۱۵ نتیجه برای لاستیک
علی رضوانی، قدرت ا.. کرمی و محمود یعقوبی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۰ )
چکیده
مهمترین عامل تهدیدکننده آمیزههای لاستیکی به کار رفته در تایر، گرماست. گرما موجب تخریب خواص فیزیکی و ساختمان شیمیایی آمیزهها شده و دوام و پایداریشان را به میزان قابل ملاحظهای کاهش میدهد. تولید گرما در تایر، عمدتاً در نتیجه تغییر شکلهای ویسکوالاستیکی۱ تایر و اصطکاک داخلی آن در طی حرکت غلتشی در جاده، صورت میپذیرد. علاوه بر آن، بخشی از گرمای تولید شده، در نتیجه اصطکاک لغزشی تایر با جاده نیز به سطح خارجی تایر منتقل میشود. پیشبینی توان تلف شده و میزان گرمازایی۲ و افزایش دمای ناشی از آن، در بخشهای مختلف تایر میتواند در فرایند تحلیل و طراحی تایر برای شناسایی نواحی آسیب پذیر و اصلاح و بهبود ساختمان داخلی تایر مورد استفاده قرار گیرد.
در پژوهش حاضر، ابتدا دادههای مورد نیاز تحلیل گرمایی شامل قابلیت هدایت گرمایی آمیزههای لاستیکی تایر، مؤلفههای نیروی مقاومت غلتشی۳ و میزان گرمازایی ناشی از آنها تعیین شده، سپس رفتار ترمومکانیکی تایر در حرکت بر سطح جاده به عنوان یک فرایند بازگشت ناپذیر ترمومکانیکی، در حالت یکنواخت، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نهایتاً با نوشتن یک برنامه رایانهای اجزای محدود، مقطع عرضی یک تایر بایاس۴ سواری در حال حرکت، شبیه سازی شده و توزیع دما در بخشهای مختلف آن براورد شده است.
نتایج حاصل از پیش بینی رفتار تایر در شرایط کاری مختلف نشان میدهد که اجزای تاج۵ و کرکس۶ در مجاور ناحیه شانه، به خصوص در سرعتهای زیاد و تحت بارهای سنگین با بیشترین افزایش دما مواجه میشوند
محمود وفائیان،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
در این مقاله، با اشاره به بعضـی از رابطههای اخیر در مورد نشست زمین حاصل از حفر تونلهای کمعمق و با استفاده از نتایج حاصل از اندازهگیریهای واقعی در تونلهای اجرایی، رابطههای موجود در این زمینه با هم مقایسه و ارزیابی میشود. همچنین نتایج محاسبات مبتنی بر اجزای محدود در شرایط فرض الاستیک ارائه شده و با رابطههای تحلیلی مقایسه میشود. از طرفی تأثیر تغییر متغیرهای مؤثر بر رفتار خاک و نیز اثر پلاستیک شدن دهانه تونل مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. از این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که در بسیاری از موارد، میتوان با کاربرد یک نرمافزار اجزای محدود مبتنی بر حل “الاستیک- پلاستیک کامل با معیار موهر کولمب” وضعیت رفتاری (مخصوصاً جابهجاییها) محیط اطراف و بالای تونل در زمینهای خاکی را پیشبینی کرد.همچنین رابطههای ساده پیشنهادی نگارنده، الگوی رفتاری قابل قبول (و در بیشتر موارد دقیق) را نشان میدهد
رضا نقد آبادی و علیرضا سعیدی،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده
در مقاله حاضر یک مدل مشخصه الاستیک بر اساس نرخ همگرد اویلری تانسور کرنش لگاریتمی ارائه شده است. با استفاده از مدل مذکور تغییر شکل بزرگ یک سیکل بسته شامل کشش، برش، فشار و برش معکوس تحلیل شده است. از آنجا که تغییر شکل جسم سیکل بستهای را طی میکند و ماده الاستیک و همسانگرد است، باید در انتهای سیکل مقادیر تنش قائم و برشی مساوی صفر باشد. با استفاده از مدلهای مشخصه نرخی موجود پاسخ غیر صفر برای مؤلفههای تنش در انتهای سیکل بهدست میآید. با استفاده از مدل مشخصه ارائه شده، مؤلفههای قائم و برشی تنش در انتهای سیکل بسته دقیقاً مساوی صفر بهدست میآیند.
سید جلال همتی، محمد علی نیازی، مهدی معرفت و رضا نقدآبادی، ،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
فرایند خمکاری شعله ای یکی از روشهای شکلدهی ورقهای فولادی است. در این فرایند با اعمال گرمای ناشی از شعله مشعل گازی و سپس خنک کاری کنترل شده در راستای مسیرهای معین روی ورق، به آن شکل میدهند.
با توجه به ابزار ساده به کار رفته در فرایند، روش اقتصادی و جذابی است. در حال حاضر این فرایند به صورت دستی و براساس تجارب تکنسینهای ماهر انجام میشود. رویه تجربی و عدم اتوماسیون فرایند، بهرهوری آن را پایین آورده است. در این مقاله روشی برای شبیه سازی تغییر شکل ماده در حین فرایند ارائه میشود. با توجه به ماهیت فیزیکی فرایند از تحلیل تغییر شکل بزرگ ترموالاستیک پلاستیک استفاده شده است. در این روش راه حل تحلیلی جدیدی برای تحلیل انتقال گرما در ورق اعمال شده است. حل تحلیلی انتقال گرما به همراه حل عددی اجزای محدود تغییر شکل ورق در محیط نرم افزارANSYS، قادر به توضیح و تفسیر مشاهدات تجربیاند. در مقایسه با نتایج سایر محققان و اندازهگیریهای تجربی، شبیه سازیهای به عمل آمده نتایج معقولی نشان میدهند. از روش و نتایج این شبیهسازیها میتوان برای مطالعات اتوماسیون فرایند استفاده کرد.
محمدرضا فروزان، ایمان صالحی،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
در این مقاله مشخصات تغییر شکل تختال در فرایند سایزینگ پرس به عنوان یکی از روشهای کاهش عرض تختال در نورد گرم توسط روش المان محدود و با استفاده از فرمولاسیون صریح به کمک المانهای الاستوویسکوپلاستیک مورد بررسی قرار گرفته است. تأثیر متغیرهایی مانند عرض و ضخامت اولیه تختال، کاهش عرض، گام تغذیه و سرعت ابزار پرس بر فاکتورهایی از جمله شکل پروفیل ضخامت (عیب استخوان سگی۱)، فرم دو انتهای تختال (عیب دم ماهی شدن۲)، کاهش عرض در ابتدای تختال (عیب گردن پیدا کردن۳) و کیفیت لبه تختال بررسی شده است. در ادامه مقایسه ای بین دو روش کاهش عرض متداول یعنی نورد عمودی به کمک غلتکهای عمودی۴ و دستگاه سایزینگ پرس۵ به منظور تعیین تفاوتها و بازده هر کدام از دو روش ارایه شده است. میزان برگشت عرض که یکی از مهمترین فاکتورها در ارجحیت روش کاهش عرض است و همچنین شکل تختال پس از عبور از اولین ایستگاه نورد افقی در این تحقیق ارزیابی شده است. همچنین به منظور معتبرسازی روش تحلیل، نتایج حاصله با نتایج تجربی مقایسه شده است. نتایج تحقیق حاکی از تغییر شکل یکنواخت تر و بازده بالاتر در فرایند سایزینگ پرس نسبت به نورد عمودی است.
مهدی دهستانی کلاگر، علیرضا خالو و پیمان رحمتآبادی، ،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
علی فتحی، علیاکبر آقاکوچک و غلامعلی منتظر، ،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
در اتصالات لوله ای جوشی زمانی که عمق ترک خستگی کمتر از ۲۰ درصد ضخامت جدارۀ عضو اصلی است، رشد ترک بیش از هر چیز تحت اثر هندسۀ جوش در اتصال است.
از این رو حل اتصال T شکل و ضریب بزرگنمایی جوش (Mk) ابزار مناسبی برای محاسبۀ سرعت رشد ترک در این محدوده اند. در این تحقیق توانایی شبکه های عصبی مصنوعی برای تعیین Mk در اتصالات T شکل مورد آزمون قرار گرفته است. چهار شبکه از نوع پرسپترون چندلایه (MLP) طراحی و آموزش داده شده اند تا مقادیر Mk را در عمیقترین نقطۀ ترک و نقاط انتهایی آنها تحت تنشهای غشایی و خمشی تخمین بزنند. داده های استفاده شده برای آموزش و آزمون شبکه ها از داده های معتبر اجزای محدود استخراج شده است. مقایسۀ بین نتایج به دست آمده از شبکه ها و جدیدترین روابط منتشر شده برای محاسبۀ Mk نشان دهندۀ قابلیت بالای شبکه-های عصبی برای استفاده در این زمینه است.
محمود سلیمی، مصطفی جمشیدیان، علی بهشتی وعبدالرحیم صادقی دولت آبادی، ،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
رفتار مکانیکی ورقهایی که به صورت سرد نورد می شوند به طور قابل توجهی به تنش پسماند وابسته است. این تنش بعضا در فرایندهای خمش- واخمش به وجود می آید. اندازه گیری تنش پسماند بیشتر محدود به روشهای سطحی است و مشخص کردن توزیع تنش در جهت ضخامت ورق، مشکل و وقت گیر است. این مقاله حل بسته ای را ارائه می کند که در ان فرایند خمش- واخمش به صورت یک مسئله الاستوپلاستیک با شرایط کرنش صفحه ای مدل می شود. ماده مورد بررسی نیز به صورت ناهمسانگرد فرض شده است. حل عددی به کمک روش اجزای محدود، به منظور بررسی و تأیید صحت حل تحلیلی آورده شده است. این تحقیق در بررسی تاثیرات فرایندهای باز و بسته کردن ورق حول کویل پیچ، همتراز سازی ورق و از بین بردن موج ورق کاربرد دارد.
اردشیر کرمی محمدی، نسیم آل علی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله ، یک مدل غیرخطی میکروتیر دو سر گیردار تحت اثر بار الکترواستا ت یک، اثر ات کشش درون صفح ه ای و میرایی ترموالاستیک در نظر گرفته شده است. فرکانس ارتعاش آزاد با استفاده از گسسته سازی براساس روش تربیع دیفرانسیلی به دست آمده، که به دلیل اتلاف انرژی ناشی از میرایی ترموالاستیک، این فرکانس کمیتی مختلط است. با تفکیک مقادیر حقیقی و موهومی فرکانس می توان ضریب کیفیت میرایی ترموالاستیک را محاسبه کرد. اثرات کشش درون صفحه ای و میرایی ترموالاستیک در مقایسه با نتایج مقالات مرجع صحه گذاری شدند. تغییرات میرایی ترموالاستیک برحسب مدول الاستیسیته، ضریب انبساط گرمایی و متغیرهای هندسی شامل ضخامت، طول و فاصله خازنی بررسی شده و نتایج مدلهای خطی و غیرخطی در ولتاژهای بالا مقایسه شده اند. همچنین نشان داده شده است که در ولتاژهای بالا مدل خطی در محاسبه میرایی ترموالاستیک خطای زیادی دارد و در این ولتاژها باید از مدل غیرخطی استفاده شود .
مریم صفری، مهدی نیلی، عباس قائی، ابراهیم شیرانی،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، یک روش جدید به نام الگوریتم پوسته الاستیک برای طراحی معکوس ایرفویل دو بعدی در رژیم جریان لزج ارائه شده است. در این روش که جزء روش های تکراری است، دیواره ایرفویل به صورت یک تیر خمیده انعطافپ ذیر درنظر گرفته می شود. اختلاف توزیع فشار هدف و توزیع فشار موجود در هر مرحله از محاسبات، عامل جابه جایی تیر انعطافپ ذیر است که مقدار آن از حل معادلات المان محدود تیر تیموشنکو دو گرهی به دست می آید. به منظور ارزیابی روش ارائه شده، ایرفویلهای مختلفی در رژیمهای جریان مادون صوت و گذرصوت مورد بررسی قرار گرفته اند و توانمندی روش را در حضور جدایش جریان و شوک عمودی نشان می دهد. سه مثال طراحی جهت اثبات کارآیی این روش ارائه شده است.
یاسر میرباقری، حسن نحوی، جمشید پرویزیان،
دوره ۳۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
تحلیل پراکندگی شبکه یکی از معیارهای بررسی کارآیی روش اجزای محدود در شبیه سازی انتشار امواج صوتی یا امواج الاست یک است. مشکلی که معمولا در استفاده از این روش درشبیه سازی مسائل انتشار موج به وجود می آید به ناپیوستگی های میدانی برمی گردد که نهایتاً منجر به تغییر در اندازه و جهت بردار سرعت موج از یک جزء به جزء مجاور می شوند. برای حل این مشکل و بهبود دقت پاسخ ها دو راه حل پیشنهاد شده اند که عبارتند ازتغییر روش انتگرالگیری و تغییر توابع شکل. در این تحقیق از روش اجزای محدود ایزوجئومتریک استفاده شده- است. در این روش از توابع شکل بی-اسپلاین و نربز استفاده می شود که باعث بهبود دقت پاسخ ها خصوصاً در مسائل دینامیک سازهای یک بعدی شده اند. درجه پیوستگی این توابع شکل در مرز دو جزء مجاور می تواند بزرگتر از صفر باشد. در این تحقیق، تحلیل دو بعدی پراکندگی شبکه درانتشار موج در حالت کرنش صفحه ای برای اولین بار ارائه شده است. نتایج نشان می دهند که پراکندگی شبکه در درجات آزادی یکسان، در مقایسه با روش اجزای محدود کلاسیک، به نصف کاهش می ییابد.
مهدی محمدیمهر، سجاد علیمیرزایی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، تحلیل کمانش غیرخطی نانوتیرکامپوزیتی مدرج تابعی تقویت شده با توزیعهای مختلف نانو لولۀ نیترید-بور براساس تئوری الاستیسیته غیرمحلی بهروش اجزاء محدود بررسی میشود. نانوتیرکامپوزیتی تحت بارگذاریهای الکتروترمومکانیکی و نقص هندسی اولیه درنظر گرفته میشود. نانولولههای نیترید- بور در راستای ضخامت تیر بهصورت یکنواخت و مدرج تابعی با چیدمان کاهشی- افزایشی توزیع شدهاند و از مدل مخلوط توسعه یافته، برای تخمین خواص نانوتیر کامپوزیتی استفاده شده است. محیط الاستیک اطراف نانوتیر کامپوزیتی هوشمند بهصورت بستر الاستیک مدلسازی شده است. معادلات حاکم با استفاده از روش انرژی و تئوری غیرموضعی الاستیسیته استخراج شده و بار کمانش بحرانی برای نانوتیر کامپوزیتی با شرایط مرزی مختلف شامل دو طرف تکیهگاه ساده یا دو طرف تکیهگاه گیردار بهروش اجزاء محدود بهدست میآیند. نتایج نشان میدهد با افزایش پارامتر نقص هندسی، سفتی نانوتیر کامپوزیتی افزایش یافته، درنتیجه پایداری سازه افزایش مییابد. استحکام چیدمان کاهشی- افزایشی، بیشتر از توزیع یکنواخت است. همچنین با اعمال پارامترهای میدان الکتریکی و بستر الاستیک بار کمانش بحرانی نانوتیر کامپوزیتی افزایش مییابد.
امین رضا نقره آبادی، رضا میرزایی، محمد قلم باز،
دوره ۳۸، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
رفتار بسیاری از سیالات را میتو راههای زیادی برای حل معادلات دیفرانسیل وجود دارد که شامل روشهای تحلیلی و عددی میشود. با این وجود حل بسیاری از معادلات دیفرانسیل مرتبه بالای بد وضع هنوز یک چالش اساسی بهشمار میآید. معادلات دیفرانسیل حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک در مرزهای سیستم بهطور عمومی بد وضع بوده و حل عددی آنها با چالشهای جدی مواجه است. از طرفی وجود نانوذرات در ابعاد بسیار ریز (زیر ۱۰۰ نانومتر) باعث ایجاد پدیدههای انتقال حرارت و جرم جدید شده که بر پیچیدگی رفتار نانوسیالات ویسکوالاستیک میافزاید. بنابراین، ایجاد و یا گسترش روشهای تحلیلی یا نیمهایجاد و یا گسترش روشهای تحلیلی یا نیمهتحلیلی برای حل معادلات حاکم بر این نوع نانوسیالات امری ضروری است. در پژوهش حاضر، در یک ایده جدید و با استفاده از روشهای بهینهسازی هوشمند، روش جدیدی برای حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک ارائه شده است. با استفاده از بهینهسازی هوشمند سعی بر آن است تا با تغییر یک ایده ابتدایی بهسوی جواب بهینه حرکت کرد که هم معادلات حاکم و هم شرایط مرزی را بهخوبی ارضا کند. نتایج بهدست آمده حاکی از توانایی و دقت بسیار خوب روش ارائه شده در حل معادلات دیفرانسیل مرتبه بالای حاکم بر نانوسیالات ویسکوالاستیک است.
امیرمسعود صالحی زاده، علیرضا شفیعی،
دوره ۳۸، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
مطالعه حاضر، تحلیل عددی پدیده فروریزش ستونهای مواد دانهای را بهکمک روش هیدرودینامیک ذرات هموار و یک رابطه ساختاری محلی پیشنهاد شده توسط ژوپ و همکاران، ارائه میدهد. این روابط ساختاری بر پایه ماهیت متراکم جریان توده دانهای بهعنوان یک جریان ویسکوپلاستیک بیان میشود که ویسکوزیته را بهاندازه نرخ کرنش محلی و میدان فشار محلی مرتبط میکند. پارامترهای رئولوژی از طریق نتایج تجربی تعیین شده است. یک روش ساده برای منظمسازی مقدار ویسکوزیته پیشنهاد شد تا شرایط توقف و سطح آزاد جریان گرانشی که فشار آن صفر است را فراهم سازد. نوسانات فشار بهعنوان اشکال اصلی در روش "هیدرودینامیک ذرات هموار تراکمپذیر ضعیف" منجر به توزیع نامناسب فشار میشود. در این مقاله، یک الگوریتم جدید برای حذف نوسانات غیرفیزیکی با مرتبط کردن دیورژانس سرعت به لاپلاسین فشار پیشنهاد شده است. شبیهسازیهای صورت گرفته برپایه الگوریتم پیشنهادی بهخوبی دینامیک جریان دانهای مشاهده شده در نتایج تجربی را نشان میدهد. ضخامت بیشینه جریان دانهای روی سطح شیبدار بر اساس مدل رئولوژی محلی و مقادیر تجربی تعیین شد و با نتایج عددی مقایسه شد. فاصله پیشروی نهایی و شیب نشست بهدست آمده از شبیهسازیها با مقادیر تعیین شده از آزمایشهای تجربی کاملاً سازگاری داشت. نتایج نشان میدهد که نسبت ستون اولیه نقش مهمی در پخش توده دانهای و شکل نشست نهایی ستون ایفا میکند.
حسن اسدی گرجی، اردشیر کرمی محمدی،
دوره ۴۰، شماره ۱ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
رفتارهای پیچیده غیرخطی مانند حرکت آشوبناک، اثرات نامطلوب و مخربی بر سیستمهای دینامیکی دارند. در این تحقیق رفتار غیرخطی ورق ویسکوالاستیک مستطیلی با لبههای مفصلی، تحت اثر جریان آیرودینامیکی مافوق صوت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و نتایج با ورق الاستیک غیرخطی مقایسه شده است. معادلات ورق با استفاده از تئوری ورق کلاسیک بهدست آمده و از روابط کرنش- جابهجایی ون- کارمن نیز بهمنظورملاحظه اثرات غیرخطی هندسی استفاده شده است. مدل کلوین ویت برای توصیف خاصیت ویسکوالاستیک و "تئوری شبه پایای پیستون مرتبه اول" نیز بهمنظور مدلسازی جریان آیرودینامیکی مافوق صوت بهکار گرفته شدند. معادلات حرکت ورق از روش لاگرانژ استخراج و سپس با روش رایلی- ریتز گسستهسازی شد. معادلات با استفاده از روش رانگ کوتای مرتبه چهار حل و برای بررسی رفتار دینامیکی ورق، مقادیر ویژه سیستم و نیز نمودارهای پاسخ زمانی، فضای فازی، نگاشت پوانکاره، طیف توانی و نمودار چندشاخگی مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که در برخی نسبتهای منظری، آستانه وقوع فلاتر در ورق ویسکوالاستیک پایینتر از ورق الاستیک است. از سوی دیگر با افزایش پارامتر کنترلی، بهجای رفتارهای پیچیده غیرخطی مانند آشوب در ورق الاستیک، در ورق ویسکوالاستیک رفتارهای سادهتری نظیر حرکت پریودیک رخ میدهد.