۶ نتیجه برای موسوی
اصغر ابراهیمی، سید علی اکبر موسویان و مهران میرشمس، ،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
بهرهبرداری روزافزون از فضای آسمان با ارسال سفینهها و ماهوارهها، مقتضی انجام عملیات مختلف نصب و تعمیرات در مدار است، که به نوبه خود کاربرد روباتهای فضانورد را مطرح ساختهاست.
دراین مقاله، به منظور به حداقل رساندن مدت زمان مانور چرخشی فضاپیماهای عامل و نیز ماهوارهها، با توجه به محدودیت و هزینه حمل منابع انرژی در فضا، استفاده از کنترلکنندههای حداقل زمان به شکل bang-bang مورد بررسی قرار میگیرد. اگر فقط مود جسم صلب در مسئله کنترلی در نظر گرفته شود، بهدلیل تغییر مقدار ناگهانی ورودی کنترلی، مودهای انعطافی سیستم تحریک خواهند شد و اجزای انعطافپذیر ماهواره به ارتعاش در خواهند آمد. به منظور پیشگیری از این ارتعاشات و با سعی در حفظ حداقل بودن مدت زمان مانور، با هدف نرمتر کردن تغییرعلامت دادن تابع کنترلی از حالت ناگهانی، به طراحی کنترلر بهینه تقریبی پرداخته شده است. توجه داریم که در واقعیت نیز اعمال نیرو یا گشتاور کنترلی به صورت ناگهانی نبوده و با تأخیرات زمانی ناشی از ثابت زمانی اجزای سیستم کنترل، وجود جهش با نرخ نامحدود نا ممکن است. طراحی این کنترلر بهینه واقعگرایانه، با واردکردن قیود مشتقات اول و دوم این تابع در معادلات وضعیت، و تبدیل مسئله کنترل بهینه حداقل زمان به مسئله بهینه سازی با توابع مقید، صورت میگیرد. سپس برای بررسی عملکرد این کنترلر، اعمال آن بر یک ماهواره نمونه مورد بحث قرار میگیرد. در بهدست آوردن معادلات دینامیک مسئله، فرض میشود که بالکهای خورشیدی تنها اجزای انعطافی ماهوارهاند. در طراحی کنترلر، برای سادگی فقط مودجسم صلب استفاده شده، ولی اثرات ورودی کنترلی بهدستآمده بر روی مدل انعطافی سیستم مورد مطالعه قرارگرفته است. نتایج بدستآمده از شبیهسازی مجموعه، بیانگر عملکرد مطلوب کنترلر بهینه پیشنهادی است.
سید علی اکبر موسویان و علیرضا میرانی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
سیستمهای روباتیک با پایه متحرک از یک محمل۱ و یک یا چند بازوی روباتیک تشکیل میشوند، که در موقعیتهای مشخصی بر روی پایه نصب میشوند. در این مقاله پس از بررسی سینماتیک حرکت پایه چهارچرخ و بازو، یک روش سیستماتیک برای دستیابی به معادلات دینامیک این گونه روباتها با در نظر گرفتن قیود غیرهولونومیک پایه ارایه میشود. در این روش، مدل جامع دینامیک سیستم از طریق حذف ضرایب لاگرانژ با استفاده از تکنیک مکمل متعامد طبیعی۲، برحسب متغیرهای کنترل شونده (فضای عملکردی) بیان می شود. به منظور تشریح روش استخراج چنین مدلی، یک مجموعه متشکل از یک پایه چهارچرخ (با ساختار متعارف اتوموبیل) و یک بازوی روباتیک با پنج درجه آزادی در نظر گرفته می شود. انجام محاسبات استخراج مدل جامع دینامیکی به صورتی فشرده و قابل بهره برداری در انجام امور طراحی و شبیهسازیهای کنترلی، با نگارش برنامه محاسباتی نمادین۳ در نرم افزار مپل۴ صورت گرفته است. صحت این برنامه مدلسازی با مقایسه نتایج آن با معادلات مبسوط حاصل از انجام کلیه مراحل محاسباتی توسط یک برنامه ساده ثانویه به تأیید می رسد. طراحی مسیر حرکت در حوزه زمان برای مختصات تعمیم یافته پایه و بازو به طور جداگانه صورت میگیرد. مسیر حرکت برای پایه که به علت وجود قید غیرهولونومیک دارای حساسیت خاصی است، در قالب دو شیوه حرکتی بررسی میشود. سپس با جایگزینی مدل جامع برحسب متغیرهای فضای کاری به فضای مفصلی، امکان کنترل دقیق متغیرها حاصل شده و با تعریف متغیرهای حالت و تبدیل سیستم به معادلات رسته یک، مقدمات لازم برای طراحی سیستم کنترلی فراهم میشود. برای طراحی چنین سیستمی که با نگارش برنامه شبیهسازی در فضای نرم افزاری متلب۵ همراه است، از دو الگوریتم کنترلی مبتنی بر مدل۶ (MBA) و ژاکوبین ترانهاده۷ (TJ) استفاده میشود. بر این اساس، با شبیهسازی شرایط کاری و عوامل خارجی مؤثر از قبیل تغییر پارامترهای سیستم، اغتشاشات محیط و نویز در اندازهگیری به بررسی و مطالعه رفتار روبات در شرایط بسیار نزدیک به واقعیت پرداخته میشود. نتایج به دست آمده نشان میدهد که الگوریتم کنترلی TJ به عنوان یک الگوریتم ناوابسته به مدل و دارای حجم محاسباتی بسیار محدود به عنوان یک کنترلر مناسب میتواند حتی در چنین سیستمهای نسبتاً پیچیدهای مورد استفاده قرار گیرد، که به نوبه خود کار بر روی بهبود ساختار این الگوریتم را انگیزه میبخشد
محمود نادری و سید عبدالخالق موسویفرد،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
آسیب دیدگی سازه های بتنی که عمدتا از عدم آشنایی به محیط و شرایط بهره برداری ناشی می شود خسارتهای هنگفتی را به صنعت ساخت و ساز و بهره برداران تحمیل می کند. از این رو، در این مقاله نتایج مطالعات و بررسیهای عوامل آسیب رسان به بتن در دریاچه ارومیه ارائه شده است. در این مطالعات مقاومت و دوام مخلوطهای بتنی به دست آمده از ترکیب ۲ نوع سیمان، پرتلند نوع ۱ و ۲، به همراه گرده سیلیس، ماده ضد خوردگی، ضد آب و هوازا با نسبتهای آب به سیمان مختلف، در سنین ۷، ۱۴ و ۲۸ روز در شرایط آزمایشگاهی و دریاچه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفته است. در بحث مقاومت، علاوه بر مقاومت فشاری، مقاومت کششی نمونه ها و در بحث دوام، مقدار سایش، مقاومت الکتریکی، نفوذ کلر، جذب آب و یخ و ذوب یخ با به کارگیری تعداد ۵۰۴ نمونه و انجام ۵۷۶ آزمایش، اندازه گیری شده است. در خاتمه با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی در ارتباط با نسبت آب به سیمان، نوع سیمان مصرفی، مقدار بهینه درصد گرده سیلیس و نقش مواد افزودنی ارائه شده است.
طیبه موسوی، محمد حسن عباسی، فتح الله کریم زاده و محمد حسین عنایتی، ،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
عماد مظهری، احمد موسوی، آرش ثابتقدم، علیرضا شهیدی،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
در این مقاله به تحلیل رفتار بعد از کمانش ورقهای مدور سوراخدار تحت بارگذاری یکنواخت شعاعی در داخل و خارج سوراخ، با استفاده از روش ریلی- ریتز پرداخته شده است. روند کار به این صورت است که ابتدا به فرمولبندی مسئله با استفاده ازنظریه تغییر شکلهای بزرگ ون– کارمن میپردازیم؛ سپس با یک نگاشت مناسب، هندسه را در دستگاه مختصات طبیعی بیان میکنیم سپس به توسعه میدانهای جابهجایی در دستگاه مختصات طبیعی، با بهکارگیری توابع شکل طبقاتی، هرمیتی و لاگرانژی به ترتیب در درونیابی میدان جابهجایی خارج و داخل سطح ورق، میپردازیم و نهایتا به ارائه یک میدان جابهجایی هوکین مناسب برای کنترل رفتار بعد از کمانش صفحات مدور، پرداخته میشود. پیوستگی در مقادیر تنش و کرنشها، تعداد درجات آزادی کم برای حل مسئله، اعمال شرایط مرزی آسان ازجمله محاسن این روش است.
ناصر موسویان، محمدرضا جعفرزاده،
دوره ۳۲، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
در مقاله حاضر روشی نوین برای تحلیل هیدرولیکی شبکه های آبرسانی ارائه می شود. در این روش هر کدام از جملات غیرخطی معادلات انرژی با یک جمله خطی تخمین زده می شود. در نتیجه سیستم معادلات خطی- غیر خطی به یک دستگاه معادلات خطی- خطی شده تبدیل و حل می شود. جواب حاصله تخمین مناسبی برای ادامه عملیات خطی سازی است به این صورت که در مرحله بعد توابع غیر خطی در بازه ی کوچکتری، در حوالی جواب خطی سازی می شوند. عملیات متوالی تا رسیدن به دقت مطلوب ادامه پیدا می کند. مقایسه الگوریتم خطی سازی چند مرحله ای با روش های نیوتن رافسون، سکانت و گرادیان سراسری در مثال های متعدد، حجم محاسبات کمتر این روش و زمان همگرایی کوتاه تر آن را تایید می کند.