست نمونههای آزمون سنبه برشی شامل دو ناحیه تغییر فرم برشی و ناحیه شکست بود. همچنین بررسیها نشان داد که مهمترین عامل تأثیرگذار بر خواص اتصال فولاد زنگنزن آستنیتی ۳۲۱ حرارت ورودی است.