۸ نتیجه برای جستجو
سعیده کتابی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۰ )
چکیده
در این مقاله مسئله یافتن یک شبکه ارتباطی۱ با حداقل هزینه در نظر گرفته میشود که در آن اولاً شبکه چندکالایی۲ و بدون جهت۳ و ثانیاً هزینه کمانها توابعی خطی قطعهبندی شده و مقعر۴ از جریانها هستند. چند روش برای حل مسئله بررسی میشوند: روش جستجوی تصادفی ترمودینامیکی، یک رو ش ابداعی بر پایه روش ارائه شده توسط مینوکس و یک روش ساده سازی لاگرانژی برای به دست آوردن حد پایینی همچنین نتایج محاسباتی سه روش بالا ارائه میشوند.
کورش عشقی وسیاوش پاسالار،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده
مدل توزیع چندکالایی۱ یکی از مدلهای جالب و پرکاربرد برنامه ریزی ریاضی است که در شبکه توزیع محصولات نقش مهمی را ایفا میکند. هدف از مقاله حاضر تشریح و حل گونهای خاص از مسئله توزیع چند کالایی است که در آن یک کالا در مسیرارسال از کارخانه به مشتری میتواند از مراکز توزیع گوناگونی عبور کند. مسئله مورد بحث عبارت است از تعیین اینکه کدام مراکز توزیع باید مورد استفاده قرار گیرند به نحوی که تمام تقاضای مشتریان ارضا شود، از ظرفیت تولیدی کارخانجات تجاوز نکنیم و کل هزینه توزیع حداقل شود.
مسئله بالا در این تحقیق ابتدا به صورت یک مسئله برنامه ریزی عدد صحیح مدل شده است و سپس یک روش براساس روش جستجوی ممنوع۲ برای حل آن طراحی شده که با موفقیت بر روی مسائل نمونه اجرا شده است.
واژگان کلیدی : مدلهای توزیع چندکالایی، روش جستجوی ممنوع، برنامهریزی ریاضی
غلامرضا ثانی و مجید نمازی،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده
بسیاری از مسائل مطرح در زمینه هوش مصنوعی را میتوان به صورت مسائل ارضای محدودیت۱ توصیف کرد. این مسائل با استفاده از مجموعهای از متغیرها و تعدادی محدودیت بر روی مقادیری که این متغیرها میتوانند اختیار کنند، تعریف میشوند (در این نوع از مسائل از واژه برچسب نیز برای اشاره به مقدار یک متغیر استفاده میشود و لذا به آنها مسائل برچسب دهی سازگار۲ نیز اطلاق میشود). حل این مسائل مجموعهای از مقادیر منحصر به فرد برای متغیرهاست، بهطوریکه تمامی محدودیتهای مورد نظر مسئله ارضا شده باشد. تا به حال تعدادی الگوریتم جستجو، ویژه حل این نوع از مسائل ارائه شده است که برخی از آنها با آیندهنگری که در حین حل مسئله انجام میدهند، تعداد عقبگردهای۳ کمتری انجام داده و در تعداد قدمهای کمتری به راه حل دست مییابند. این الگوریتمها عبارتاند از بررسی جلورو، آیندهنگر جزیی و آیندهنگر کامل. این الگوریتمها از نظر میزان تلاشی که در هر مرحله در قالب بررسیهای سازگاری۴، صرف آیندهنگری میکنند و تعداد عقبگردهایی که در حین حل مسئله انجام میدهند، با یکدیگر تفاوت دارند. در این مقاله، ضمن تشریح الگوریتمهای ذکر شده، روش جستجوی جدیدی که آن را آیندهنگر کامل بهبود یافته نامیدهایم نیز معرفی میشود که از الگوریتم آیندهنگر کامل کاراتر است
محمد اسماعیل همدانی گلشن، سید علی عارفی فر و قاسم مصلحی، ،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده
به کارگیری تولیدات پراکنده۱ در سیستم توزیع مزایای فنی، اقتصادی و زیست محیطی بسیاری را به دنبال دارد. برای رسیدن به این مزایا، تولیدات پراکنده باید اندازه مناسب داشته باشند و در مکانهای مناسب نصب شوند. باتوجه به نحوه تأثیر تولیدات پراکنده و خازنها بر روی شاخصهای عملکردی سیستم توزیع به نظر میرسد با تعیین مکان و اندازه بهینه هر دو نوع تجهیزات به طور همزمان علاوه بر دستیابی به بیشترین مزیت در استفاده از ظرفیت مشخصی از تولیدات پراکنده، ظرفیت خازن مورد نیاز نیز حداقل شود. در این مقاله با تعریف یک مسئله برنامه ریزی ترکیبی جدید شامل برنامه ریزی توأم منابع پراکنده و وسایل کنترل ولتاژ/توان راکتیو، اندازه و مکان بهینه تولیدات پراکنده و منابع توان راکتیو مورد نیاز به طور همزمان تعیین میشود. در این راستا موقعیت تپ تنظیم کنندههای ولتاژ۲ موجود در سیستم به گونه ای تغییر داده میشود که در شرایط بار پیک سیستم توزیع، با تخصیص مجموع ظرفیت مشخصی از تولیدات پراکنده به میزان مناسب و در مکانهای مناسب و همچنین با به کارگیری حداقل ظرفیت منابع توان راکتیو، تلفات سیستم حداقل شود. همانند بسیاری از مسائل دیگر در برنامه ریزی شبکه قدرت، مسئله تعریف شده در این مقاله یک مسئله بهینه سازی پیچیده غیر خطی شامل متغیرهای گسسته است. بنابراین برای حل مسئله بهینه سازی از الگوریتم جستجوی ممنوع۳ که الگوریتم بسیار مناسبی برای حل این گونه مسائل است، استفاده شده است. نتایج به کار گیری الگوریتم برروی سه شبکه توزیع ۶، ۱۰ و ۳۳ باس ارائه و با نتایج مربوط به روش تحلیلی مشتق مرتبه دوم۴ مقایسه میشود.
قاسم مصلحی و هادی قهار،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
در این مقاله مسئله زمان بندی پروژه با هدف ماکزیمم کردن خالص ارزش فعلی بدون محدودیت منابع بررسی شده است. الگوریتمی به نام الگوریتم تفاضلی برای این منظور ارائه شده است. برای ارزیابی کارایی این الگوریتم شبکه هایی با تعداد ۱۰ تا ۱۰۰۰ گره و با ضریب پیچیدگی شبکه۱ بین ۳/۱ تا ۶/۶ تولید شده است. مقدار خالص ارزش فعلی و مدت زمان حل مسائل در الگوریتم تفاضلی با مقدار خالص ارزش فعلی ومدت زمان جوابهای به دست آمده از الگوریتم جستجوی برگشتی مقایسه شده است. نتایج محاسباتی نشان میدهد که الگوریتم تفاضلی با توجه به پارامترهای تعداد گره، ضریب پیچیدگی شبکه و سررسید۲ پروژه از کارایی خوبی برخوردار است.
ناصر صفائیان حمزه کلائی، محمود میری، محسن راشکی،
دوره ۳۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
اخیراً طراحی براساس شبیهسازی وزنی بهعنوان یک روش مؤثر جهت طرح بهینه برمبنای قابلیت اطمینان گسترش یافته است. علیرغم سادگی، این روش از دقت کافی جهت محاسبه پاسخ بهینه برای مسائل طراحی بهینه برمبنای قابلیت اطمینان با ابعاد بالا برخوردار نیست. همچنین، دامنه کاربرد این روش محدود به مسائل طراحی بهینه با متغیرهای تصادفی است. در این تحقیق، از استراتژی جستجوی محلی جهت افزایش دقت روش طراحی براساس شبیهسازی وزنی بههمراه کاهش حجم محاسبات استفاده شده است. همچنین یک استراتژی انتقال، جهت افزایش دامنه کاربرد روش فوق برای بررسی مسائل کلی طراحی بهینه، ارائه شده است. کارآمدی روشهای پیشنهادی با حل مسائل مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است. مقایسه نتایج بهدست آمده با حل دقیق بیانگر دقت و برتری روش پیشنهادی برای حل مسائل مختلف مهندسی است.
نیلوفر فتاحی، محمد رئیسی نافچی، قاسم مصلحی،
دوره ۳۹، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
زمانبندی در محیطهای تولیدی بهعنوان یک ابزار رقابتی در جهت بهبود کارایی و پاسخ به نیاز مشتریان بهکار میرود. در این مقاله یک مسئله زمانبندی در محیط کارگاه جریانی منعطف سه مرحلهای با در نظر گرفتن انسداد و پردازش دستهای بررسی میشود. این مسئله با الهام از خط شارژ و بستهبندی یک تولید کننده بزرگ باتری خودرو طراحی شده است. در این محیط، مرحله اول و سوم شامل یک ماشین پردازشگر تکی و مرحله دوم شامل m ماشین موازی پردازش دستهای یکسان است. هدف، کمینه کردن مجموع دیرکرد وزنی سفارشات دریافتی است. با توجه به عدم مشاهده بررسی این مسئله در ادبیات موضوع، ابتدا یک مدل برنامهریزی ریاضی برای آن ارائه شده است. همچنین با توجه به hard-NP بودن مسئله، یک الگوریتم فراابتکاری جستجوی همسایگی متغیر و یک الگوریتم فراابتکاری ممتیک برای حل آن توسعه داده شده است. نتایج محاسباتی نشان میدهد الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر قادر است مسائل تا ابعاد ۱۲۰۰ سفارش و ۱۵ ماشین را با میانگین خطای حدود ۱/۹ درصد نسبت به بهترین جواب بهدست آمده از بین دو روش، حل کند. الگوریتم ممتیک قادر است مسائل تا ابعاد ۱۲۰۰ سفارش و ۱۵ ماشین را با میانگین خطای حدود ۷/۸ درصد نسبت به بهترین جواب بهدست آمده از بین دو روش، حل کند. در کل نتایج محاسباتی نشان از کارایی بهتر الگوریتم جستجوی همسایگی متغیر نسبت به الگوریتم ممتیک دارد.
نیما مشهدی محمدرضا، حسام عمرانپور،
دوره ۴۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از مسائل مهم در مهندسی، یافتن نقاط بهینه سراسری توابع مورد استفاده است. یافتن چنین نقطهای در برخی از توابع بهعلتهایی نظیر تعداد ابعاد بالا یا عدم توانایی مشتقگیری از تابع، بهراحتی امکان پذیر نیست. همچنین در مدلسازی مهندسی روابط بسیاری از توابع در اختیار نیست اما بهصورت جعبه سیاه میتوان به آنها ورودی داد و از آنها خروجی گرفت. از اینرو با دلایل مطرح شده، الگوریتمهای فراابتکاری ارائه میشوند.
در این مقاله الگوریتمیفراابتکاری برگرفته از رفتار تاوهها در فیزیک شاره ارائه شده است. الگوریتم از دیدگاه فنی از تاوههایی ساخته میشود. هر تاوه شامل چند ذره است. ذرات با استفاده از ماتریس دوران ارائه شده حرکت میکنند. این حرکت موجب جستجوی محلی میشود. همچنین هر تاوه با انتخاب یکی از تاوههای دیگر با الگوریتم انتخاب، سعی در فرار از بهینه محلی و رسیدن به بهینه سراسری دارد. الگوریتم با عملگرهای خود به اکتشاف و استخراج در تابع مورد نظر میپردازد. نوآوری دیگر این مقاله، ارائه دو معیار ارزیابی جدید برای الگوریتمهای بهینهسازی است. این دو معیار رفتار و همگرایی الگوریتمها را در طی مسیر رسیدن به نقطه بهینه سراسری و یا افتادن در بهینه محلی، نشان میدهند. الگوریتم پیشنهادی پیادهسازی شده و با الگوریتمهای بهینهسازی عددی مرز دانش مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است. مشاهده شد که روش پیشنهادی میتواند روی اکثر توابع معیار، از بیست و چهار تابع معیار در ابعاد مختلف، به نتایج بهتری نسبت به سایر روشها دست یابد. ( تمام کدها در صفحه http://web.nit.ac.ir/ h.omranpour/ در دسترس است).