۴ نتیجه برای الگوریتم بهینهسازی
رامتین معینی،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق از قابلیتهای الگوریتم بهینهسازی جامعه مورچگان، در طراحی بهینه ابعاد شبکه جمعآوری فاضلاب استفاده میشود. بدینمنظور دو فرمولبندی پیشنهاد میشود که در فرمولبندی اول قطر لولهها و در فرمولبندی دوم تراز گرههای شبکهها بهعنوان متغیر تصمیم مسأله منظور میشود. بهمنظور ارزیابی عملکرد الگوریتمهای مختلف بهینهسازی جامعه مورچگان، چهار الگوریتم سیستم مورچه، سیستم مورچه برتر، سیستم مورچه ترتیبی و سیستم مورچه بیشینه- کمینه برای حل مسأله مذکور بهکار گرفته میشود. مسائل نمونههای با استفاده از هر دو فرمولبندی الگوریتم پیشنهادی حل شده و نتایج با سایر نتایج موجود مقایسه میشود. نتایج نشاندهنده آن است که الگوریتمهای پیشنهادی، الگوریتمهای مناسب در حل مسأله طراحی بهینه ابعاد شبکه جمعآوری فاضلاب است و در مقایسه با الگوریتمهای مختلف بهینهسازی جامعه مورچگان، نتایج حاصل از الگوریتم سیستم مورچه بیشینه- کمینه مناسبتر است.
امین رضا نقره آبادی، رضا میرزایی، محمد قلم باز،
دوره ۳۸، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
رفتار بسیاری از سیالات را میتو راههای زیادی برای حل معادلات دیفرانسیل وجود دارد که شامل روشهای تحلیلی و عددی میشود. با این وجود حل بسیاری از معادلات دیفرانسیل مرتبه بالای بد وضع هنوز یک چالش اساسی بهشمار میآید. معادلات دیفرانسیل حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک در مرزهای سیستم بهطور عمومی بد وضع بوده و حل عددی آنها با چالشهای جدی مواجه است. از طرفی وجود نانوذرات در ابعاد بسیار ریز (زیر ۱۰۰ نانومتر) باعث ایجاد پدیدههای انتقال حرارت و جرم جدید شده که بر پیچیدگی رفتار نانوسیالات ویسکوالاستیک میافزاید. بنابراین، ایجاد و یا گسترش روشهای تحلیلی یا نیمهایجاد و یا گسترش روشهای تحلیلی یا نیمهتحلیلی برای حل معادلات حاکم بر این نوع نانوسیالات امری ضروری است. در پژوهش حاضر، در یک ایده جدید و با استفاده از روشهای بهینهسازی هوشمند، روش جدیدی برای حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک ارائه شده است. با استفاده از بهینهسازی هوشمند سعی بر آن است تا با تغییر یک ایده ابتدایی بهسوی جواب بهینه حرکت کرد که هم معادلات حاکم و هم شرایط مرزی را بهخوبی ارضا کند. نتایج بهدست آمده حاکی از توانایی و دقت بسیار خوب روش ارائه شده در حل معادلات دیفرانسیل مرتبه بالای حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک است.
نیما مشهدی محمدرضا، حسام عمرانپور،
دوره ۴۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از مسائل مهم در مهندسی، یافتن نقاط بهینه سراسری توابع مورد استفاده است. یافتن چنین نقطهای در برخی از توابع بهعلتهایی نظیر تعداد ابعاد بالا یا عدم توانایی مشتقگیری از تابع، بهراحتی امکان پذیر نیست. همچنین در مدلسازی مهندسی روابط بسیاری از توابع در اختیار نیست اما بهصورت جعبه سیاه میتوان به آنها ورودی داد و از آنها خروجی گرفت. از اینرو با دلایل مطرح شده، الگوریتمهای فراابتکاری ارائه میشوند.
در این مقاله الگوریتمیفراابتکاری برگرفته از رفتار تاوهها در فیزیک شاره ارائه شده است. الگوریتم از دیدگاه فنی از تاوههایی ساخته میشود. هر تاوه شامل چند ذره است. ذرات با استفاده از ماتریس دوران ارائه شده حرکت میکنند. این حرکت موجب جستجوی محلی میشود. همچنین هر تاوه با انتخاب یکی از تاوههای دیگر با الگوریتم انتخاب، سعی در فرار از بهینه محلی و رسیدن به بهینه سراسری دارد. الگوریتم با عملگرهای خود به اکتشاف و استخراج در تابع مورد نظر میپردازد. نوآوری دیگر این مقاله، ارائه دو معیار ارزیابی جدید برای الگوریتمهای بهینهسازی است. این دو معیار رفتار و همگرایی الگوریتمها را در طی مسیر رسیدن به نقطه بهینه سراسری و یا افتادن در بهینه محلی، نشان میدهند. الگوریتم پیشنهادی پیادهسازی شده و با الگوریتمهای بهینهسازی عددی مرز دانش مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است. مشاهده شد که روش پیشنهادی میتواند روی اکثر توابع معیار، از بیست و چهار تابع معیار در ابعاد مختلف، به نتایج بهتری نسبت به سایر روشها دست یابد. ( تمام کدها در صفحه http://web.nit.ac.ir/ h.omranpour/ در دسترس است).
رضا زردشتی، سیدعلی سعادتدار آرانی، سیدمجید حسینی،
دوره ۴۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مقاله، یک روش بهینهسازی مقاوم برای حل مسئله طراحی مسیر ماهوارهبر در حضور عدم قطعیتها با استفاده از الگوریتم قدرتمند بهینهسازی ازدحام ذرات (PSO) توسعه داده شده است. با توجه به وجود عدم قطعیتهایی چون نامعینی در مقادیر واقعی ضرایب آیرودینامیکی، نیروی تراست موتور و جرم در مرحله صعود یک ماهوارهبر، دستیابی به مسیر بهینهای که نسبت به این عدم قطعیتها مقاوم باشد حائز اهمیت است، چراکه منجر به بهبود عملکرد پروازی، کاهش بار کاری سیستم هدایت-کنترل و افزایش قابلیت اطمینان ماهوارهبر میشود. لذا برای این منظور، ابتدا مسئله بهینهسازی با بکارگیری معیار حداکثرسازی جرم محموله بهعنوان تابع هزینه و معادلات حرکت سه بعدی بهعنوان قیود حاکم بر مسئله درنظر گرفته شده است. سپس با اضافه کردن پارامترهای میانگین و انحراف استاندارد عدم قطعیتها، مدل بهینهساز مقاوم توسعهیافته و از الگوریتم مذکور جهت بهینهسازی عددی مدل مزبور استفاده شده است. همچنین بهمنظور تحلیل نتایج عدمقطعیتها و بازخورد مستمر آن به مدل بهینهساز، از دیدگاه مونتکارلو استفاده شده است. در نهایت مسیر بهینهای بهدست آمده که نسبت به عدمقطعیتهای مزبور، مقاوم است. نتایج شبیهسازی حاصله، صحت این ادعا را نشان میدهد