۴ نتیجه برای قابلیت اطمینان
ناصر صفائیان حمزه کلائی، محمود میری، محسن راشکی،
دوره ۳۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
اخیراً طراحی براساس شبیهسازی وزنی بهعنوان یک روش مؤثر جهت طرح بهینه برمبنای قابلیت اطمینان گسترش یافته است. علیرغم سادگی، این روش از دقت کافی جهت محاسبه پاسخ بهینه برای مسائل طراحی بهینه برمبنای قابلیت اطمینان با ابعاد بالا برخوردار نیست. همچنین، دامنه کاربرد این روش محدود به مسائل طراحی بهینه با متغیرهای تصادفی است. در این تحقیق، از استراتژی جستجوی محلی جهت افزایش دقت روش طراحی براساس شبیهسازی وزنی بههمراه کاهش حجم محاسبات استفاده شده است. همچنین یک استراتژی انتقال، جهت افزایش دامنه کاربرد روش فوق برای بررسی مسائل کلی طراحی بهینه، ارائه شده است. کارآمدی روشهای پیشنهادی با حل مسائل مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است. مقایسه نتایج بهدست آمده با حل دقیق بیانگر دقت و برتری روش پیشنهادی برای حل مسائل مختلف مهندسی است.
میرمحمد اتفاق، هادی میراب، رضا فتحی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از روشهای جدید برای تأمین انرژی سیستمهای الکتریکی کم مصرف مورد استفاده در دریا، استفاده از انرژی مکانیکی امواج است. در این روش با استفاده از مبدل پیزوالکتریک، انرژی ناشی از امواج دریا به الکتریسیته تبدیل میشود. مزیت این روش عدم نیاز به تعویض یا شارژ باتری سیستم مورد نظر است. در تحقیقات پیشین، مطالعاتی در زمینه برداشت انرژی از امواج دریا انجام شده ولی تحقیقی کامل در زمینه برداشت انرژی با درنظر گرفتن مدل موج تصادفی جانسواپ انجام نشده است. مدل موج تصادفی جانسواپ تقریب بهتری برای شبیهسازی امواج دریا نسبت به مدل موج منظم ایری است. بههمین منظور در این مقاله یک تیر قائم متصل به کف دریا که مجهز به وصلههای پیزوالکتریک است، بهعنوان برداشت کننده انرژی درنظر گرفته شده و بعد از مدلسازی با استفاده از نرمافزار متلب شبیهسازی میشود. در ادامه با درنظر گرفتن مدل موج نامنظم جانسواپ پاسخ ارتعاشی تیر و به تبع آن توان تولیدی محاسبه شده و قابلیت اطمینان سیستم و تأثیر مقدار نامعینیهای وصلههای پیزوالکتریک روی توان تولیدی بهصورت آماری بررسی میشود. درنهایت احتمال خرابی برداشت کننده انرژی بر پایه تعریف مناسبی از معیار تخطی مطالعه شده است.
ناصر چراقی، محمود میری، محسن راشکی،
دوره ۳۹، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله با استفاده از یک روش حل سهبعدی و روشهای پیشبینی پاسخ، ارزیابی احتمالاتی ارتعاش آزاد ورقهای مدرج هدفمند با لایههایی دارای خواص مگنتو الکتروالاستیک، ارائه شده است. ورق مورد نظر بر روی بستر ارتجاعی قرار گرفته و اثرات لغزش بین لایهای با مدل فنر بین لایهای تعمیمیافته لحاظ میشود. بهعلت بالا بودن هزینه محاسباتی در محاسبه بسامدهای ارتعاش آزاد ورق، از روشهای پیشبینی پاسخ استفاده میشود. از روشهای پیشبینی پاسخ کریجینگ، تابع پایه شعاعی و سطح پاسخ با تابع چندجملهایی برای ساخت مدل جانشین استفاده میشود. برای آموزش مدلهای پیشبینی، از نتایج روش حل سهبعدی استفاده میشود. پارامترهای سفتی بستر ارتجاعی، لغزش بین لایهایی، شاخص خواص مواد و چگالی لایهها بهعنوان متغیرهای دارای عدم قطعیت در نظر گرفته میشود. فرمولاسیون روش حل سهبعدی از طریق مقایسه با سایر نتایج موجود اعتبارسنجی میشود. نتایج حاصل از مدلهای پیشبینی پاسخ با نتایج روش حل سهبعدی مقایسه و تطابق خوبی مشاهده شده است. تأثیر پارامترهای مربوط به سفتی بستر ارتجاعی، شاخص تغییرات خواص مواد، لغزش بین لایهای و چگالی لایهها بر روی بسامد طبیعی مود اول ورق مدرج تابعی، با استفاده از روش حل سهبعدی و مدل جانشین کریجینگ مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای چگالی لایهها، سفتی برشی و عرضی بستر ارتجاعی بیشترین تأثیر را بر روی بسامد مود اول ورق سه لایه دارند.
مصطفی ابویی اردکان، سجاد تلخابی،
دوره ۳۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از روشهای رایج برای بهبود قابلیت اطمینان، استفاده از قطعات مازاد موازی در زیرسیستمها است. این مسئله که تحت عنوان مسئله تخصیص افزونگی شناخته میشود، شامل انتخاب اجزای مازاد جهت حداکثر کردن قابلیت اطمینان سیستم با توجه به محدودیتهای از پیش تعیین شدهای نظیر هزینه، وزن و حجم سیستم است. بهطور سنّتی دو استراتژی قطعات مازاد فعال و ذخیره برای حل اینگونه مسائل وجود دارد. بهتازگی استراتژی جدیدی تحت عنوان استراتژی مختلط ارائه شده است که عملکرد بهتری نسبت به هر دو استراتژی قبلی داشته است. مشکلی اصلی در استفاده از استراتژی مختلط، پیچیدگی معادلات مربوط به آن است. از اینرو، در این مقاله یک روش جدید برای محاسبه قابلیت اطمینان استراتژی مختلط ارائه میشود که نیازی به محاسبات پیچیده انتگرالی روش قبل را ندارد و همچنین باعث کاهش زمان حل مسائل میشود. روش حل پیشنهادی بهکمک روابط بازگشتی، یک حالت کلی از فرمول استراتژی مختلط ارائه میدهد که با افزایش یا کاهش قطعات هر زیرسیستم، فرمول محاسباتی تغییر چندانی نمیکند. این انعطافپذیری و ثبات در فرمول، در سیستمهایی با تعداد قطعات بالا، بسیار کارآمد خواهد بود. بهمنظور ارزیابی روش حل جدید و مقایسه آن با روش پیشین، مسئله الگوی سری- موازی با چهارده زیرسیستم در نظر گرفته شده و نتایج دو روش با یکدیگر مقایسه شده است.