8 نتیجه برای مهندسی بافت
مهناز عنایتی جزی، مهران صولتی هشجین، علی نعمتی، عالیه امینیان، ارغوان فرزادی،
دوره 32، شماره 1 - ( 4-1392 )
چکیده
به منظور بهبود خواص مکانیکی هیدروکسی آپاتیت به عنوان اصلی ترین فاز مینرالی بافت سخت، فاز تقویت کننده ی تیتانیا به ساختار هیدروکسی آپاتیت افزوده شد. نانوکامپوزیت های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا با استفاده از تکنیک رسوب گذاری در جا در محدوده ی دمای اتاق تا Cº 70 با موفقیت سنتز و در ادامه بدنه های متراکمی از آن با استفاده از روش پرس ایزواستاتیک گرم در فشار 200 مگا پاسکال و دمای Cº 1200 ساخته شد. ارزیابی خواص مکانیکی بدنه های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا، بر برتری خواص مکانیکی آن ها نسبت به بدنه های آپاتیتی خالص دلالت می کند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی این نانوکامپوزیت ها، نانوساختاری با یکنواختی بالا را چه از لحاظ شیمیایی و چه از لحاظ ساختاری نشان می دهد. با استناد به تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری ، بسته به ساختار کریستالی تیتانیا، مورفولوژی های متفاوتی برای نانوکامپوزیت های هیدروکسی آپاتیت/تیتانیا حاصل خواهد شد. نتایج آنالیزهای پراش اشعه ی X و انتقال فوریه مادون قرمز تشکیل فرم کریستالی دما بالای تیتانیا (روتایل) را در محدوده ی دمای اتاق و فاز دما پایین آن (آناتاس) را در دمای Cº 70 تایید می نماید.
منیر برادران، سیده سارا شفیعی، فتح الله مضطرزاده، سیده زهرا مرتضوی،
دوره 35، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از نانومواد در داربستهای مهندسی بافت استخوان بهدلیل تقلید از ساختار بافت طبیعی استخوان که دارای یک ساختار نانوکامپوزیتی درهم آمیخته با یک ماتریس سه بعدی است، مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، پلیکاپرولاکتان بهعنوان یک زیست پلیمر، درساخت داربستهای مهندسی بافت استخوان مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، ساخت داربست نانوکامپوزیتی پلیکاپرولاکتان/ هیدروکسید دوگانه لایهای با خواص مکانیکی، زیست فعالی و زیستی مناسب برای کاربرد در مهندسی بافت استخوان اسفنجی است. برای ساخت داربستها از ترکیب دو روش فروشویی ذرهای و خشکایش انجمادی و همچنین برای مطالعات سلولی از سلولMG63 (استئوسارکومای استخوان) استفاده شد. تحلیل طیف سنج طول موج انتشاری از نمونهها، توزیع یکنواخت فاز سرامیکی در بستر پلی کاپرولاکتان را تأیید کرد. نتایج بررسی مکانیکی داربستها حاکی از افزایش مدول یانگ بعد از اضافه شدن فاز سرامیکی بود. بررسیهای میکروسکوپی نشان داد که داربستها از تجمع ریزکرهها پس از اضافه شدن فاز سرامیکی حاصل شدند و اندازه تخلخلها بین 100 تا 600 میکرومتر گزارش شد. همچنین با افزودن فاز سرامیکی آبدوستی پلی کاپرولاکتان افزایش یافت، اما تشکیل هیدروکسی آپاتیت در محیط شبیهسازی شده بدن، بهعلت وجود یون منیزیم بهتأخیر افتاد. ارزیابیهای سلولی، اتصال سلولها و تکثیرشان روی داربستها را تأیید کردند. نتایج نشان میدهد که داربستهای ساخته شده قابلیت کاربرد در مهندسی بافت استخوان اسفنجی را دارند.
مرجان میرحاج، محبوبه محمودی، علی شیبانی،
دوره 36، شماره 4 - ( 12-1396 )
چکیده
در این تحقیق، داربست کراتین/ پلی کاپرولاکتون/ هیدروکسی آپاتیت HA)) با روش الکتروریسی ساخته شد. سپس تأثیر نانوذرات HAبر خواص داربست B (کراتین33 درصد، پلی کاپرولاکتون50 درصد و هیدروکسی آپاتیت17 درصد) و داربست A (کراتین 40 درصد و پلیکاپرولاکتون 60 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. مورفولوژی سطح، گروههای عاملی موجود بر سطح نمونه، درصد تخلخل و سطح ویژه داربستها بهترتیب با میکروسکوپی الکترونی روبشی، طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، روش جابهجایی مایع و آزمون BET ارزیابی شد. متوسط قطر الیاف در نمونه Aو B بهترتیب 184 و 108 نانومتر محاسبه شد. همچنین، نتایج آزمونها حاکی از افزایش سطح ویژه داربست حاوی نانوذرات HA نسبت به داربست بدون نانوذرات HA تا تقریباً به میزان دو برابر بودند. با بررسی رفتار زیست تخریبپذیری داربستها در محلول بافر فسفات، افزایش میزان کاهش وزن در داربست B مشاهده شد. درصد زندهمانی و چسبندگی سلولهای استخوانی رده سلولی 2Saos- بر سطح داربست ها با روش MTT بررسی شد و افزایش رشد سلول ها بر سطح داربست PCl/Kr حاوی نانوذرات هیدروکسی آپاتیت مشاهده شد. بنابراین، داربست حاوی نانوذرات هیدروکسی آپاتیت میتواند گزینه مناسبی برای کاربرد درمهندسی بافت باشد.
سرور صادق زاده، رحمت الله عمادی، شیدا لباف،
دوره 37، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
در سه دهه اخیر سرامیکهای پایه کلسیم- سیلیکاتی بهعنوان انتخاب مناسبی بهدلیل زیستفعالی، زیستسازگاری و توانایی تشکیل استخوان مناسب جهت کاربرد در مهندسی بافت مورد توجه واقع شدهاند. در حال حاضر هاردیستونیت بهعنوان یکی از مواد سرامیکی زیستسازگار و زیستفعال برای کاربردهای پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در این تحقیق، برای اولین بار پودر و داربست سه بعدی هاردیستونیت با تخلخلهای باز بهترتیب با روش سنتز آلیاژسازی مکانیکی و استفاده از فضاساز ساخته شدند. نانوهاردیستونیت خالص با استفاده از 10 ساعت آسیاکاری و سه ساعت عملیات حرارتی ثانویه در دمای 800 درجه سانتیگراد حاصل شد. اندازه بلورکهای پودر و داربست هاردیستونیت بهترتیب 2±28 و 1±79 نانومتر اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که داربستهای نانوساختار هاردیستونیت بهترتیب با استحکام و مدول فشاری 02/0±35/0 و 21/0±49/10 مگاپاسکال، 1±81 درصد تخلخل و اندازه تخلخل در بازه 200-500 میکرومتر پس از سه ساعت عملیات حرارتی در دمای 1250 درجه سانتیگراد، با موفقیت سنتز شد. در حین عملیات حرارتی نمک سدیم کلرید(80 درصد وزنی، 300-420 میکرومتر)، بهتدریج بخار شده و در داربست ایجاد تخلخل میکند. بهمنظور ارزیابی توانایی تشکیل آپاتیت روی داربستها، از آزمون مایع شبیهساز بدن (SBF) استفاده شد. با توجه به نتایج، تشکیل لایه آپاتیت روی سطح داربست میتواند بهعنوان معیاری از زیستفعالی درنظر گرفته شود.
مجید سهرابی، مرجان عباسی، ملک مسعود انصار،
دوره 38، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
در این پژوهش با استفاده از پلیمرهای زیستتخریبپذیر، داربستهای نانولیفی از الکتروریسی دو نازل شامل پلیکاپرولاکتون، پلیوینیل پیرولیدون و پلیکاپرولاکتون، پلیوینیلالکل و بتا تریکلسیم فسفات بهطور متناوب و لایهبهلایه تولید شد. بعد از تهیه داربست، از آزمونهای میکروسکوپ الکترونی روبشی ((SEM، تورم، تخلخل، خواص مکانیکی و ارزیابی رفتار زیستتخریبپذیری در محلول نمک فسفات با خاصیت بافری، استفاده شد که نتایج آزمونها زیستفعالی و خواص مکانیکی مناسب داربست لایهبهلایه را تأیید میکند. مقادیر جذب آب با افزودن پلیمرهای آبدوست افزایش پیدا میکند و در داربست لایهبهلایه به 214±811 درصد میرسد که اختلاف معناداری نسبت به پلیکاپرولاکتون خالص دارد. آزمون سنجش سمیت سلولی (MTT) روی داربست لایهبهلایه بعد از گذشت 3، 5 و7 روز کشت سلولهای بنیادی مغز استخوان موش صحرایی (rMSC) درصد بقای سلولی بالای 80 درصد را نشان میدهد و ریختشناسی سلولها روی داربست نشاندهنده قابلیت زیستسازگاری مطلوب سلولها روی داربست است.
سیده سارا شفیعی، مهناز شوندی، یگانه نیک اختر،
دوره 39، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
داربستهای مهندسی بافت، چارچوبهای زیستی هستند که از رشد، تکثیر و تمایز سلولها در بدن حمایت میکنند. در این میان، داربستهای نانولیفی بهشکل مناسبی از لحاظ مکانیکی و زیستی از زمینه خارج سلولی تقلید میکنند. این داربستها نقش مؤثری در بازسازی و ترمیم بافت ایفا میکند. یکی از روشهای تهیه داربستهای نانولیفی با خواص دستکاری شده، افزودن نانوذرات به زمینه پلیمری ( نانوکامپوزیت) است. در این پژوهش، الیاف یکدست از جنس پلیکاپرولاکتون تقویت شده با نانورس هیدروکسید دوگانه لایهای با درصدهای 0/1 درصد تا 10 درصد وزنی توسط روش الکتروریسی تهیه شد. افزودن فاز نانورس به فاز پلیمری باعث کاهش قطر الیاف و بهبود خواص مکانیکی شد. بهعلاوه، حضور نانوذرات رسی در بستر پلیکاپرولاکتون بهشکل قابل توجهی موجب افزایش چسبندگی سلولها و تمایز سلولهای چربی شد. نتایج نشان میدهد میتوان از داربستهای الکتروریسی شده پلیکاپرولاکتون تقویت شده با نانوذرات رسی در کاربردهای مهندسی بافت نرم استفاده کرد.
ندا ذاکری، حمیدرضا رضایی، جعفر جوادپور، مهشید خرازیها،
دوره 39، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از داربستهای نانوکامپوزیتی پلیمر- سرامیک در مهندسی بافت استخوان بهدلیل شباهت این ساختارها به بافت طبیعـی اسـتخوان، مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، پلیکاپرولاکتون در ساخت داربستهای استخوانی مورد توجه است. کامپوزیت کردن پلیکاپرولاکتون با فازهای سرامیکی مانند زئولیت که توانایی بهبود تشکیل استخوان را دارند میتواند منجر به بهبود کارایی این پلیمر در داربستهای استخوانی شود. هـدف از ایـن پـژوهش، سـاخت داربسـت نانوکامپوزیتی پلیکاپرولاکتون - زئولیت با خواص مکانیکی، زیست تخریبپذیری و زیست فعالی مناسب بـرای کـاربرد در مهندسـی بافـت استخوان اسفنجی است. برای ساخت این داربست از دو روش ریختهگری حلال – شستشو ذرات و خشک کردن انجمادی در کنار هم استفاده شد. بررسـیهـای میکروسکوپی نشان داد که انـدازه تخلخـلهـای داربستهای حاصل بـین 200 تـا 400 میکرومتر است. نقشه توزیع عنصری، توزیع یکنواخت فاز نانوزئولیت را در زمینه پلیکاپرولاکتون تأیید کرد. همچنین با توجه به نتایج طیفسنجی مادون قرمز با تبدیل فوریه نوع اتصال نانوذرات زئولیت به زمینه پلیکاپرولاکتون اتصال فیزیکی تعیین شد. نتایج بررسی خواص مکانیکی داربستها نشاندهنده افزایش مدول یانگ و استحکام فشاری (به ترتیب از 0/04 تا 0/3 و 3 تا 7 مگاپاسکال) بعد از اضافه شدن فاز نانوزئولیت به داربستها بـود. با افزودن نانوزئولیت آبدوستی پلیکاپرولاکتون افزایش یافت و کاهش وزن بیشتری مشاهده شد (برای داربست حاوی 20 درصد زئولیت 1/6 ± 53/52 درصد)، همچنین تشـکیل هیدروکسـی آپاتیـت در محـیط شبیهسازی شده بدن سرعت گرفت. نتایج نشان میدهد که داربستهای ساخته شده قابلیت کاربرد در مهندسی بافت استخوان اسفنجی را دارند.
فروغ مفید نخعی، محمد رجبی، حمیدرضا بخششی راد،
دوره 40، شماره 3 - ( 8-1400 )
چکیده
علم مهندسی بافت در کنار علم پزشکی به احیا و ترمیم بافتها و اندامهای آسیب دیده میپردازد. هدف اصلی استفاده از داربستها، بازسازی مجدد بافتهای بدن است. انتخاب نوع و جنس داربست بهدلیل اینکه درنهایت جایگزین بافت آسیب دیده میشود بسیار مهم است. توسعه مواد داربست کامپوزیتی سرامیک زیستفعال با استحکام مکانیکی بهبود یافته، موضوعی بوده است که مورد توجه مهندسی بافت استخوان قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، پس از سنتز پودرهای بتا تریکلسیم فسفات و بریدیجیت بهترتیب با روشهای واکنش حالت جامد و سل ژل، داربست کامپوزیتی بیوسرامیکی بتا تریکلسیم فسفات/ بریدیجیت (25، 35 و 45 درصد وزنی بریدیجیت) با شبکه منافذ بههم پیوسته و مناسب برای بازسازی استخوان با استفاده از روش فضاساز ساخته شد. این مقاله به بررسی تأثیر افزودن مقادیر بالای بریدیجیت بر خصوصیات مکانیکی و بیولوژیکی داربست بتا تریکلسیم فسفات میپردازد. ترکیبهای فازی، ساختار متخلخل، ویژگیهای مکانیکی و ویژگیهای زیستفعالی این داربستها بهترتیب با استفاده از پراش پرتوی ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی، آزمونهای مکانیکی و زیستفعالی بررسی شد. ارزیابی ریزساختاری داربستهای کامپوزیتی، منافذ بههم پیوسته با محدوده قطر 600-200 میکرومتر و میانگین اندازه منافذ 421/13 میکرومتر؛ با تخلخل حدود 79-75 درصد را نشان میدهد. نتایج نشان داد که استحکام فشاری داربستهای β-TCP/25Bre (7/2 مگاپاسکال) در مقایسه با داربستهای (β-TCP/45Bre) (2/0 مگاپاسکال) بهدلیل توزیع یکنواختتر بریدیجیت و عدم آگلومره شدن این فاز در مرزدانهها بالاتر است. همچنین طبق نتایج زیستفعالی، غوطهوری در محلول شبیهسازی شده بدن منجر به شکلگیری لایه آپاتیت استخوانی بهصورت پیوسته روی سطح داربستها شده است.