محمود صفار زاده و غلامرضا معصومی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۰ )
چکیده
در حقیقت در فرایند طراحی بهینه محوطه توقفگاه هواپیماها یا ایپرون۱ در فرودگاه باید پاسخی برای مسائلی یافت که عمدهترین آنها عبارتاند از: مساحت، ابعاد و اندازه بهینه محوطه توقفگاه پایانه موجود و یا طراحی شده اعم از مسافری و باری؛ تعداد و ابعاد و همچنین نحوه آرایش گیتها۲ براساس انواع مختلف عملیات ورود و خروج و نحوه توقف هواپیماها؛ شبیهسازی و آرایش هواپیماها در محوطه توقفگاه موجود یا پیش بینی شده در مقاطع زمانی مختلف از روز در فرودگاه. به طور کلی در این تحقیق، ابتدا مدل ریاضی بهینهای برای طرح و آرایش محوطه توقفگاه هواپیماها ارائه و سپس براساس مبانی نظری این مدل و به منظور دستیابی به شرایط واقعی طرح و لحاظ کردن مشخصهها و متغیرهای تصادفی از جمله تقاضای وارده بر مجموعه عناصر سیستم و ارزیابی و آزمایش آن، مدل شبیهسازی طراحی این بخش از فرودگاه مطرح خواهد شد. نتایج حاصل از شبیهسازی رایانهای مبتنی بر مدل ریاضی ارائه شده نشاندهنده این است که سیاستها و خط مشیهای مدیران فرودگاه و شرکتهای هوایی در قالب برنامههای زمانبندی پروازی، نوع کاربری گیتهای توقفگاه، ترکیب ناوگان هواپیمایی فرودگاه در طول دورههای طرح،شرایط عملیاتی و خدماترسانی و ملاحظات اقتصادی تأثیر تعیین کنندهای در ساختار طراحی توقفگاههای هواپیما دارد.
واژگان کلیدی : فرودگاه، توقفگاه (ایپرون)، بهینه سازی
حسن نحوی و مسعود سبحانی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
در این مقاله دینامیک و پایداری یک مکانیزم بادامک –پیرو انعطاف پذیر مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا معادله حرکت سیستم با فرض انعطاف پذیری میل بادامک و پیرو به دست آمده است. اصطکاک در لولای بازوی نوسان کننده به صورت ویسکوز و خشک (کولمب) در نظر گرفته شده است. پس از تعیین معادله دیفرانسیل حرکت سیستم، آن را بدون بعد میکنیم. حاصل نهایی به صورت یک معادله دیفرانسیل درجه دو با پارامترهای متغیر با زمان از نوع پریودیک خواهد بود.
تحلیل پایداری مکانیزم با استفاده از تئوری فلوکه۳ انجام شده است. نمودارهای پایداری متعددی برحسب نسبت دامنه در مقابل نسبت فرکانس ارائه شده که برای حالتهای مختلف بدون استهلاک و با استهلاکاند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در حالت بدون استهلاک، برای نسبت دامنه تحریک کوچک، در تمام نسبتهای فرکانسی پاسخ سیستم پایدار است. اضافه کردن استهلاکهای ویسکوز و کولمب به سیستم باعث پایدارتر شدن حرکت آن می شود و اثر استهلاک کولمب در پایدار کردن حرکت سیستم محسوستر است.