۴ نتیجه برای فریبرز ناطقی الهی
فریبرز ناطقی الهی و نقدعلی حسین زاده،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده
در این مقاله یک روش تحلیلی برای ارزیابی ایمنی لرزهای ساختمانهای بتنی مسلح کوتاه و کم ارتفاع ارائه میشود. در این روش، ارزیابی براساس مشخصه نیرو – جابه جایی طبقه اول یا ضعیفترین طبقه انجام میگیرد. معیار ارزیابی ایمنی سازه براساس دو پارامتر مقاومت و شکل پذیری در حالت زلزله قوی (PGA=۰,۳ g) و زلزله شدید (PGA=۰.۴۵ g) استوار است. مکانیزم شکست سازه به صورت خمشی، برشی و برشی – خمشی طبقهبندی میشود. ارزیابی ایمنی در پنج گام متوالی انجام میگیرد که عبارتاند از: الف – مدل سازی سیستم سازهای، ب – تعیین مدل تحلیلی غیرخطی طبقه، ج – ارزیابی ایمنی مقاومت، د – ارزیابی ایمنی شکل پذیری و ه - ترکیب ارزیابی ایمنی. نحوه ارزیابی براساس یک ماتریس معیار پیشنهاد شده استوار است.
واژگان کلیدی : مقاومت، شکلپذیری، مکانیزم شکست، ساختمانهای بتن مسلح کوتاه
فریبرز ناطقی الهی، اکبر واثقی و وحید لعل شهسوار، ،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده
پلها به طور بالقوه از آسیبﭘذیرترین سازهﻫای موجود در سیستمهای شهری و بزرگراهی در حین زلزلهاند. بدیهی است که کارایی لرزهﺍی سیستمهای حمل و نقل از جمله پلها نقش کلیدی در مدیریت بحران زلزله ایفا میکنند. از این رو ضرورت ارزیابی هر دو جنبه کاربردی و فیزیکی سازه پلها مهم است. جنبه فیزیکی کارآیی لرزهﺍی پلها توسط توابع شکنندگی لرزهﺍی (منحنیهای شکنندگی) یا ماتریسهای احتمال خسارت تجهیزات حمل و نقل ارزیابی میﺷوند. احتمال خسارت سازﻩای به سبب سطوح مختلف جنبش لرزﻩای زمین، توسط منحنیهای شکنندگی بیان میﮔردد.
در این پژوهش نحوه تهیه منحنیهای شکنندگی پلها توسعه داده شده و برای ارزیابی از عملکرد بهینه چنین منحنیهایی، آسیبﭘذیری لرزهﺍی یک پل پیشتنیده راه آهن به طول ۲۱۵ متر و به طور کامل، توسط این چنین منحنیهای شکنندگی و با کمک نرمﺍفزار اپن سیز۱، به صورت ۱۰۰% سه بعدی المان محدود غیرخطی مورد بررسی قرار گرفته است. برای مطالعه نتایج تحلیل، یک بسته نرمﺍفزاری در متلب۲ تهیه شده است. مدلسازی کامل پل با استفاده از مدلهای غیرخطی سه بعدی و شش مولفهﺍی، به همراه مدلسازی کامل رفتار کولهﻫا، بالشتکها، اثر سقوط عرشه از روی نشیمن و اندرکنش غیرخطی خاک-سازه از مزیتهای این پژوهش نسبت به کارهای مشابه است. مطالعه روی منحنیهای شاخص قابلیت اعتماد سازهﺍی از دیگر بخشهای این پژوهش است که این منحنیها برای اولین بار ارائه میﺷوند. در نهایت روش و نحوه ارزیابی انجام شده جمعﺑندی و نتایج در قالب منحنیهای آسیبپذیری و قابلیت اعتماد سازهﺍی برای دو شاخص خسارت معتبر ارائه و مقایسه شدهﺍند
مهرتاش معتمدی، فریبرز ناطقی الهی، منصور ضیایی فر و محمد کریمی، ،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده
استفاده از سیستمهای جاذب انرژی از جمله میراگرهای فلزی برای کنترل ارتعاشات سازهها در برابر زلزله در چند دهه گذشته توسعه فراوانی یافته است. مطالعات بسیاری نیز برروی جذب انرژی لولههای جدار نازک در برابر ضربه صورت گرفته است. لولههای جدار نازک ظرفیت تغییر شکل پذیری محوری زیادی دارند و در صورت بروز مد مناسبی برای کمانش غیرالاستیک، برای جذب انرژی زلزله مناسب اند. در این مقاله استهلاک انرژی در لولههای فلزی جدار نازک آکاردئونی و رفتار آنها در برابر نیروی محوری رفت و برگشتی به منظور استفاده به عنوان میراگر فلزی جاری شونده مطالعه میشود . بدین منظور از مطالعات آزمایشگاهی و تحلیلی استفاده شده است. مطالعات آزمایشگاهی برروی نمونههای مشابه موجود در بازار و با استفاده از دستگاه کشش و فشار دینامیکی انجام گرفته است. مطالعات تحلیلی نیز براساس مدلهای اجزای محدود و تحلیلهای دینامیکی غیرخطی صورت گرفته است. در این مطالعات تأثیر پارامترهای هندسی و مکانیکی این لولهها از قبیل هندسه شکل، ضخامت ورق، قطر و طول لوله و همچنین نوع مصالح بر میزان استهلاک انرژی و سختی محوری بررسی شده است. نتایج این مطالعات نشان میدهند لولههای جدارنازک آکاردئونی از نظر جذب انرژی رفتار مطلوبی دارند و با انتخاب پارامترهای هندسی و مکانیکی مناسب میتوان به طرح بهینه میراگر فلزی آکاردئونی برای نیاز سازه دست یافت.
فریبرز ناطقی الهی و سروش قدس، ،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
یکی از روشهای موثر برای مقاوم سازی ساختمانهای آجری اعمال شاتکریت مسلح شده با شبکه آرماتور به سطح دیوار است. برای ارزیابی رفتار دیوار آجری تقویت شده با روکش نمیتوان از روشهای تحلیلی مبتنی بر معادلات ساده نظریه الاستیسیته استفاده کرد، لذا بهکارگیری روشهای عددی در این زمینه اجتناب ناپذیراست.
در این پژوهش برای ارزیابی رفتار دیوار آجری تقویت شده با روکش مسلح، مدلسازی دیوار آجری با استفاده از نرم افزار المان محدود ANSYS انجام گرفته است .برای اطمینان از صحت مدلسازی ، از نتایج آزمون آزمایشگاهی برای کالیبراسیون مدل استفاده شده است. سپس مدل کالیبره شده برای مدلسازی دیوار تقویت شده تعمیم داده شده و در نهایت نتایج تحلیل دیوارهای آجری ساده و نظیر تقویت شده آنها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.