15 نتیجه برای لاستیک
علی رضوانی، قدرت ا.. کرمی و محمود یعقوبی،
دوره 20، شماره 1 - ( 4-1380 )
چکیده
مهمترین عامل تهدیدکننده آمیزههای لاستیکی به کار رفته در تایر، گرماست. گرما موجب تخریب خواص فیزیکی و ساختمان شیمیایی آمیزهها شده و دوام و پایداریشان را به میزان قابل ملاحظهای کاهش میدهد. تولید گرما در تایر، عمدتاً در نتیجه تغییر شکلهای ویسکوالاستیکی1 تایر و اصطکاک داخلی آن در طی حرکت غلتشی در جاده، صورت میپذیرد. علاوه بر آن، بخشی از گرمای تولید شده، در نتیجه اصطکاک لغزشی تایر با جاده نیز به سطح خارجی تایر منتقل میشود. پیشبینی توان تلف شده و میزان گرمازایی2 و افزایش دمای ناشی از آن، در بخشهای مختلف تایر میتواند در فرایند تحلیل و طراحی تایر برای شناسایی نواحی آسیب پذیر و اصلاح و بهبود ساختمان داخلی تایر مورد استفاده قرار گیرد.
در پژوهش حاضر، ابتدا دادههای مورد نیاز تحلیل گرمایی شامل قابلیت هدایت گرمایی آمیزههای لاستیکی تایر، مؤلفههای نیروی مقاومت غلتشی3 و میزان گرمازایی ناشی از آنها تعیین شده، سپس رفتار ترمومکانیکی تایر در حرکت بر سطح جاده به عنوان یک فرایند بازگشت ناپذیر ترمومکانیکی، در حالت یکنواخت، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نهایتاً با نوشتن یک برنامه رایانهای اجزای محدود، مقطع عرضی یک تایر بایاس4 سواری در حال حرکت، شبیه سازی شده و توزیع دما در بخشهای مختلف آن براورد شده است.
نتایج حاصل از پیش بینی رفتار تایر در شرایط کاری مختلف نشان میدهد که اجزای تاج5 و کرکس6 در مجاور ناحیه شانه، به خصوص در سرعتهای زیاد و تحت بارهای سنگین با بیشترین افزایش دما مواجه میشوند
محمود وفائیان،
دوره 22، شماره 2 - ( 10-1382 )
چکیده
در این مقاله، با اشاره به بعضـی از رابطههای اخیر در مورد نشست زمین حاصل از حفر تونلهای کمعمق و با استفاده از نتایج حاصل از اندازهگیریهای واقعی در تونلهای اجرایی، رابطههای موجود در این زمینه با هم مقایسه و ارزیابی میشود. همچنین نتایج محاسبات مبتنی بر اجزای محدود در شرایط فرض الاستیک ارائه شده و با رابطههای تحلیلی مقایسه میشود. از طرفی تأثیر تغییر متغیرهای مؤثر بر رفتار خاک و نیز اثر پلاستیک شدن دهانه تونل مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. از این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که در بسیاری از موارد، میتوان با کاربرد یک نرمافزار اجزای محدود مبتنی بر حل “الاستیک- پلاستیک کامل با معیار موهر کولمب” وضعیت رفتاری (مخصوصاً جابهجاییها) محیط اطراف و بالای تونل در زمینهای خاکی را پیشبینی کرد.همچنین رابطههای ساده پیشنهادی نگارنده، الگوی رفتاری قابل قبول (و در بیشتر موارد دقیق) را نشان میدهد
رضا نقد آبادی و علیرضا سعیدی،
دوره 23، شماره 1 - ( 4-1383 )
چکیده
در مقاله حاضر یک مدل مشخصه الاستیک بر اساس نرخ همگرد اویلری تانسور کرنش لگاریتمی ارائه شده است. با استفاده از مدل مذکور تغییر شکل بزرگ یک سیکل بسته شامل کشش، برش، فشار و برش معکوس تحلیل شده است. از آنجا که تغییر شکل جسم سیکل بستهای را طی میکند و ماده الاستیک و همسانگرد است، باید در انتهای سیکل مقادیر تنش قائم و برشی مساوی صفر باشد. با استفاده از مدلهای مشخصه نرخی موجود پاسخ غیر صفر برای مؤلفههای تنش در انتهای سیکل بهدست میآید. با استفاده از مدل مشخصه ارائه شده، مؤلفههای قائم و برشی تنش در انتهای سیکل بسته دقیقاً مساوی صفر بهدست میآیند.
سید جلال همتی، محمد علی نیازی، مهدی معرفت و رضا نقدآبادی، ،
دوره 24، شماره 2 - ( 10-1384 )
چکیده
فرایند خمکاری شعله ای یکی از روشهای شکلدهی ورقهای فولادی است. در این فرایند با اعمال گرمای ناشی از شعله مشعل گازی و سپس خنک کاری کنترل شده در راستای مسیرهای معین روی ورق، به آن شکل میدهند.
با توجه به ابزار ساده به کار رفته در فرایند، روش اقتصادی و جذابی است. در حال حاضر این فرایند به صورت دستی و براساس تجارب تکنسینهای ماهر انجام میشود. رویه تجربی و عدم اتوماسیون فرایند، بهرهوری آن را پایین آورده است. در این مقاله روشی برای شبیه سازی تغییر شکل ماده در حین فرایند ارائه میشود. با توجه به ماهیت فیزیکی فرایند از تحلیل تغییر شکل بزرگ ترموالاستیک پلاستیک استفاده شده است. در این روش راه حل تحلیلی جدیدی برای تحلیل انتقال گرما در ورق اعمال شده است. حل تحلیلی انتقال گرما به همراه حل عددی اجزای محدود تغییر شکل ورق در محیط نرم افزارANSYS، قادر به توضیح و تفسیر مشاهدات تجربیاند. در مقایسه با نتایج سایر محققان و اندازهگیریهای تجربی، شبیه سازیهای به عمل آمده نتایج معقولی نشان میدهند. از روش و نتایج این شبیهسازیها میتوان برای مطالعات اتوماسیون فرایند استفاده کرد.
محمدرضا فروزان، ایمان صالحی،
دوره 26، شماره 1 - ( 4-1386 )
چکیده
در این مقاله مشخصات تغییر شکل تختال در فرایند سایزینگ پرس به عنوان یکی از روشهای کاهش عرض تختال در نورد گرم توسط روش المان محدود و با استفاده از فرمولاسیون صریح به کمک المانهای الاستوویسکوپلاستیک مورد بررسی قرار گرفته است. تأثیر متغیرهایی مانند عرض و ضخامت اولیه تختال، کاهش عرض، گام تغذیه و سرعت ابزار پرس بر فاکتورهایی از جمله شکل پروفیل ضخامت (عیب استخوان سگی1)، فرم دو انتهای تختال (عیب دم ماهی شدن2)، کاهش عرض در ابتدای تختال (عیب گردن پیدا کردن3) و کیفیت لبه تختال بررسی شده است. در ادامه مقایسه ای بین دو روش کاهش عرض متداول یعنی نورد عمودی به کمک غلتکهای عمودی4 و دستگاه سایزینگ پرس5 به منظور تعیین تفاوتها و بازده هر کدام از دو روش ارایه شده است. میزان برگشت عرض که یکی از مهمترین فاکتورها در ارجحیت روش کاهش عرض است و همچنین شکل تختال پس از عبور از اولین ایستگاه نورد افقی در این تحقیق ارزیابی شده است. همچنین به منظور معتبرسازی روش تحلیل، نتایج حاصله با نتایج تجربی مقایسه شده است. نتایج تحقیق حاکی از تغییر شکل یکنواخت تر و بازده بالاتر در فرایند سایزینگ پرس نسبت به نورد عمودی است.
مهدی دهستانی کلاگر، علیرضا خالو و پیمان رحمتآبادی، ،
دوره 26، شماره 2 - ( 10-1386 )
چکیده
علی فتحی، علیاکبر آقاکوچک و غلامعلی منتظر، ،
دوره 26، شماره 2 - ( 10-1386 )
چکیده
در اتصالات لوله ای جوشی زمانی که عمق ترک خستگی کمتر از 20 درصد ضخامت جدارۀ عضو اصلی است، رشد ترک بیش از هر چیز تحت اثر هندسۀ جوش در اتصال است.
از این رو حل اتصال T شکل و ضریب بزرگنمایی جوش (Mk) ابزار مناسبی برای محاسبۀ سرعت رشد ترک در این محدوده اند. در این تحقیق توانایی شبکه های عصبی مصنوعی برای تعیین Mk در اتصالات T شکل مورد آزمون قرار گرفته است. چهار شبکه از نوع پرسپترون چندلایه (MLP) طراحی و آموزش داده شده اند تا مقادیر Mk را در عمیقترین نقطۀ ترک و نقاط انتهایی آنها تحت تنشهای غشایی و خمشی تخمین بزنند. داده های استفاده شده برای آموزش و آزمون شبکه ها از داده های معتبر اجزای محدود استخراج شده است. مقایسۀ بین نتایج به دست آمده از شبکه ها و جدیدترین روابط منتشر شده برای محاسبۀ Mk نشان دهندۀ قابلیت بالای شبکه-های عصبی برای استفاده در این زمینه است.
محمود سلیمی، مصطفی جمشیدیان، علی بهشتی وعبدالرحیم صادقی دولت آبادی، ،
دوره 26، شماره 2 - ( 10-1386 )
چکیده
رفتار مکانیکی ورقهایی که به صورت سرد نورد می شوند به طور قابل توجهی به تنش پسماند وابسته است. این تنش بعضا در فرایندهای خمش- واخمش به وجود می آید. اندازه گیری تنش پسماند بیشتر محدود به روشهای سطحی است و مشخص کردن توزیع تنش در جهت ضخامت ورق، مشکل و وقت گیر است. این مقاله حل بسته ای را ارائه می کند که در ان فرایند خمش- واخمش به صورت یک مسئله الاستوپلاستیک با شرایط کرنش صفحه ای مدل می شود. ماده مورد بررسی نیز به صورت ناهمسانگرد فرض شده است. حل عددی به کمک روش اجزای محدود، به منظور بررسی و تأیید صحت حل تحلیلی آورده شده است. این تحقیق در بررسی تاثیرات فرایندهای باز و بسته کردن ورق حول کویل پیچ، همتراز سازی ورق و از بین بردن موج ورق کاربرد دارد.
محمد خلیلی سواد کوهی، احد صمدی،
دوره 31، شماره 2 - ( 10-1391 )
چکیده
با توجه به تأثیر کرنش الاستیک هم سیمایی γ’-γ بر مورفولوژی، آرایش فضایی و سینتیک درشت شدن رسوبات ’γ در سوپرآلیاژهای پایه نیکل؛ در این تحقیق، مقادیر عدم انطباق γ’-γ در دو حالت کرنش دار و عاری از کرنش برای مورفولوژیهای مختلف رسوبات’γ در سوپر آلیاژ پایه نیکل Inconel 738LC محاسبه شده است. مقادیر عدم انطباق کرنش دار و عاری از کرنش به ترتیب از روی الگوهای پراش اشعه X نمونه های بالک و رسوبات’γ استخراج شده الکترولیتی محاسبه شدند و با استفاده از آنها کرنش های الاستیک هم سیمایی برای مورفولوژ یهای مختلف رسوبات’γ بدست آمدند. نتایج نشان می دهند که با رشد اندازه رسوبات’γ و تغییر مورفولوژی آنها از کروی به مکعبی و سپس گل شکل و دندریتی، هم سیماییγ’-γ افت کرده و در نتیجه، کرنش الاستیک فشاری متمرکز روی رسوبات’γ کاهش می یابد.
رضا اسماعیلی، محمدرضا دشت بیاض،
دوره 32، شماره 2 - ( 10-1392 )
چکیده
- در تحقیق حاضر از روش شبیهسازی دینامیک مولکولی برای پیشبینی خواص الاستیک شامل مدول الاستیک، مدول برشی و ضریب پواسون نانو کامپوزیت زمینه فلزی Al-SiC با درصدهای مختلف تقویتکننده استفاده شده است. برای انجام شبیهسازی از بستهی نرم افزاری متن باز LAMMPS استفاده گردیده است. پس از قرار دادن اتمهای آلومینیوم و سیلیکون کارباید در مکانهای اولیه خود، بین آنها پتانسیل بین اتمی مناسب تعریف شده است. از پتانسیل EAM برای اتمهای آلومینیوم، و از پتانسیل Morse برای اتمهای Al-C و Al-Si و از پتانسیل Tersoff برای اتمهای C-C، Si-C و Si-Si استفاده شده است. مقایسه نتایج شبیهسازی با مدلهای میکرومکانیکی فگت، روس و هالپین- تسای نشان داده است که پیشبینی خواص الاستیک با توجه به اصول الاستیسیته حدی به مدل حد بالای فگت نزدیک است.
مجتبی احمدی، شاهین ابراهیمی، محمد احمدی،
دوره 33، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده
تولید فوم با ساختار میکروسلولی (اندازه سلولی µm 100-1 و چگالی سلولی بالاتر از cell/cm3 109) از آمیزه پلیکربنات/ اتیلن پروپیلن دیان منومر (PC/EPDM) هدف پژوهش حاضر بوده است. تهیه فوم میکروسلولی از این آمیزه بهدلیل هستهگذاری ضعیف ناشی از چقرمگی بالا بهراحتی امکانپذیر نیست. با این وجود تلاشها برای بهبود فرایند فومشدن در این روش همچنان ادامه دارد. اخیراً، استفاده ازپرکنندههای نانو در صنایع مختلف پلیمر برای رسیدن به بعضی از خواص مطلوب رایج شده است. در این پژوهش امکان استفاده از نانولولهکربنی در فومهای پلیمری بهمنظور افزایش نرخ هستهگذاری سلولی مطرح شده است. عملیات فومشدن به روش ناپیوسته و توسط عامل فومزای
دیاکسیدکربن فوقبحرانی انجام شد. نتایج نشان داد که نانولولهکربنی در زمینه پلیمری بهصورت عامل هستهزا عمل میکند و نرخ هستهگذاری سلولی را افزایش میدهد. همچنین استفاده از نانولولهکربنی تا 3 درصد وزنی باعث افزایش چگالیسلولی میشود و میانگین اندازه سلولها را کاهش میدهد.
محمدرضا دشت بیاض، رضا اسماعیلی،
دوره 34، شماره 2 - ( 4-1394 )
چکیده
- در این پژوهش بر اساس نتایج حاصل از شبیهسازی دینامیک مولکولی، مدلی برای پیشبینی خواص الاستیک نانوکامپوزیت زمینه آلومینیم تقویتشده با ذرات کاربید سیلیسیم ایجاد شد. همچنین دو مدل برای پیشبینی چگالی و قیمت نانوکامپوزیت پیشنهاد شد. سپس با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک برای کمترین چگالی و قیمت و بیشترین خواص الاستیک، درصد بهینه کسر حجمی تقویتکننده بهدست آمد. بر اساس نتایج بهدستآمده از بهینهسازی، کسر حجمی بهینه تقویتکننده 44/0 بهدست آمد. برای این کسر حجمی بهینه، بهترتیب مدول یانگ بهینه 89/165 گیگاپاسکال، مدول برشی بهینه 37/111 گیگاپاسکال، قیمت بهینه 75/8 دلار بر پوند و چگالی بهینه 92/2 گرم بر سانتیمتر مکعب به دست آمد.
محمدرضا دشت بیاض، مریم محمودی میمند،
دوره 34، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
در این پژوهش، سفتی نانوکامپوزیت پلیمر- رس با استفاده از مدلهای موری- تاناکا، المان محدود دو بعدی و سه بعدی شبیهسازی شده است. لایههای رس در درون زمینه پلیمری به دو صورت موازی و پراکندهی تصادفی نسبت به جهت بارگذاری پخش شدهاند. اثر عوامل ریزساختاری شامل کسر حجمی رس، مدول الاستیک رس و فاز میانی، ضخامت فاز میانی، نسبت ظاهری لایههای رس و جهتگیری لایهها بر مدول الاستیک نانوکامپوزیت توسط مدل المان محدود بررسی شده است. مقایسه نتایج شبیهسازی با نتایج تجربی نشان داد که نتایج مدل موری- تاناکا به نتایج تجربی نزدیکتر بوده است. تحلیل نتایج نشان داد که کسر حجمی رس، مدول الاستیک رس، میزان انحراف لایههای رس از جهت بارگذاری، نسبت ظاهری لایههای رس، ضخامت فاز میانی و مدول الاستیک فاز میانی بر مدول الاستیک نانوکامپوزیت بهترتیب بیشترین اثر را داشتهاند.
حسین شکروش، اکبر وجد، مهدی شبان غازانی،
دوره 34، شماره 4 - ( 12-1394 )
چکیده
در پژوهش حاضر، یک نوع فولاد ساده کربنی با ساختار فوق ریز دانه با اعمال یک فرایند ترمومکانیکی موثر در گستره دمایی آستنیت شبه پایدار (Ae3-Ar3) و با استفاده از روش تلفیقی اکستروژن - پرس در کانالهای زاویه دار با مقاطع همسان فراوری شد. در ابتدا با استفاده از تحلیل المان محدود سه بعدی دما - جابهجایی، تاثیر دمای پیشگرم در توزیع کرنش و دما در نمونههای تغییر شکل داده شده مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از نتایج بهدست آمده، دمای 930 درجه سانتیگراد بهعنوان مناسبترین دمای پیشگرم برای دستیابی به ساختار فوق ریز دانه از طریق وقوع دگرگونی دینامیکی آستنیت به فریت انتخاب شد. با اعمال تغییر شکل بر روی فولاد مورد نظر در این دمای پیشگرم و بررسی ریزساختار نهایی، نتایج حاصل از تحلیل المان محدود مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که در اثر این فرایند ترمومکانیکی اندازه دانههای فریت از 32 میکرومتر در ساختار اولیه به 1 تا 3 میکرومتر پس از اعمال فرایند کاهش پیدا میکند.
سید الیاس موسوی، محمود مرآتیان، احمد رضائیان،
دوره 36، شماره 4 - ( 12-1396 )
چکیده
اکستروژن در کانالهای هممقطع زاویهدار، یکی از روشهای معروف برای تولید مواد ریزدانه بهشمار میآید. در این مطالعه، خواص مکانیکی آلیاژ برنج دو فازی 60 – 40 تحت فرایند اکستروژن در کانالهای هم مقطع زاویهدار بررسی شد. به این منظور نمونهها تا کرنش معادل 2 در دمای 350 درجه سانتیگراد در مسیر C (پس از چرخش نمونه به اندازه 180 درجه بین پاسها) تحت فرایند اکستروژن قرار گرفتند. ریزساختار نمونهها نشان داد که دانههای ریزی در مرزها تشکیل شدند که بیانگر وقوع تبلور مجدد در پاسهای مختلف بود. مشاهده مسیرهای لغزش در ریزساختار نمونهها نشان داد که حتی در چنین آلیاژی با انرژی نقص چیدن کم، لغزش نابجاییها آغازگر تغییر شکل هستند. بررسی خواص مکانیکی نمونهها نشان داد که با افزایش تعداد پاس، استحکام کششی، میکروسختی و انعطافپذیری بهصورت همزمان افزایش یافت.