۱۵ نتیجه برای موج
ناصر طالبی بیدختی و محمد رضا نیک منش،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده
در این مقاله پدیده انتقال رسوب موازی با خط ساحلی در نواحی ساحلی مورد بررسی قرار گرفته است. از بین عوامل مؤثر در پدیده انتقال رسوب روی امواج، جریانها و خصوصیات توپوگرافی ساحل تأکید بیشتری میشود. همچنین برای بررسی رفتار امواج از نظریه موج خطی استفاده میشود. برای شبیه سازی جریان ساحلی، معادلات پیوستگی و ممنتم با در نظر گرفتن عبارتهای مربوط به تنشهای تشعشعی برای راستای موازی با خط ساحلی حل شدهاند. برای تعیین پروفیل غلظت رسوبات معلق در عمق نیز معادله انتقال-پخش رسوب در حالت میانگین زمانی حل شده است.
براساس روابط مذکور و سایر روابط مورد نیاز برای بررسی پدیده انتقال رسوبات ساحلی برنامه رایانهای PLSTP۱ که با زبان فرترن ۷۷ نوشته شده است، برای پیشبینی جریان و رسوبات ساحلی ارائه شده است که در این برنامه، معادلات دیفرانسیل حاکم بر پدیده انتقال رسوب با روش عددی تفاضل محدود و به طرق تفاضل رو به جلو، تفاضل رو به عقب و تفاضل مرکزی به صورت یکبعدی حل شدهاند. درنهایت نتایج حاصل از این برنامه رایانهای با سایر نتایج و اندازهگیریهای موجود مقایسه شده است که این مقایسه، صحت و دقت برنامه رایانهای مذکور را تأیید میکند.
واژگان کلیدی : رسوبات دریایی، موج، ساحل، جریان، انتقال رسوب
مسعود ربانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۱ )
چکیده
در اکثر مدلهای کنترل موجودی در حالت احتمالیف همچون مدلهای مرور دائم۱ و دوره ای۲ فرض می شود که مدت کمبود موجودی در یک سیکل، کاملاً کوچک است. لذا آن را حذف کرده و متوسط تعداد سیکلها در یک سال را با کمک رابطۀ D/Q که D متوسط تقاضای سالانه و Q مقدار سفارش است، تخمین می زنند. این فرض، مسئله را ساده می کند. ولی برای وقتی که هزینه های فروش از دست رفته۳ و پس افت۴ کوچک باشند، واقع بینانه نیست. در این مقاله به جای فرض مزبور، مدت کمبود موجودی در محاسبه طول سیکل موجودی منظور می شود و تأثیر این موضوع در یک سیستم موجودی مرور دائم بررسی می شود.
واژگان کلیدی: کنترل موجودی، تقاضای احتمالی، مرور دائم، سیکل موجودی
مسعود لطیفی، محمد امانی، سید محمد عترتی و امیرحسین صدری،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده
کنترل کیفیت محصولات نساجی در هنگام تولید از اهمیتی فراوان برخوردار است. در حال حاضر تشخیص عیوب پارچههای حلقوی پودی بهصورت چشمی و توسط انسان انجام میشود. در این تحقیق از روش تبدیل موجک بر روی تصاویر دریافتی از پارچههای ساده گردباف برای تعیین پنج نوع عیب متداول استفاده شده است. نتایج نشاندهنده آن است که این روش علاوه بر دقت مناسب و سرعت بالا، دارای امکان تعیین مکان و ابعاد عیوب است. بنابراین استفاده از روش تبدیل موجک مناسب تشخیص عیوب در حین تولید۲ است.
حمید سعیدی، محمود مدرس هاشمی و سعید صدری،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده
با پیشرفت سیستمهای رادار روشهای متنوعی برای پردازش سیگنال وآشکارسازی در رادارها پدید آمده است. برخی از روشهای نوین پردازش سیگنال رادار از تبدیلهای زمان- فرکانس، به ویژه تبدیل موجک که یک تبدیل خطی زمان- فرکانس است، استفاده میکنند. از مهمترین کاربردهای تبدیل موجک در پردازش سیگنال، حذف تداخل از سیگنال دریافتی است. در روشهای مرسوم آشکارسازی، ابتدا تداخل حذف شده و سپس از یک آشکارساز ساده استفاده میشود. ما نیز با استفاده از روشهای مبتنی بر تبدیل موجک تداخل را حذف کرده، آن گاه آشکارساز سادهای مانند آشکارساز انرژی به کار میبریم. هدف ما در این مقاله آن است که نشان دهیم در موارد عملی و رایج که عملکرد فیلتر منطبق یا فیلترهای شبه منطبق کاهش مییابند پردازشهای مبتنی بر تبدیل موجک کارامدتر ند. همچنین بهبود عملکرد آشکارساز انرژی برای اهداف با سرعت شعاعی کم یا نزدیک سرعت کور در مواردیکه به جای فیلتر MTI از نویززدائی بر پایه تبدیل موجک استفاده شود از دیگر دستاوردهای این تحقیق است
محمدرضا سلطانی، امیدرضا کرامتی، مجتبی دهقانمنشادی، محمد اعلایی، سید علی سینا،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
به منظور مطالعۀ اثرات دم عمودی بر کارایی یک هواپیما، تحقیقات گسترده ای روی دو مدل از یک جنگنده با دمهای عمودی تکین و دوتایی در زوایای کنت مختلف در یک تونل باد انجام شده است. بدین منظور آزمایشاتی با استفاده از این مدلها و در شرایط مادون صوت انجام گرفت و دنبالۀ جریان با اندازه گیری فشار دینامیک به دست آمد. همچنین اثر شوکهای ایجاد شده در جریان مافوق صوت بر روی دمهای عمودی مختلف با آشکارسازی مورد بررسی قرار گرفت. ضرایب آیرودینامیکی این مدلها نیز در شرایط مافوق و مادون صوت اندازه گیری شد. با استفاده از نتایج این آزمایشات می توان تاثیر دم عمودی تکین و دوتایی بر عملکرد هواپیما در شرایط مختلف را مطالعه کرد. نتایج حاصله اثر دمهای عمودی بر مقادیر اندازه گیری شدۀ نیرو و ممان در زاویۀ جانبی غیر صفر را نشان می دهند. همچنین اثر دمهای عمودی بر جریان پشت مدل در زاویه حمله کاملا مشهود است. دمهای عمودی دوتایی با زاویۀ کنت ۲۲ درجه باعث انفجار متقارن گردابه های مدل در زاویه حملۀ بالا در سرعت مادون صوت می شوند. نتایج نشان می دهد که با افزایش زاویۀ کنت دم عمودی، ضریب نیروی پسا افزایش می یابد. ولی با افزایش زاویۀ حمله این تفاوتها کاهش می یابد.
علی ارکان، سیدرضا حجازی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده
هماهنگی در زنجیره تأمین یک فاکتور حیاتی موفقیت در مدیریت زنجیره تأمین است. در چند سال گذشته، محققان به همکاری مابین شرکتهای زنجیره تأمین به عنوان منبعی کلیدی برای رسیدن به منافع رقابتی تأکید زیادی داشته اند. این مقاله به مسئله هماهنگی در زنجیره تأمین از نقطه نظر مدیریت موجودی پرداخته است. در این خصوص لی و لیو [۱]، مدلی برای هماهنگی در زنجیره تأمین دو سطحی با استفاده از مدل تخفیف و مکانیزم تنظیم قیمت ارائه داده اند. در این تحقیق با فرض سه سطحیبودن زنجیره تأمین و همچنین با فرض متغیربودن زمان تحویل برای خردهفروش که با محیط واقعی انطباق بیشتری دارد، مکانیزم هماهنگی بررسی شده است. برای مسئله مطرحشده با فرضیات مشخص، مدل با تابع هدف سود ساخته شده و پس از حل و تجزیه و تحلیل در حالتهای بدون هماهنگی و با هماهنگی از طریق بهکارگیری تخفیف در قیمت، مقادیر مناسب سفارش در هر سطح تعیین شده است. نهایتا سود حاصل از بهکارگیری مکانیزم مطرحشده تعیین شده و روشی در مورد نحوه تقسیم اضافه سود بهدستآمده مطرح شده است.
یاسر میرباقری، حسن نحوی، جمشید پرویزیان،
دوره ۳۴، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
تحلیل پراکندگی شبکه یکی از معیارهای بررسی کارآیی روش اجزای محدود در شبیه سازی انتشار امواج صوتی یا امواج الاست یک است. مشکلی که معمولا در استفاده از این روش درشبیه سازی مسائل انتشار موج به وجود می آید به ناپیوستگی های میدانی برمی گردد که نهایتاً منجر به تغییر در اندازه و جهت بردار سرعت موج از یک جزء به جزء مجاور می شوند. برای حل این مشکل و بهبود دقت پاسخ ها دو راه حل پیشنهاد شده اند که عبارتند ازتغییر روش انتگرالگیری و تغییر توابع شکل. در این تحقیق از روش اجزای محدود ایزوجئومتریک استفاده شده- است. در این روش از توابع شکل بی-اسپلاین و نربز استفاده می شود که باعث بهبود دقت پاسخ ها خصوصاً در مسائل دینامیک سازهای یک بعدی شده اند. درجه پیوستگی این توابع شکل در مرز دو جزء مجاور می تواند بزرگتر از صفر باشد. در این تحقیق، تحلیل دو بعدی پراکندگی شبکه درانتشار موج در حالت کرنش صفحه ای برای اولین بار ارائه شده است. نتایج نشان می دهند که پراکندگی شبکه در درجات آزادی یکسان، در مقایسه با روش اجزای محدود کلاسیک، به نصف کاهش می ییابد.
محمد صادق اسکندرجوی، عبدالحسین بغلانی،
دوره ۳۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، روش انتشار موج برای یافتن آسیب در سازهها مورد استفاده قرار گرفته است. برای تحلیل انتشار موج در سازهها از روش اجزای محدود طیفی استفاده شده است. دو سازه میله و تیر اولر برنولی با استفاده از المانهای طیفی مدل شدهاند. مزیت این روش نسبت به روش اجزای محدود سنتی در تحلیل انتشار موج در سازه، سرعت و دقت بیشتر آن است. برای نشان دادن برتری روش اجزای محدود طیفی بر روش سنتی، دو مثال از سازههای میله و تیر اولر برنولی که جرم متمرکزی در طول آنها تعبیه شده، ارائه شده است. در نهایت تیری با ترکهای عرضی بهوسیله المانهای محدود طیفی مدل شده و مورد تحلیل قرار گرفته است و با بهدست آوردن پاسخ تاریخچه زمانی، محل قرارگیری ترک در تیر مشخص شده است.
رامین قیاسی*، محمدرضا قاسمی، محمدرضا سهرابی،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه استفاده از مدلهای جایگزین مبتنی بر الگوریتمهای هوش مصنوعی در زمینه عیبیابی سازهها مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. در این تحقیق، جهت افزیش دقت الگوریتم تشخیص عیوب چندگانه در سیستمهای سازهای، کرنل جدیدی مبتنی بر موجک لیتلود پالی برای الگویتم هوش مصنوعی ماشین یادگیری حداکثر، توسعه داده میشود. بهمنظور کاهش حجم محاسبات بهروزرسانی مدل سازه از ماشین یادگیری حداکثر بهعنوان مدل جایگزین برای تحلیل اجزای محدود دقیق سازه استفاده میشود. در روش دو مرحلهای پیشنهادی در مرحله اول با استفاده از شاخص مبتنی بر تابع پاسخ فرکانسی سازه، المانهای معیوب مشخص میشود و در مرحله دوم شدت خرابی در این اعضا با استفاده از مدل جایگزین مبتنی بر ماشین یادگیری حداکثر تعیین میشود. برای مقایسه کارایی سیستم مبتنی بر ماشین یادگیری حداکثر، نتایج حاصل از کرنل پیشنهادی با سایر کرنلهای پیشنهاد شده برای ماشین یادگیری حداکثر و همچنین الگوریتم ماشین بردار پشتیبان حداقل مربعات، مقایسه شده است. مثالهای عددی حلشده بیانگر افزایش قابل توجه دقت الگوریتم ماشین یادگیری حداکثر در فرایند عیبیابی سازهها در صورت استفاده از کرنل موجکی لیتلود پالی است.
مهران مرادی، محمد باقری نوری،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
بهمنظور بهدست آوردن طیف عبور امواج در کریستال فونونیک و هدایت کننده مربوطه، یک الگوریتم جدید در این مقاله ارائه میشود. با استخراج فرم بر مبنای جابهجایی معادلات موج الاستیک و گسستهسازی آن، الگوریتم تفاضل محدود بر مبنای جابهجایی در حوزه زمان معرفی میشود. دو مثال عددی با این روش محاسبه و نتایج با روش مرسوم تفاضل محدود در حوزه زمان مقایسه میشود. بهعلاوه هزینه محاسباتی روش جدید با روش مرسوم تفاضل محدود در حوزه زمان مقایسه شده است. این مقایسه نشان داد که زمان محاسباتی لازم در روش تفاضل محدود بر مبنای جابهجایی در حوزه زمان ۴۰ درصد از روش مرسوم تفاضل محدود در حوزه زمان کمتر است.
محمدرضا راستان، احمد سوهانکار،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- در بخش نخست، جریان دو بعدی کانال نیمموجی در عدد رینولدز ۱۰۴ و شرایط بدون لغزش (سطح آبدوست) توسط برخی مدلهای آشفتگی عدد رینولدز پایین و همچنین مدل رینولدز بالای k-ε شبیهسازی شده و مدل مناسب آشفتگی (۱۹۹۸ k-ω) معرفی شده است. سپس برای ارزیابی روش حل انتخاب شده و هماهنگی آن با شرط لغزش ناویر (سطح آبگریز)، شبیهسازیها در جریان آشفته کانال ساده انجام گرفته و با نتایج سایر محققین مقایسه شده است. درنهایت با درنظر گرفتن مجدد جریان دو بعدی کانال نیمموج در عدد رینولدز ۱۰۴ ، شبیهسازی این جریان در مجاورت سطوح آبگریز با طول لغزشهای مختلف انجام شده است. نتایج حاکی از توانایی قابل توجه این روش در کاهش نیروی پسا است بهنحوی که بهازای طول لغزش ۲۰۰ میکرومتر کاهش نیروی پسای قابل توجه ۳۸ درصد بهدست آمده است. بهعلاوه بررسی اثر طول لغزش روی کاهش نیروی پسا نشانگر آن است که با افزایش این پارامتر، نیروی پسای اصطکاکی و فشاری کاهش بیشتری مییابد. همچنین برای دستیابی به کاهش نیروی پسای قابل توجه در جریان آشفته، نیاز است تا مقدار طول لغزش بیبعد از مقدار حداقلی بزرگتر باشد.
میرمحمد اتفاق، هادی میراب، رضا فتحی،
دوره ۳۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از روشهای جدید برای تأمین انرژی سیستمهای الکتریکی کم مصرف مورد استفاده در دریا، استفاده از انرژی مکانیکی امواج است. در این روش با استفاده از مبدل پیزوالکتریک، انرژی ناشی از امواج دریا به الکتریسیته تبدیل میشود. مزیت این روش عدم نیاز به تعویض یا شارژ باتری سیستم مورد نظر است. در تحقیقات پیشین، مطالعاتی در زمینه برداشت انرژی از امواج دریا انجام شده ولی تحقیقی کامل در زمینه برداشت انرژی با درنظر گرفتن مدل موج تصادفی جانسواپ انجام نشده است. مدل موج تصادفی جانسواپ تقریب بهتری برای شبیهسازی امواج دریا نسبت به مدل موج منظم ایری است. بههمین منظور در این مقاله یک تیر قائم متصل به کف دریا که مجهز به وصلههای پیزوالکتریک است، بهعنوان برداشت کننده انرژی درنظر گرفته شده و بعد از مدلسازی با استفاده از نرمافزار متلب شبیهسازی میشود. در ادامه با درنظر گرفتن مدل موج نامنظم جانسواپ پاسخ ارتعاشی تیر و به تبع آن توان تولیدی محاسبه شده و قابلیت اطمینان سیستم و تأثیر مقدار نامعینیهای وصلههای پیزوالکتریک روی توان تولیدی بهصورت آماری بررسی میشود. درنهایت احتمال خرابی برداشت کننده انرژی بر پایه تعریف مناسبی از معیار تخطی مطالعه شده است.
سید مهدی زندی، امین رفیعزاده،
دوره ۳۷، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، روش بدون شبکه توابع پایه نمایی برای شبیهسازی امواج هارمونیک تولید شده توسط موجساز پیستونی در سیال دارای سطح آزاد ارائه شده است. فرمولبندی روش ارائه شده بر اساس رویکرد اویلری- لاگرانژی مخلوط و مبتنی بر پتانسیل سرعت است. در روش بدون شبکه توابع پایه نمایی برای گسستهسازی دامنه حل فقط از تعدادی نقطه روی مرزهای سیال استفاده میشود. با توجه به استفاده از الگوریتم اویلری- لاگرانژی مخلوط، بهمنظور بههنگامسازی هندسه حل در طی زمان، نقاط سطح آزاد فقط در راستای قائم جابهجا میشود. برای جلوگیری از برگشت امواج به داخل دامنه، در انتهای کانال موج از میرایی مصنوعی استفاده شده است. با استفاده از روش بدون شبکه ارائه شده، امواج غیرخطی با دامنه بزرگ شبیهسازی و نتایج با دیگر روشها مقایسه شده است. روش حاضر با وجود هزینه اندک محاسباتی از دقت مطلوبی برخوردار است<span lang="FA" style="letter-spacing: -۰,۳pt; font-family:;" dir="RTL" yes;"="" en-us;="" roman";="" new="" "times="" ۱۱pt;="" lotus";="" b="" fa;="" bold";="" roman="">.
رامین قیاسی، محمد رضا قاسمی،
دوره ۳۹، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
پژوهش حاضر به مبحث کلان دادهها در حوزه پایش سلامت سازهها میپردازد. بدین منظور، بعد از استخراج ویژگیهای پاسخ شتاب سازه، با استفاده از الگوریتم بهینهساز ویژگیهای کماثر و اضافی حذف میشوند و با انتخاب ویژگیهای تاثیرگذار و کاهش ابعاد دادهها دقت و سرعت روند عیبیابی سازهها افزایش مییابد. انتخاب زیرمجموعهای از ویژگیها با استفاده از الگوریتم فراکاوشی هارمونی-پرندگان پیشنهادی در این پژوهش صورت خواهد پذیرفت که موجب افزایش تطبیقپذیری روند پیشنهادی در مواجه با کلان دادههای ناشی از حسگرها و عدم قطعیتهای ناشی از اختلال در دادههای ورودی میشود. در روش پیشنهادی، برای استخراج ویژگیهای پاسخ شتاب از شاخصهای مبتنی بر خصوصیات آماری و انرژی بستههای موجکی استفاده شده است. بهعلاوه از دو الگوریتم ماشینبردار پشتیبان حداقل مربعات موجکی وزندار و شبکه عصبی تابع پایه شعاعی بهعنوان مدل جایگزین تحلیل اجزای محدود سازه استفاده شده و با استفاده از آنها شدت و مکان خرابی در سازهها شناسایی میشود. بهعنوان مسائل کاربردی، عیبیابی سازه بنچ مارک گروه پایش سلامت سازه IASC-ASCE و سازه فضاکار ۱۲۰ عضوی مدنظر قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که انرژی بستههای موجکی حساسیت بالاتری نسبت به وجود خرابی در سازه نسبت به خصوصیات آماری دارد. بهعلاوه مقایسه الگوریتم ترکیبی هارمونی-پرندگان ارائه شده با چهار الگوریتم مطرح در حوزه عیبیابی، نشاندهنده سرعت و بازدهی بهتر این الگوریتم است. درنهایت استفاده از روش پیشنهادی موجب کاهش ۹۰ درصدی ابعاد دادهها در روند پایش سلامت سازهها میشود
فاضل شعبانی، محسن ثقفیان، داوود سعیدی، فرشید مومن نسب،
دوره ۳۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
جداسازی ذرات، کاربردهای زیادی هم در پزشکی و بیولوژی و هم در صنعت دارد. در این پژوهش جداسازی ذرات پلیاستایرن با قطر ۱۰، ۲۰ و ۳۰ میکرومتر در جریان سیال در یک میکروکانال بررسی میشود. میکروکانال از یک ناحیه مارپیچ و یک ناحیه مستقیم ولی تحت اثر امواج آکوستیکی یا صوتی تشکیل شده است. در ناحیه مارپیچ، ذرات تحت اثرات هیدرودینامیکی جداسازی اولیه میشوند؛ سپس ذرات وارد ناحیه مستقیم میکروکانال میشوند و جداسازی نهایی ذرات تحت تأثیر نیروی ناشی از امواج صوتی صورت میگیرد. اثر فرکانس امواج صوتی و تعداد حلقههای ناحیه مارپیچ بر جداسازی بررسی میشود. نتایج نشان میدهد که برای ابعاد و پارامترهای جریان تعیین شده، در فرکانس ۱ مگاهرتز موج صوتی و تعداد حلقههای ۲ برای ناحیه مارپیچ میکروکانال، ذرات در انتهای مسیر، در موقعیت مناسبی برای جداسازی نسبت به یکدیگر قرار دارند. علاوه بر آن، نتایج بهدست آمده نشان میدهد که جداسازی ذرات با این سیستم ترکیبی نسبت به روشهای ساده عملکرد بهتری دارد و نرخ جداسازی میتواند ۱۰۰ درصد نیز باشد.