۱۵ نتیجه برای برش
سید محسن حائری، ناصر ساداتی و رضا مهین روستا،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده
در این مقاله رفتار خاکهای رسی تحت آزمایش سهمحوری با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی۱ مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا مدلهایی تهیه شد تا رفتار تنش – کرنش رسها را در شرایط زهکشی نشده پیشبینی کند. مزیت مدلهای تهیه شده در این است که پارامترهای سادهای نظیر مشخصات فیزیکی خاک همچون حدود اتربرگ، رطوبت خاک، درصد ریزدانه و غیره برای مدل کردن رفتار تنش کرنش خاکهای رسی در آزمایش سهمحوری به کار گرفته شده است، بدون آنکه به انجام آزمایشات وقتگیر و دقیق سهمحوری نیاز باشد.
نتایج مدل به کار گرفته شده نشان میدهد که شبکه عصبی یک ابزار مناسب برای مدلسازی رفتار تنش – کرنش خاکهای رسی با استفاده از مشخصات ساده فیزیکی این خاکهاست.
واژگان کلیدی : خاک رس، آزمایش سه محوری زهکشی نشده، شبکه عصبی مصنوعی، تنش-کرنش، فشار آب حفرهای، مقاومت برشی
داود مستوفی نژاد و مهدی داوودنبی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۱ )
چکیده
در بیشتر موارد مهندسان محاسب بدون آنکه تشخیص درستی از نحوۀ عملکرد دیافراگم کف داشته باشند، آن را صلب فرض می کنند. اگرجه این فرض در بیشتر موارد قابل قبول است، اما باید دانست که عواملی نیز وجود دارد که می توانند این فرضیه را تا حدودی مخدوش کنند. از جمله ساختمانهایی که باید در تحلیل آنها، نسبت به رفتار واقعی دیافراگم توجه خاص شود. ساختمانهای بتنی با دیوارهای برشی ناپیوسته۱ اند. با توجه به اینکه در این سازه ها دیوارها بر روی یکدیگر قرار ندارند، لذا نیروی برشی ناشی از بارگذاری زلزله، توسط دیافراگم کف به دیوارهای تراز پایینتر انتقال داده می شود. بنابراین بررسی صلبیت دیافراگم کف در این سازه-ها، به خصوص در طبقات پایین ساختمان، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مطالعه، به منظور بررسی اثر صلبیت دیافراگم کف در این سازه ها، پارامترهایی همچون، تعداد طبقات نسبت طول به عرض ساختمان، ضخامت دیوارها و دیافراگم کف، در ساختمانهای بتنی با اشکال پلان مستطیلی و I شکل در نظر گرفته شده اند. کلیۀ تحلیلها به صورت دینامیکی طیفی، بر اساس طیف شتاب پیشنهادی استاندارد ۲۸۰۰ و با استفاده از نرم افزار ANSYS ۵,۴ صورت گرفته است. نحوۀ رفتار این سازه ها و مقایسۀ پاسخهای حالت دیافراگم صلب و انعطاف پذیر در مورد فرکانسها، حداکثر تغییر مکانها، برش دیوارها و ستونها، از جمله نتایج این تحقیق است.
واژگان کلیدی: بتن آرمه، دیوار برشی ناپیوسته، سیستم باربر، دیافراگم کف، صلبیت
محمدرضا بنان و علی فولادی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۲ )
چکیده
در این مقاله عنصر جایگزین۱ با دوازده درجه آزادی برای تحلیل ستونهای مشبک ارائه شده است. درایههای ماتریس سختی عنصر جایگزین به نحوی محاسبه شدهاند که رفتار این عنصر با یک مدل مرجع۲ یکسان باشد. مدل مرجع برای ستون مشبک با استفاده از تعداد بسیار زیادی اجزای سه بعدی۳ ساخته شده است. برای محاسبه لنگر اینرسی و ضریب برشی در خمش حول محور عمود بر بستهای افقی۴ یک مدل اجزای محدود متشکل از فقط اجزای تیری پیشنهاد شده است. برای سایر پارامترهای عنصر جایگزین یک مجموعه روابط به دست آمدهاند.
یک برنامه اجزای محدود جامع برای تحلیل قابهای سه بعدی با ستونهای مشبک و تبدیل آنها به عناصر جایگزین نوشته و ارائه شده است. سپس در حالت خطی با درنظر گرفتن تغییر شکلهای برشی یک مجموعه روابط تقریبی برای تعیین پارامترهای معادل ستون مشبک براساس خصوصیات هندسی آن ارائه شده است. در انتها چند مثال برای نشان دادن میزان دقت و کارایی مدل پیشنهادی۵ در کاهش حجم محاسبات ارائه شده است.
واژگان کلیدی : اجزای محدود، عنصر جایگزین، ستون مشبک، تغییر فرمهای برشی، قابهای سهبعدی
اصغر شیروانی کرچگانی و محمود فرزین،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۲ )
چکیده
در این مقاله تمرکز سیلان به واسطه نرم شدن (کار نرمی) ناشی از تغییر شکل در فشردن جانبی استوانه مورد بررسی قرار گرفته است. تمرکز سیلان منجر به تشکیل نوارهای برشی قابل رویت با چشم میشود که میتوان آنها را پس از متالوگرافی سطح مقطع رویت کرد. در این مقاله برای اولین بار با استفاده از مدل ساده، دو برشه روشی برای پیش بینی تشکیل یا عدم تشکیل نوارهای برشی ارائه شده و با نتایج تجربی موجود برای آلیاژ تیتانیوم ۶۲۴۲Si – Ti با دو ساختار میکروسکوپی و مقایسه شده که کاملا مطابقت دارد. همچنین یک روش پیشنهادی برای تعیین درصد کاهش ارتفاعی که در آن نوارهای برشی شروع میشود نیز ارائه شده است که این مورد با نتایج تجربی با حداکثر ۵ درصد خطا مطابقت دارد.
واژگان کلیدی: تمرکز سیلان، نوارهای برشی، مدل دو برشه، آلیاژ تیتانیوم Ti-۶۲۴۲Si
قاسم مصلحی و علیرضا رضایی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۳ )
چکیده
در این مقاله مسئله برش دو بعدی۱ با تقاضا، مورد بررسی قرار میگیرد. در این مسئله باید با برش ورقهای مستطیل شکل بزرگ، مستطیلهای کوچکتر مورد نیاز به نحوی تولید شوند که ضمن تامین تقاضاهای آنها، ضایعات یا تعداد ورقهای مصرفی حداقل شد. حل این مسئله در هر صنعتی که برش صفحات در آن مورد نیاز باشد از نظر کاهش ضایعات حائز اهمیت خواهد بود. در اکثر مقالات، تقاضای قطعات در نظر گرفته نشده و تنها به مسئله حداقل کردن ضایعات در یک ورق پرداخته شده است. مسئله برش جزء مسائل Np-hard بوده و روشهای دقیق قادر به حل عملی آن نخواهند بود، لذا الگوریتمی فراابتکاری۲ با استفاده از روشSA ۳برای حل مستقیم مسئله برش با تقاضا، ارائه شده است. در این الگوریتم جواب اولیه با رویهای قانون گرا ایجاد شده و از یک SA داخلی، در فرایند تولید جواب همسایگی در هر تکرار حلقه SA اصلی استفاده شده است این امر موجب کارایی مناسب الگوریتم شده است. به دلیل وجود نداشتن مسائل نمونه به اندازه کافی، روشی برای تولید مسائل تصادفی برش با تقاضا ارائه شده است و به این ترتیب مسائلی در محدوده ۱۰ تا۵۰ نوع قطعه و با تقاضای کل حداکثر ۲۴۰۰ تولید و توسط الگوریتم حل شده است. نتایج محاسباتی نشان دهنده قابل قبول بودن الگوریتم است. این الگوریتم توانسته است برای مسائلی با۳۰ نوع قطعه و تقاضای کل ۵۰۰ جوابی با ضایعات کمتر از ۶ درصد را بیابد
محسن کهرم، کامران علوی و مجید ملک جعفریان،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده
تحلیل پایداری خنثی برای یک جریان برشی برای نیمرخ سرعت در پشت صفحه تخت به کمک روش طیفی انجام شده است. پس از نگاشت معادله ماتریسی شده اور سامرفلد و نیمرخ سرعت حاکم توسط تابع تبدیل مناسب، مسئله مقادیر ویژه تعمیم یافته، با سری چند
جمله ای کسینوسی چبی شف، تقریب زده شده است. با اعمال یکسری شرطها و توابع بر اساس تعداد جمله های به کار رفته سری و نقاط تصحیح، به انطباق ضرایب سری در نقاط ابتدایی و پایانی دامنه پرداخته میشود و در نهایت با اعمال شرایط مرزی نیومن برنامه محاسبات عددی مورد نیاز تهیه شده است. نتایج به دست آمده به صورت منحنیهای مختلف پایداری خنثی و همچنین جدول نتایج ارائه شده است. درستی و صحت عملکرد روش با نتایج عددی بدست آمده برای حالتی که نتایج عددی و آزمایشگاهی برای آن موجود بوده است برای نیمرخ سرعت در پشت سیلندر انجام شده است. مقایسه نشان میدهد که پاسخ به دست آمده انطباق کامل بر نتایج گزارش شده از روشهای دیگر و نتایج آزمایشگاهی دارد.
محمدعلی روشنضمیر و عزیزا… جعفری،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
خاکهای چسبندهاصطکاکی به وفور در اجرای سازههای خاکریز استفاده میشوند. با توجه به نحوه اجرای این خاکریزها، یعنی اعمال انرژی تراکمی در راستای قائم، وقوع ناهمسانگردی مقاومت و نفوذپذیری در آنها محتمل به نظر میرسد. در این پژوهش سعی شده است با اصلاح و استفاده از ابزار برش مستقیم با جعبه بزرگ، امکان ارزیابی ناهمسانگردی در مقاومت برشی خاکهای چسبندهاصطکاکی فراهم شود. آن گاه با انجام بیش از ۱۰۸ آزمون برش مستقیم، تأثیر نوع تراکم و میزان رطوبت تراکم بر میزان ناهمسانگردی مقاومت در نمونههای متراکم شده خاک ماسهای رسدار مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج حاصل از آزمایشهای انجام شده ملاحظه شد که اولاً در کلیه نمونهها ناهمسانگردی در مقاومت وجود داشته و مقاومت برشی در راستای قائم (راستای تراکم) درحدود ۱۴ تا ۲۱ درصد بیش از مقاومت در صفحه افقی است. ثانیاً با افزایش رطوبت در کلیه تراکمها میزان ناهمسانگردی افزایش مییابد. به علاوه معلوم شد که در رطوبتهای بیش از بهینه افزایش میزان ناهمسانگردی در چسبندگی قابل ملاحظه است. بیشترین میزان ناهمسانگردی مشاهده شده در تراکم کوبشی و کمترین میزان ناهمسانگردی مربوط به تراکم ارتعاشی بوده است.
حمید رضا شیبانی و حبیب الله بیات،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
در این تحقیق، آزمایشهای مدل فیزیکی برای بررسی چگونگی توزیع سرعت جریان و تنشهای برشی رینولدز بر روی بند توری سنگی سرریز شونده انجام شده اند. آزمایشها برای دو حالت مختلف نفوذپذیر بودن و نفوذناپذیر بودن سطح تاج بند صورت گرفته است. با کمک ابزار ای.دی.وی۱ (سرعت سنج با مکانیزم اندازه گیری استفاده از صوت) که قادر به برداشت مولفه ی سرعت لحظه ای با فرکانس تا ۲۵ هرتز است، مقادیر مولفه های سرعت جریان و نیز تنشهای برشی در سطح تاج اندازه گیری شده اند. مقایسه نتایج به-دست آمده از این تحقیق، تاثیر نفوذپذیری سطح تاج را در توزیع سرعت و تنش برشی رینولدز نشان داده است. در حالت نفوذپذیر بودن سطح تاج، دیده می شود که تنشهای برششی رینولدز، مولفه ی افقی سرعت و قدر مطلق مولفه ی قائم مقادیر بیشتری نسبت به حالت نفوذناپذیر بودن را دارا هستند. توزیع سرعت بر روی تاج بند توری سنگی سرریز شونده توزیعی لگاریتمی اما متفاوت با توزیع لگاریتمی مرسوم است.
داود مستوفینژاد و محسن نورمحمدی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده
با وجود گذشت بیش از یک صد سال از آغاز مطالعه تیرهای بتن آرمه تحت برش، همچنان مطالب حائز اهمیت و قابل توجهی در این زمینه وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق مطالعه رفتار تیرهای بتن آرمه تحت برش و بیان پارهای از این مطالب و مفاهیم اساسی و نوین در خصوص رفتار این اعضاست. به این منظور با استفاده از نظریه میدان فشاری اصلاح شده و مدل لایهای و تدوین برنامهای رایانهای، تاثیر عواملی از قبیل نسبت فولاد عرضی، نسبت فولاد طولی و نسبت دهانه برش به عمق موثر تیر، ، در رفتار تیرهای بتن آرمه تحت برش را مورد بررسی و مطالعه قرار دادهایم. در این مطالعه مشاهده شد که همواره مقداری بهینه برای نسبت فولاد عرضی تیر یافت میشود که با افزایش نسبت فولاد عرضی بیش از این مقدار بهینه، قادر به افزایش ظرفیت برشی تیر نخواهیم بود. پس از بیان تعریفی کامل و جامع از نسبت بهینه فولاد عرضی، با مطالعه تاثیر نسبت فولاد طولی و نسبت در رفتار تیر، به این نتیجه رسیدیم که با افزایش نسبت فولاد کششی مقطع، نسبت بهینه فولاد عرضی افزایش یافته؛ و با افزایش نسبت تیر، نسبت بهینه فولاد عرضی کاهش مییابد.
غلامرضا قدرتی امیری، علی زارع حسین زاده،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، روشی جدید جهت تشخیص محل آسیب در قاب های برشی با کمک داده های دینامیکی، ارائه شده است. برای این منظور، اندیس جدیدی بر اساس جابجایی استاتیکی تخمین زده شده با کمک داده های مودال محدود و تئوری ارتباط خاکستری پیشنهاد شده است. برای بررسی کارآیی روش ارائه شده، الگو های آسیبی مختلفی بر روی سه نوع از قاب های برشی با تعداد طبقات متفاوت، مطالعه شده است که در آنها، تاثیرات عواملی نظیر وجود نوفه در داده های اولیه، تعداد مودهای در دسترس، الگوهای آسیبی مختلف، و نامنظمی در جرم و سختی سازه، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده، حاکی از کارآیی و دقت مناسب و قابل قبول روش ارائه شده در تعیین محل آسیب های رخداده در قابهای برشی می باشند. از مهمترین مزایای روش پیشنهادی، می توان به قابلیت شناسایی آسیب ها تنها با داده های مود اول، حساسیت بسیار کم به وجود نوفه ها و سرعت و دقت بالا در تشخیص محل آسیب ها، اشاره کرد.
کیخسرو تورانی، احمد رضا محبوبی اردکانی، سید احسان سیدی حسینینیا،
دوره ۳۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
در بررسی رفتار مهندسی خاکها اگرچه بخش قابلتوجهی از شرایطی که مهندسی ژئوتکنیک با آن روبرو میشود شامل خاکهای غیراشباع است، با اینحال تحلیل و طراحی به روش مرسوم با فرض شرایط محدودکننده خاک بهصورت کاملاً خشک و یا کاملاً اشباع انجام میپذیرد. در خاکهای غیراشباع، پدیده موئینگی موجب ایجاد نیروهای جاذب بین ذرات میگردد. روش اجزا منفصل، روشی مناسب برای بررسی اثرات موئینگی است. در روش اجزاء منفصل بهصورت پیدرپی محاسبات قانون دوم نیوتن برای ذرات و قانون نیرو- جابهجایی در نقاط تماس ذرات صورت میپذیرد. در این مقاله، رفتار خاکهای غیراشباع در رژیم پاندولی با استفاده از روش اجزا منفصل شبیهسازی شده است. آزمایش سهمحوری بهصورت دوبعدی و با درنظر گرفتن اثرات نیروی موئینگی مدلسازی گردیده است. نهایتاً، اثرات موئینگی بر پارامترهای ماکرو خاکدانهای مدلسازی شده (تنش، کرنش محوری، کرنش حجمی و درصد نشانه خلاء) و پارامترهای معیار گسیختگی کولمب بررسی شده است.
حجت اله تن زاده، حسین عموشاهی،
دوره ۳۷، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله به بررسی چگونگی استفاده از روش نوار محدود در تحلیل ورقهای کامپوزیت لایهای ضخیم پرداخته میشود. در این روش، از توابع مثلثاتی در جهت طولی نوارها برای شرایط مرزی مفصلی و از توابع هرمیتی و لاگرانژی در جهت عرضی استفاده شده است. تحلیل حاضر بر اساس تئوری تغییر شکل برشی مرتبه سوم ردی و تئوری زیگزاگ مرتبه بالای چو انجام شده است. از مفهوم کار مجازی برای استخراج ماتریسهای سختی و هندسی استفاده و بهکمک روش نوار محدود این ماتریسها گسستهسازی شدهاند. در ادامه به بررسی نتایج حاصل از کمانش ورقهای تکلایه و چندلایه برای انواع شرایط مرزی، نسبت ابعاد به ضخامت، نسبت مدول الاستیسیته و زاویه الیاف مختلف پرداخته میشود.
منصور باقری، دکتر بهروز کشته گر،
دوره ۳۷، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله یک روش کارا و توانمند بهمنظور ارزیابی قابلیت اعتماد فازی سازهها تحت عدم قطعیتهای آماری متغیرهای تصادفی ارائه شده است. این روش، تحت عنوان روش فازی- دینامیکی انتقال پایدار امتدادی نامگذاری شده که متشکل از دو حلقه داخلی و خارجی است. در حلقه داخلی روش تحلیل قابلیت اعتماد مرتبه اول بهصورت دینامیکی بر اساس روش انتقال پایدار، بهبودیافته است. تحلیل فازی در حلقه خارجی با استفاده از رویکرد بهینهسازی مجموعههای آلفا برش بر پایه الگوریتم ژنتیک پایهگذاری شده است. عملکرد الگوریتم ارائه شده برای سه مثال غیرخطی ارزیابی شده که نتایج بیانگر بهبود کارایی و توانمندی روش دینامیکی انتقال پایدار در در مقایسه با روش معمول تحلیل قابلیت اعتماد مرتبه اول است.
رضا کشاورزی، شهاب الدین حاتمی، شمس الدین هاشمی،
دوره ۳۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
ورقهای ساخته شده از مواد کامپوزیتی چندلایه با سختی متغیر (VSCL) بهدلیل مزایایی از قبیل نسبت مقاومت و سختی به وزن بالا میتوانند کاربردهای گستردهای در شاخههای مختلف مهندسی داشته باشند. در هر لایه از این ورقها بهجای الیاف مستقیم از الیاف منحنی شکل استفاده میشود. در این مقاله تحلیل کمانش ورقهای کامپوزیت لایهای نسبتاً ضخیم با سختی متغیر به روش نوار محدود بررسی میشود. برای تحلیل کمانش، یک روش نوار محدود شبه تحلیلی مبتنی بر تئوری تغییر شکل برشی مرتبه اول بهکار گرفته میشود. در این روش، همه جابهجاییها توسط توابع شکل هارمونیکی مناسب در جهت موازی با خطوط گرهی و توابع درونیاب چندجملهای در جهت عمود بر خطوط گرهی فرض میشوند. بهمنظور توسعه روابط پایداری از روش انرژی پتانسیل حداقل استفاده میشود. با انجام این تحلیل تأثیر استفاده از الیاف منحنی شکل بهجای الیاف مستقیم در کامپوزیتهای لایهای بر بار کمانشی ورق بررسی میشود. بارهای بحرانی بهدست آمده از این تحلیل، با نتایج سایر محققین مقایسه شده و کارایی و دقت روش نوار محدود حاضر تأیید میشود. مقایسه نتایج حاصل از تحلیل این ورقها نشان میدهد که تغییر دادن شیب الیاف میتواند منجر به تفاوت قابل توجهی در پاسخ کمانشی شود. همچنین افزایش تعداد جملات توابع شکل در جهت موازی با خطوط گرهی تأثیر قابل توجهی در همگرایی نتایج مورد نظر دارد.
محمد هاشمیان، مهرداد جبارزاده،
دوره ۴۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
در این مقاله، خمش غیرخطی میکرو/ نانوصفحه مدرج تابعی مستطیلی و قطاعی، با استفاده از تئوری تنش کوپل اصلاح شده، بررسی شده است. بدینمنظور، ضمن استفاده از یک تئوری مرتبه بالای برشی اصلاح شده و کرنشهای غیرخطی و فرضیات فون کارمن، معادلات تعادل و شرایط مرزی حاکم توسط روش اصل حداقل انرژی پتانسیل برای صفحات مستطیلی و قطاعی محاسبه و ارائه شده و با استفاده از روش عددی درونیابی نیمه تحلیلی حل شده است. از مزایای تئوری تغییر شکل برشی استفاده شده، آن است که ضمن برطرف کردن نواقص تئوریهای مرتبه بالای برشی، میتوان از آن پاسخ تئوریهای مرتبه اول و سوم برشی را نیز استخراج و نتایج را با یکدیگر مقایسه کرد. در ادامه، ضمن بررسی مزایای این تئوری، نتایج با دیگر تحقیقات اعتبارسنجی شده است و ضمن بررسی مقایسه انواع تئوریها با یکدیگر، در انتها اثرات پارامترهای مقیاس طول، انواع شرایط مرزی، ضریب تابع توزیع توانی و ابعاد هندسی بررسی شده است.