جستجو در مقالات منتشر شده


16 نتیجه برای یتانیم

نوید زرین فر و علی سعیدی،
دوره 21، شماره 2 - ( 10-1381 )
چکیده

کاربید تیتانیم به عنوان استحکام بخشی مناسب برای تولید کامپوزیتهای ذره ای زمینه فلزی به کار می رود. یکی از مشکلات استفاده از این کاربید به عنوان استحکام بخش در کامپوزیتهای زمینه مسی، عدم ترشوندگی کاربید تیتانیم در سیستم Cu-TiC است. این خاصیت با کاهش نسبت کربن به تیتانیم در کاربید، بهبود می یابد. در این مقاله، روشی عملی برای بهبود توزیع ذرات کاربید تیتانیم در مس مذاب ارائه شده و برای این منظور بر نسبت C/Ti در کاربید تیتانیم تاکید شده است. مشاهده شد که نسبت C/Ti در مخلوط خام حاوی پودرهای تیتانیم و کربن، با این نسبت در کاربید پس از احتراق برابر است اما در مخلوط خامی که حاوی مس باشد، نسبت C/Ti در کاربید پس از احتراق بیشتر است. با توجه به ارتباط پارامتر شبکه کاربید تیتانیم با نسبت C/Ti در این کاربید و در مخلوط خام، نموداری رسم شد که از طریق آن می توان نسبت C/Ti در مخلوط خام را به این نسبت در کاربید ربط داد. در آلیاژسازهایی که حاوی 30 درصد وزنی مس بوده و نسبت C/Ti در مخلوط اولیه برابر 1 باشد. پس از احتراق، شبکه پیوسته ای از کاربید تیتانیم با نسبت 1C/Ti= به دست می آید که قابلیت پخش شدن در مس مذاب را ندارند. با کاهش این نسبت به 3/0، ذرات کاربید تیتانیم با نسبت 5/0 به دست می آید که به راحتی در مس مذاب پخش می شود. واژگان کلیدی: سنتز احتراقی، کاربید تیتانیم
عبدالله افشار و محمدرضا واعظی،
دوره 22، شماره 2 - ( 10-1382 )
چکیده

تیتانیم‌ فلز بسیار فعالی‌ بوده‌ و در صورتی‌ که‌ در معرض‌ هوا و یا محیطهای‌ حاوی‌ اکسیژن‌ قرار گیرد، یک‌ لایه‌نازک‌ اکسیدی‌ بــر روی‌ سطح‌ آن‌ تشکیل‌ شده‌ و در نتیجه‌ مقاومت‌ به‌ خوردگی‌ آن‌ را افزایش‌ می‌دهد. تشکیل‌ این‌ لایه‌به‌ روش‌ الکتروشیمیایی‌ توسط عملیات‌ آندایزینگ‌ نیز امکانپذیر است‌. در این‌ مقاله‌، تیتانیم‌ در محلولهای‌ آبی‌ پایه‌فسفاتی‌ نظیر: اسید فسفریک‌، فسفات‌ هیدروژن‌ دی‌ سدیم‌ و فسفات‌ دی‌ هیدروژن‌ سدیم‌ با غلظتهای‌ مختلف‌ دردمای‌ 35 درجه سانتیگراد از روش‌ گالوانواستاتیک‌ در دانسیته‌ جریان‌ 75/9 میلی‌ آمپر بر سانتیمتر مربع‌ آندایز شده‌ است‌ . نتایج ‌به دست‌ آمده‌ از منحنیهای‌ پتانسیل‌ ـ زمان‌ نشان‌ می‌دهند که‌ لایه‌های‌ آندایز ایجاد شده‌، فشرده‌ و ضخامت‌ آنها تابع‌نوع‌ و غلظت‌ محلول‌ است. ساختار لایه‌های‌ آندایز توسط تکنیکهای‌ تفرق‌ اشعه‌ ایکس‌ و میکروسکپ‌ الکترونی‌روبشی‌ بررسی‌ و نشان‌ داده‌ شده‌ است‌ که‌ این‌ ساختارها آمورف‌ اند. تأثیر غلظت‌، ترکیب‌ شیمیایی‌ محلول‌ ومقاومت‌ الکتریکی‌ در ولتاژ شکست‌ با توجه‌ به‌ مدل‌ تجمع‌ و تسریع‌ الکترونی‌ اینوپیزو بررسی‌ و نتایج‌ نشان‌ داد که‌ باافزایش‌ غلظت‌ محلول‌، ولتاژ شکست‌ کاهش‌ می‌یابد. مهمترین‌ پارامتر مؤثر در کاهش‌ ولتاژ شکست‌، افزایش‌ غلظت‌الکترولیت‌ است‌ که‌ سبب‌ افزایش‌ جریان‌ الکترونی‌ اولیه‌ (J0) می‌شود.
نادر ستوده، علی سعیدی، علی شفیعی و نیکلاس جی. ولهام،
دوره 25، شماره 1 - ( 4-1385 )
چکیده

در این تحقیق دگرگونی فازی آناتاز به روتیل توسط عملیات حرارتی و آسیاکاری بررسی شد. فرایندآسیاکاری در دو نوع آسیا (آسیای سیاره‌ای و تامبلر) با نسبت وزنی پودر به گلوله 1 به 40 و در زمانهای گوناگون (2 تا 48 ساعت ) انجام شد. همچنین تعدادی آزمایش بر روی نمونه های آسیاکاری نشده در کوره لوله‌ای در دما و زمانهای گوناگون انجام شد. نتایج به دست آمده از آزمایشها نشان داد که دگرگونی آناتاز به روتیل در نمونه های آسیاکاری نشده بسیار کند است به طوری که در دمای 980 درجه سانتیگراد پس از گذشت 48 ساعت، دگرگونی کامل شد در حالی که در نمونه های آسیاکاری شده، سرعت دگرگونی بیشتر بود. انرژی اکتیواسیون دگرگونی فازی آناتاز به روتیل در نمونه هایی که آسیاکاری نشده بودند، 440 کیلوژول بر مول به دست آمد. آزمایشهای گوناگون نشان داد سرعت دگرگونی در آسیای سیاره‌ای بیشتر از آسیای تامبلر است، به طوری که در آسیای سیاره‌ای بعد از گذشت 16 ساعت، دگرگونی تقریباً کامل می‌شود اما در آسیای تامبلر پس از گذشت 48 ساعت دگرگونی کامل نشد و مقداری فاز آناتاز در نمونه موجود بود. نتایج XRD نشان داد که دگرگونی آناتاز به روتیل درهر دونوع آسیا، از طریق فازمیانی سریلانکیت انجام می‌شود در حالی که این فاز درنمونه هایی که آسیاکاری نشده بودند، مشاهده نشد.
نادر ستوده، علی سعیدی، علی شفیعی و نیکلاس جی ولهام،
دوره 27، شماره 2 - ( 10-1387 )
چکیده


رسولی علی، شاهوردی حمیدرضا، مهدی دیواندری، سیدمحمد علی بوترابی،
دوره 29، شماره 1 - ( 4-1389 )
چکیده

در این تحقیق، سینتیک واکنش پودر هیدراید تیتانیم (TiH2) در تماس با مذاب آلومینیم خالص در دماهای مختلف بر اساس اندازه‏گیری فشار گاز هیدروژن آزاد شده مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجماد نمونه‏ها، فصل مشترک پودر هیدراید تیتانیم در تماس با مذاب بررسی شد. نتایج نشان داد که نمودارهای فشار گاز هیدروژن بر حسب زمان، دارای سه منطقه است. در مناطق اول و دوم، معادله سرعت واکنش به ترتیب از درجه صفر و یک پیروی می‏کند و در منطقه سوم فشار ثابت شده و سرعت واکنش صفر می‌شود. در مناطق اول و دوم، عامل اصلی کنترل کننده سرعت واکنش به ترتیب نفوذ اتمهای هیدروژن در شبکه تیتانیم و واکنش شیمیایی مذاب آلومینیم با تیتانیم است. بر اساس عوامل اصلی کنترل کننده سرعت واکنش، برای مکانیزم واکنش می‏توان سه بازه دمایی الف)700 تا 750 درجه سانتی‌‌گراد، ب) 750-800 درجه سانتی‌‌گراد و ج) 800- 1000 درجه سانتی‌‌گراد را در نظر گرفت. در بازه دمایی (الف) غالباً واکنش تحت کنترل واکنش شیمیایی، در بازه دمایی (ب) واکنش تحت کنترل نفوذ و واکنش شیمیایی و در بازه دمایی (ج) غالباً واکنش تحت کنترل نفوذ قرار دارد.
رسولی علی، مهدی دیواندری، شاهوردی حمیدرضا، سیدمحمد علی بوترابی،
دوره 30، شماره 1 - ( 4-1390 )
چکیده

در این تحقیق، منحنیهای DTA و TGA پودر هیدراید تیتانیم در هوا با سرعت گرما‏دهی 5، 10، 20، 25 و 30 درجه بر دقیقه رسم شد و الگوهای XRD پودر در حین گرمایش پودر با سرعت گرما‏دهی 10 درجه سانتیگراد بر دقیقه در دماهای مختلف تهیه شد. نتایج نشان داد که خروج هیدروژن از هیدراید تیتانیم طی هفت مرحله رخ می‏دهد و با افزایش سرعت گرما‏دهی مکانیزم خروج هیدروژن از هیدراید تیتانیم تقریباً ثابت است. با محاسبه انرژی اکتیواسیون این مراحل با استفاده از معادله کسینجر، مشخص شد که مکانیزم در دماهای مختلف تغییر می‏کند. بر طبق منحنی DTA با سرعت گرما‏دهی 10 درجه سانتیگراد بر دقیقه، در دماهای کمتر از 460 درجه سانتیگراد تحت کنترل نفوذ داخلی، در دماهای بین 650-460 درجه سانتیگراد مکانیزم تحت کنترل فرایند فیزیکوشیمیایی و در دماهای بالاتر از 650 درجه سانتیگراد تحت کنترل واکنش شیمیایی است. با افزایش سرعت‏ گرما‏دهی، مکانیزم در دمای بالاتر تغییر می‏کند.
مردعلی یوسف پور، امیر زارعی دوست، امیر امان زاده،
دوره 30، شماره 1 - ( 4-1390 )
چکیده

چکیده - همبندی با استخوان کاشتنیهای دندانی به برهمکنشهای بین سلولهای استخوان‌ساز و سطح تیتانیم مربوط می‌شود. اصلاح شیمیایی سطح می‌تواند در مورد کاشتنیهای تیتانیم به منظور بهبود تماس کاشتنی- استخوان، تکثیر سلول استخوان بر روی سطح تیتانیم و چسبندگی بالاتر استخوان به سطح کاشتنی تیتانیم اعمال شود. لذا، در این پژوهش توپوگرافی، شیمی و زیست سازگاری سطح تیتانیم پرداخت شده و اصلاح شیمیایی شده با محلول اسیدی متشکل از اسیدکلریدریک، اسید فلوئوریدریک و اسید فسفریک تحت شرایط تغییر غلظت مطالعه شد. به-علاوه، سلول استخوان ساز MG-63 بر روی سطح تیتانیم پرداخت شده و اصلاح شیمیایی شده کشت داده شد. همچنین به منظور بررسی کیفیت سطح تیتانیم، تحلیلهای SEM، AFM و EDS به عمل آمد. نتایج حاصل نشان داد که سطح تیتانیم اصلاح شده با محلول اسیدی متشکل از اسیدهای ذکر شده دارای زبری سطح بالاتر، چسبندگی و تکثیر سلولی بهتری نسبت به نمونه کنترل است.
خطیب الاسلام صدرنژاد، شاهین کتیرایی،
دوره 33، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده

در این مقاله خواص مکانیکی آلیاژ نیکل - تیتانیم متخلخل تولید شده به‌روش سنتز احتراقی حجمی (VCS) برای استفاده در جراحی استخوان بررسی شده است. رفتار تنش-کرنش آلیاژ از طریق آزمون کشش تک محوری مشخص شده، نمودار ابر کشسانی آلیاژ متخلخل با نمودار آلیاژ توپر سرد شده از دمای پایداری آستنیت مقایسه شده است. به‌علت حرکت نابجایی‌ها، افزایش تعداد محل‌های هسته گذاری و ریز شدن صفحات مارتنزیت در هنگام کار سرد، تغییر فرم پلاستیک و گلویی شدن آلیاژ با مواد عادی تفاوت اساسی دارد. تنش تسلیم و مدول الاستیک آلیاژ با درصد تخلخل آن رابطه غیرخطی دارد و از معادله‌های و پیروی می‌کند. نمودارهای تنش- کرنش آلیاژ نشان می‌دهد که حتی با وجود 30 درصد تخلخل، نمونه می‌تواند قبل از شکستن بیش از 6 درصد تغییر طول دهد. مقایسه سطوح شکست نمونه‌های سنتز احتراقی با نمونه‌های متالورژی پودر نشان‌دهنده تأثیر شدید فرایند تولید بر مکانیزم شکست است.
نفیسه شریفی،
دوره 34، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده

در سلول‌های خورشیدی رنگدانه­ای، به‌طور متداول، لایه‌ای متشکل از ذرات 300 نانومتری به‌عنوان لایه بازتاب کننده و پس‌پراکننده نور به‌کار گرفته می‌شود تا میزان جمع‌آوری نور در این نوع سلول افزایش یابد. در این مطالعه، از دو نوع الکترولیت مبتنی بر ید و کبالت که شفافیت‌های مختلفی دارند استفاده شد تا اثر شفافیت الکترولیت بر میزان نور پس­پراکنده شده از لایه پس­پراکننده و اثر آن بر عمل‌کردِ سلولِ خورشیدی رنگدانه­ای بررسی شود. به­دلیل جذب نور در الکترولیت، مقدار جریانِ الکتریکی تلف شده برای الکترولیت مبتنی بر کبالت و ید به‌ترتیب برابر با mA/cm2 9/2 و mA/cm2 2/4 است. بنابراین از نظر ویژگی­های نوری، استفاده از الکترولیت مبتنی بر کبالت به دلیلِ جریانِ تلف شده کم‌تر توصیه می­شود. از طرفی در بازه­ 500-600 نانومتر در حالی­که الکترولیت کبالتی عبور 100% دارد، مقدارِ اندکی جذب برای الکترولیت یدی مشاهده می­شود. برخلاف سلول خورشیدی حاوی الکترولیت ید، بازده کوانتومی خارجی سلول­ حاوی الکترولیت کبالت برای طول­موج­های کم­تر از 350 نانومتر، با استفاده از لایه پس­پراکننده افزایش می‌یابد که ناشی از عبوری است که الکترولیت کبالتی در این ناحیه دارد. محاسبات نوری نشان می‌دهد که در بازه­ 400-500 نانومتر که رنگدانه جذبِ قابل­ملاحظه­ای دارد، حدودِ 40% و 30% نور به‌ترتیب در الکترولیت یدی و کبالتی جذب و تلف می­شود.


پریسا رادمهر، علیرضا ذاکری، سمیه اعلم‌الهدی،
دوره 34، شماره 4 - ( 12-1394 )
چکیده

در این پژوهش کامپوزیت  TiAl/Al2O3به­روش فعال­سازی مکانیکی مخلوط پودری TiO2-Al و گرمایش ریزموجی (مایکروویو) به‌دست آمد. مخلوط پودری اولیه به‌همراه مقادیر مختلف آلومینیوم اضافی آسیاب‌کاری و پس از فشرده­سازی به‌شکل قرص­های استوانه­ای، تحت گرمایش ریزموجی قرار گرفت. اثر میزان آلومینیوم اضافی و هم‌چنین نوع ماده کمکی جاذب امواج ریزموج (گرافیت و کاربید سیلیسیم) بر زمان اشتعال نمونه‌ها و ترکیب فازی کامپوزیت ساخته­شده مورد بررسی قرار گرفت. از تحلیل‌های XRD و SEM برای بررسی محصولات ساخته شده استفاده شد. نتایج تحلیل­های فازی نشان داد که بدون حضور آلومینیوم اضافی در مخلوط پودری اولیه، فاز TiAl به‌مقدار بسیار کم تشکیل می‌شود و به‌جای آن فاز Ti3Al شکل می­گیرد، در حالی­که با حضور 10 درصد وزنی آلومینیوم اضافی، می­توان به فاز TiAl دست یافت. هم‌چنین نتایج نشان داد که دفن کردن قرص نمونه در پودر گرافیت نسبت به­قرار دادن آن میان دو بلوک کاربید سیلیسیم، موجب ساخت سریع­تر کامپوزیت با تکرارپذیری بالاتر می‌شود.


شروین دانشور اصل، سید خطیب الاسلام صدرنژاد،
دوره 36، شماره 3 - ( 8-1396 )
چکیده

پوشش‌های نازک نانوکامپوزیتی TiO2/MWCNT حاوی درصدهای گوناگون از نانولوله‌های کربنی چنددیواره روی زیرلایه اکسید قلع دوپ شده با فلوئور به روش سل- ‌ژل غوطهوری ایجاد شدند. نتایج آزمون پراشسنجی پرتو ایکس حاکی از آن بودند که ساختار بلوری TiO2 در پوشش‌ها آناتاز است. ضمن اینکه مشخص شد افزایش مقدار CNT در پوشش باعث کاهش اندازه بلورکهای TiO2 میشود اما تأثیری بر ساختار کریستالی و فاز بلوری آن ندارد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی گسیل میدانی نشان دادند که CNTs به‌طور یکنواخت در بین نانوذرات تقریباً کروی TiO2 که اندازهای در حدود 45 نانومتر دارند، پراکنده شدهاند و تماس مطلوبی بین آنها وجود دارد. همچنین، این تصاویر مشخص کردند که با افزایش مقدار CNT میزان حضور ترک روی سطح پوشش زیاد میشود. نتایج آزمون طیف‌سنجی مرئی- فرابنفش بیانگر آن بودند که میزان جذب در محدوده نور مرئی با افزایش مقدار CNT در پوشش زیاد شده است و تغییر قابل ملاحظهای در لبه جذب پوشش‌های کامپوزیتی در مقایسه با پوشش TiO2 خالص وجود ندارد. از طیفهای فتولومینسانس مشخص شد که حضور CNT در پوشش TiO2 نرخ ترکیب مجدد جفت الکترون و الکترون- حفره‌ها را کم کرده است.

وحید محمدپور، منصور سلطانیه، ماندانا عادلی،
دوره 37، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده

در مطالعه حاضر، از تشویه قلیایی و لیچینگ به‌وسیله اسید اگزالیک به‌منظور استخراج دیاکسیدتیتانیم از ایلمنیت استفاده شده و اثر اتانول و اسید آسکوربیک بر مقدار خلوص و بازیابی دیاکسیدتیتانیم بررسی شدهاست. روند انجام مراحل شامل تشویه قلیایی ایلمنیت توسط نمک کربنات سدیم به مدت چهار ساعت در دمای 900 درجه سانتیگراد، لیچینگ ایلمنیت تشویه شده توسط آب مقطر به مدت یک ساعت در دمای اتاق و لیچینگ توسط مخلوطی از اسید اگزالیک 47/0 مولار و مقادیر متفاوتی از اسید آسکوربیک و اتانول در دمای 65 درجه سانتی‌گراد بوده است. نتایج نهایی نشان داد که استفاده از اتانول باعث افزایش میزان بازیابی و به‌کار بردن اسید آسکوربیک سبب افزایش میزان خلوص دیاکسیدتیتانیم استخراج شده می‌شود و حضور توأم این دو عامل سبب افزایش هم‌زمان میزان خلوص و بازیابی محصول نهایی میشود. درنهایت پس از انتخاب اسید اگزالیک 47/0 مولار، اسید آسکوربیک 005/0 مولار و اتانول 48 درصد به‌عنوان شرایط مناسب برای محیط لیچینگ، با افزایش زمان و دمای لیچینگ به 16 ساعت و 80 درجه سانتی‌گراد، امکان رسیدن به دیاکسیدتیتانیم با خلوص 3/93 درصد و 9/90 درصد میسر شد


مجید طاووسی، سجاد ارجمند،
دوره 37، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده

در این پژوهش، شکل‌گیری ترکیب بین‌فلزی Al3Ti در فصل مشترک اتصال آلومینیم- تیتانیم در حین فرایند جوشکاری قوس- تنگستن تحت پوشش گاز محافظ و عملیات حرارتی مورد بررسی واقع شده است. براساس نتایج حاصل، در حین انجام عملیات رسوب‌‌گذاری، لایه‌ ظریفی از ترکیب بین‌فلزی Ti3Al2 در فصل مشترک اتصال ایجاد می‌شود. طی انجام عملیات حرارتی در دمای 550 درجه سانتی‌گراد، این لایه به فاز بین‌فلزی Al3Ti تبدیل شده و شروع به رشد می‌کند. با انجام عملیات حرارتی در دماهای بالاتر، نرخ رشد لایه بین‌فلزی Al3Ti افزایش یافته و هم‌زمان با آن شکل‌گیری حفرات کرکندال، به هم پیوستن حفرات و جدایش زوج نفوذی از محل اتصال با آلومینیم اتفاق می‌افتد


شروین دانشور اصل، خطیب الاسلام صدرنژاد،
دوره 37، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده

پوشش نانومیلههای روتایل بهروش هیدروترمال سنتز و سپس نانوبرگهای آناتاز روی آنها بهشیوه محلولی رشد داده شدند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی لایه نازک متشکل از نانومیلهها نشان دادند که این لایه یکنواخت و عاری از ترک بوده و نانومیلهها دارای قطر متوسط 90 نانومتر و ارتفاع 2 میکرومتر هستند و بهواسطه پیش جوانهگذاری دیاکسید تیتانیم روی زیرلایه که زبری سطحی آن را کم کرده است، دارای چگالی مطلوب و جهتگیری عمودی نسبت به زیرلایه هستند. تصویر لایه نازک نهایی نشان داد که نانوبرگها بهصورت یکنواخت روی نانومیلهها رشد کردهاند و مساحت سطح ویژه و زبری آنها را بهطور قابل ملاحظهای افزایش دادهاند. آنالیز عنصری، امکان دوپ شدن یونهای کلر و فلوئور در لایه نازک دیاکسید تیتانیم را نشان داد. طیفهای رامان و پراش پرتوی ایکس لایههای نازک، ساختار دوفازی پوشش را تأیید کردند. آزمون پراشسنجی پرتوی ایکس، رشد بلوری ناهمسانگرد نانومیلهها (عمود بر سطح زیرلایه) را نیز تأیید کرد. طیفسنجیهای بازتاب و عبور پخشی نور نشان دادند که مقدار انرژی فاصله نواری برای لایههای نازک متشکل از نانومیلهها و نانومیلههای نانوبرگدار شده دیاکسید تیتانیم بهترتیب 78/2 و 82/2 الکترونولت است و میزان به دام‌اندازی نور در پوشش نهایی بیشتر است. نانوساختار سنتز شده بهدلایل دارا بودن مشخصههای برجستهای از جمله جدایش و انتقال بهبود یافته حاملهای بار (بهعلت وجود ساختار دوفازی)، مساحت سطح ویژه و میزان به دام‌اندازی نور زیاد (بهعلت وجود نانوبرگها) و انرژی فاصله نواری کم (بهعلت دوپ شدن یونهای غیر فلزی در ساختار) یک ماده مناسب برای جایگزینی با نانومیلههای دیاکسید تیتانیم متداول مورد استفاده در کاربردهای فتوالکتروشیمیایی است.

حسام فلاح آرانی، سعید باغشاهی، آرمان صدقی، فاطمه شهباز طهرانی،
دوره 40، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده

در این مقاله تأثیر نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر ساختار و خواص مغناطیسی ابررسانای Bi1.6Pb0.4Sr2Ca2Cu3O10+θم(Bi-2223) از سیستم سرامیکی پایه بیسموت بیسکو (BSCCO) بررسی شده است. برای این منظور ترکیب ابررسانای Bi-2223 به‌روش سل- ژل تهیه شده و در ادامه، فرایند اصلاح سطح نانوذرات دی‌اکسید تیتانیم، توسط واکنش شیمیایی با تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) صورت گرفت. با هدف مشخصه‌یابی ترکیبات سنتز شده و بررسی اثر نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر خواص ساختاری و ابررسانایی نمونه‌ها، اندازه‌گیری‌های پراش پرتوی ایکس، تصویربرداری میکروسکوپی گسیل میدانی، پذیررفتاری مغناطیسی و منحنی هیسترزیس انجام گرفت. بر اساس تحلیل الگوی پراش پرتوی ایکس نمونه‌ها با استفاده از نرم‌افزار MAUD، افزودن مقادیر کم نانوذرات دی‌‌اکسید تیتانیم بر شکل‌گیری فاز مطلوب Bi-2223 تأثیر محسوسی نداشته و افزودن مقادیر بالاتر نانوذرات (0/8 درصد وزنی) درصد شکل‌‌گیری این فاز را کاهش می‌دهد. بر اساس اندازه‌گیری‌های مغناطیسی، دمای گذار ابررسانایی با افزایش درصد نانوذرات کاهش می‌یابد و افزودن نانوذرات بر پهنای حلقه هیسترزیس تأثیر گذاشته و ترکیب با 0/2 درصد وزنی، بیشترین مقدار مغناطش‌‌پذیری، پهنای حلقه هیسترزیس و چگالی جریان بحرانی را داراست.

اردلان عظیمی فولادی، سید علی حسن‌زاده تبریزی،
دوره 41، شماره 2 - ( 8-1401 )
چکیده

آلودگی آب‌ها یکی از معضلات بزرگ جوامع بشری است و نیاز به یافتن راه‌های جدید برای حذف این آلاینده‌ها در سال‌های اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته است. یکی از روش‌ها استفاده از فتوکاتالیست‌ها است. در این پژوهش نانوذرات اکسید تیتانیم و اکسید تیتانیم-اکسید کادمیم (TiO2-CdO) به‌عنوان نانو فتوکاتالیست با روش سل-ژل تهیه شدند. نمونه‌های تولید شده برای تخریب رنگ متیلن بلو تحت تابش نور فرابنفش مورداستفاده قرار گرفت. برای مشخصه‌یابی نمونه‌های تهیه شده از آزمون‌های طیف‌سنجی پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترون روبشی نشر میدانی، طیف‌سنجی پراش انرژی پرتو ایکس و طیف‌سنجی مرئی فرابنفش استفاده شد. نتایج ریزساختاری نشان داد نانوذرات با ابعاد ۱۸ تا ۳۲ نانومتر به این روش تهیه شدند. نتایج پراش پرتو ایکس نشان داد فاز اصلی ایجاد شده آناتاز است. نانو‌کامپوزیت TiO2-4%CdO فعالیت فتوکاتالیستی بیشتری در مقایسه با اکسید تیتانیم خالص از خود نشان داد. همچنین تأثیر پارامترهای مؤثر بر فعالیت فتوکاتالیستی از جمله pH، زمان تابش و مقدار پودر مورد بررسی قرار گرفت. بررسی‌ها نشان داد در pH=9، زمان 75 دقیقه و استفاده از 0/02 گرم فتوکاتالیست TiO2-4%CdO، بیشینه فعالیت فتوکاتالیستی در حدود 92 درصد بود. 

صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی پژوهشی مواد پیشرفته در مهندسی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Advanced Materials in Engineering (Esteghlal)

Designed & Developed by : Yektaweb