3 نتیجه برای مارتنزیت
رضا طاهریان، عباس نجفی زاده، مرتضی شمعانیان، رضا شاطری،
دوره 25، شماره 1 - ( 4-1385 )
چکیده
در این مقاله دو نمودار CCCT که استحالهها را در حین سردشدن پیوسته، همراه تغییرشکل آستنیت نشان میدهد بررسی و با نمودار CCT (بدون همراهی تغییرشکل) مقایسه شد. همچنین علت افزایش دمای Md و Bd از نظر ترمودینامیکی و متالورژیکی بررسی شد. بررسیهای ترمودینامکی نشان داد که تنش باعث افزایش نیروی محرکه مکانیکی و کاهش انرژی آزاد کل استحاله میشود و سبب میشود که امکان شروع استحاله در دماهای بالاتر فراهم شود. بررسیهای متالورژیکی مشخص کرد که اگر دمای تغییرشکل به گونهای انتخاب شود که استحکام ساختار درون دانههای آستنیت اولیه بر اثر تغییرشکل اعمال شده افزایش یابد، آن گاه برش لازم برای استحالههای مارتنزیت و بینایت به سختی صورت میگیرد و لذا Md و Bd کاهش مییابد. ولی اگر در حین یا بعد از تغییرشکل، فرایند تبلورمجدد یا بازیابی کامل برقرار باشد، ساختار درون دانهها نرم شده و آن گاه برش لازم برای استحالههای مارتنزتی وبینایت راحت تر صورت میگیرد و Md و Bd افزایش مییابد. همچنین در این مقاله مشخص شد که دماغه بینایت در نمودار CCCT نسبت به CCT به سمت چپ متمایل می شود که این نشان می دهد جوانه زنی فاز بینایت راحت تر از مارتنزیت صورت میگیرد.
عبدا... شیرعلی، عباس هنربخش رئوف ، سهیلا بزاز بنابی،
دوره 34، شماره 2 - ( 4-1394 )
چکیده
مقدار معین آستنیت باقیمانده، انعطافپذیری فولادها را بهدلیل پدیده TRIP در طول تغییرشکل پلاستیک، افزایش میدهد. یک روش برای دستیابی بهمقدار قابل توجه آستنیت باقیمانده در فولاد، پارتیشنبندی کربن به آستنیت است که باعث پایدارسازی آستنیت در دمای اتاق میشود. عملیاتحرارتی کوئنچ و پارتیشنبندی (Q&P) با استفاده از این روش، منجر به ریزساختاری شامل مارتنزیت و آستنیت باقیمانده پایدار شده بین صفحات مارتنزیت میشود و بنابراین ترکیب بهتری از استحکام و انعطافپذیری را فراهم میکند. در این پژوهش، تأثیر پارامترهای فرایند Q&P (دمای کوئنچ، دمای پارتیشنبندی و زمان پارتیشنبندی) بر ریزساختار و کسر آستنیت باقیمانده یک فولاد کربن متوسط کم آلیاژ بررسی شده است. نتایج نشان داد که افزایش زیاد زمان پارتیشنبندی، موجب از بین رفتن تیغههای مارتنزیت و کاهش کسر آستنیت میشود. با افزایش دمای پارتیشنبندی، لایه های آستنیت باقیمانده ضخیمتر میشود و کسر حجمی آستنیت باقیمانده افزایش مییابد. از طرف دیگر، با افزایش دمای کوئنچ، غلظت کربن آستنیت باقیمانده بهشدت افزایش مییابد.
محمد جعفری، مهدی رفیعی، حسین مستعان،
دوره 39، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر دما و زمان بر خواص اتصال غیرمشابه فولاد زنگنزن مارتنزیتی 420 AISI به فولاد زنگنزن سوپردوفازی 2507 SAF ایجاد شده توسط فرایند فاز مایع گذرا بررسی شد. لایه میانی پایه نیکلی از نوع BNi-2 با ضخامت 25 میکرومتر در بین نمونههای آماده شده قرار گرفت و فرایند اتصالدهی در دماهای 1050 و 1100 درجه سانتیگراد و زمانهای مختلف انجام شد. بررسی ریزساختار اتصال، توسط میکروسکوپ نوری، میکروسکوپ الکترونی روبشی و آزمون طیفسنجی توزیع انرژی پرتو ایکس انجام شد. همچنین آزمایش ریزسختیسنجی و آزمایش استحکام کششی برشی روی نمونهها انجام گرفت. نتایج بیانگر تکمیل انجماد همدما در نمونههای اتصالیافته در دمای 1050 درجه سانتیگراد با زمان 45 دقیقه و در دمای 1100 درجه سانتیگراد با زمان 30 دقیقه بود. ارزیابی ریزسختی نمونهها نشان داد که ناحیه انجماد غیرهمدما دارای بالاترین میزان سختی (520 ویکرز) و ناحیه انجماد همدمای کامل دارای کمترین میزان سختی (300 ویکرز) در دمای 1050 درجه سانتیگراد بود. همچنین ارزیابی استحکام کششی برشی نمونهها نشان داد که نمونه اتصالیافته بهمدت زمان یک دقیقه در دمای 1050 درجه سانتیگراد، دارای کمترین مقدار استحکام، یعنی 196 مگاپاسکال و نمونه اتصالیافته با زمان 60 دقیقه در دمای 1100 درجه سانتیگراد دارای بیشترین مقدار استحکام، یعنی 517 مگاپاسکال بودند.