3 نتیجه برای متالورژی پودر
سیدمحمدحسین میرباقری، رضا تافته، کسری سردشتی،
دوره 30، شماره 1 - ( 4-1390 )
چکیده
هدف از مقاله حاضر بررسی ساختار و میزان جذب انرژی فوم پایه فلزی Al-7%Si-3%SiC به روش متالورژی فشردان پودری، توسط دو عامل حبابزای CaCO3 و TiH2 بهصورت مستقل است. در تولید فوم فلزی از مخلوط پوردرهای آلومینیم، سیلیسیم و کاربید سیلیسیم به عنوان فاز زمینه استفاده شد. فشرده سازی ترکیبات پودری فوق برای رسیدن به پیش ماده- چگال فوم شونده، به کمک پرس سرد و تک محوره با قالب فولادی H13 در فشار 110 MPa، انجام شد و بلافاصله عملیات اکستروژن گرم نمونههای فشرده شده، در دمای 500 درجه سلسیوس انجام گرفت و تسمهای از پیش ماده- چگال با مقطع 24x 12 میلیمترمربع تولید شد. در مرحله بعد به منظور اجرای عملیات فوم سازی، تکههای کوچکی از پیش ماده چگال در قالبهای استوانهای از جنس فولاد زنگ نزن316L ، با قطر 20 و ارتفاع 100 میلیمتر قرار داده شد و در دماها و زمانهای مختلفی در یک کوره الکتریکی تبدیل به فوم فلزی شدند. در مرحله پایانی با برش و پولیش نمونههای فومی که دارای ساختار سلولی پایدار بودند، آزمایشهای متالوگرافی الکترونی SEM و همچنین آزمون فشار، با سرعت حرکت فک. 50mm بر دقیقه، روی نمونههای فومی انجام گرفته و رفتار جذب انرژی آنها با توجه به ساختار فومهای کامپوزیتی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد عامل حبابزای CaCO3 در مقایسه با TiH2 باعث افزایش دانسیته حفرهها و پایداری بهتر آنها شده، ولی زمان فرایند طولانیتر از عامل TiH2 است. همچنین میزان جذب انرژی فوم با عامل CaCO3 بیشتر از عامل TiH2 است. ولی در عوض دیوارههای سلولهای فومی تولید شده با عامل TiH2دارای ضخامت نازکتر و زهکشی بهتری هستند.
اسماعیل گنجه، حمید خرسند،
دوره 31، شماره 1 - ( 4-1391 )
چکیده
سطح شکست فولادهای متالورژی پودر به عوامل مختلفی مثل ساختار تخلخل، چگالی، نوع روش آلیاژ سازی، سطح اتصال بین پودرها (گردنه های تف جوشی)، همگنی ریزساختار و نوع بار اعمالی بستگی دارد. بنابراین جهت شناسایی دقیق رفتار این مواد در حین سرویس می بایست نوع تنشهای استاتیکی و دینامیکی وارده بر این قطعات را مورد بررسی قرار داد. همچنین بررسی ریزساختار اطراف محل رشد ترک نیز به تحلیل رشد و اشاعه ترک کمک شایانی خواهد کرد. در این تحقیق رفتار و مکانیزم ترک ناشی از تست خمش سه نقطه ای بر فولاد متالورژی پودر کروم - مولیبدن دار تحت چگالی های (6.7, 7 7.2 gr/cm3) مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. سطح شکست مخلوطی از هر دو حالت نرم و ترد بود، که البته بعلت وجود تخلخل، مکانیزم غالب شکست ترد بود. طبق نتایج بدست آمده مشاهده گردید که در اطراف محل رشد و اشاعه ترک عنصر آلیاژی مولیبدن به شدت افزایش یافته است که دلیل اصلی آن شکست می باشد. همچنین مسیر رشد ترک از میان تیغه های مارتنزیت/بینیت و تخلخلهای تیز بود.
پریناز ضرابیان، مهدی کلانتر، مسعود مصلایی پور، علیرضا مشرقی،
دوره 33، شماره 3 - ( 12-1393 )
چکیده
مواد بر پایه فریت نیکل به دلیل مقاومت شیمیایی (عدم انحلال در الکترولیت و مقاومت به اکسیداسیون), پایداری گرمایی، مقاومت مکانیکی، رسانایی لازم و مقاومت به شوک گرمایی به خصوص از نوع سرمت به عنوان آند خنثی در سیستم الکترولیز آلومینیوم مطرح و مورد توجه قرار گرفتهاند. در این پژوهش نمونههای کامپوزیتی NiO/NiFe2O4 با مقادیر 50، 10 و 15 درصد NiO و نمونههای سرمت Cu/NiFe2O4 با مقادیر 5, 10 و 15 درصد مس به روش متالورژی پودر تهیه شد و توسط تحلیل پراش اشعه ایکس1 (XRD)، بررسیهای میکروسکوپ الکترونی روبشی2 (SEM)، اندازه گیری چگالی و خواص مکانیکی مانند استحکام3 و چقرمگی4 (آزمایش خمش سه نقطه ای5), آزمایش رسانایی6 و مقاومت به خوردگی7 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که برای کامپوزیت NiO/NiFe2O4میزان چگالی نسبی کامپوزیت با افزایش درصد نیکل تا 5% افزایش و در بالاتر از آن کاهش مییابد در حالیکه استحکام همواره کم میشود. اما از آنجایی کهNiO چقرمگی و مقاومت خوردگی کامپوزیت را افزایش میدهد، کامپوزیت NiO/NiFe2O4 10% میتواند شرایط بهینه را به عنوان یک آند خنثی ایجاد نماید. برای سرمت بر پایه فریت نیکل میزان جگالی نسبی تا ده درصد مس افزایش و در مقادیر بالاتر کاهش مییابد در حالیکه با افزایش مس تا پانزده درصد همواره استحکام افزایش مییابد. لازم به ذکر است که تا پنج درصد مس نرخ افزایش استحکام چشمگیرتر است. رسانایی نمونههای سرمت با افزایش درصد مس به طور چشمگیری افزایش مییابد و تنها نقطه ضعف سرمت در مقایسه با کامپوزیت کاهش مقاومت به خوردگی با حضور فاز فلزی است.