جستجو در مقالات منتشر شده


3 نتیجه برای مکانیک آسیب

محمد مشایخی، سعید ضیایی‌راد و جمشید پرویزیان، ،
دوره 25، شماره 2 - ( 10-1385 )
چکیده

امروزه مکانیک آسیب پیوسته ‌به عنوان یک ابزار کارا در شبیه‌سازی شکست نرم شناخته می‌شود. در این مقاله اعتبار مدل مکانیک آسیب پیوسته لمتر، ‌به صورت تجربی و عددی برای فولاد A533B-C1 تحت شرایط تنش سه بعدی سنجیده می‌شود .ابتدا پارامترهای آسیب مدل توسط یک آزمایش کشش بر روی یک نمونه‌ی شیاردار در شرایط تنش سه بعدی به دست می‌آید. سپس این مدل برای نمونه‌ی تحت آزمایش به روش اجزای محدود شبیه‌سازی می‌شود. نتایج حاصل از آزمون و پیش‌بینی‌های تحلیل اجزای محدود تطابق قابل قبولی را نشان می‌دهند. در ادامه توانایی مکانیک آسیب در پیش‌بینی توزیع تنش در نقطه گلویی، تغییر شکل نهایی و زمان بروز شکست در یک نمونه‌ کشش ساده به صورت عددی و تجربی محک زده می‌شود. نتایج نشان می‌دهد پیش‌بینی‌های مدل آسیب نرم، تطابق خوبی با نتایج تجربی دارد. از دیگر نتایج این تحقیق، نشان دادن توانایی مکانیک آسیب در پیش‌بینی پدیده‌گلویی شدن و شکست نهایی برای نمونه‌ی کششی است.
نادر داوودی، امیر جواد مرادلو،
دوره 34، شماره 1 - ( 4-1394 )
چکیده

در تحقیق حاضر تحلیل غیرخطی دیوار های برشی بتنی مسلح با مدل عددی غیرخطی جدید براساس دیدگاه مکانیک آسیب و احتساب اندرکنش بتن و فولاد ارائه شده است. مدلسازی رفتار غیرخطی بتن با استفاده از مدل ترک پخشی چرخشی با دیدگاه مکانیک آسیب انجام شده است. مدل آسیب پیشنهادی برای مدلسازی رفتار لرزه ای بتن در برگیرنده ویژگ یهای یک مدل کامل برای مدلسازی رفتار غیرخطی لرزه ای بتن شامل: مدلسازی رفتار قبل از ترک خوردگی، معیار مناسب برای شروع نرم شوندگی، حفظ انرژی شکست ، مدلسازی رفتار نرم شوندگی، معیاری برای باز و بسته شدن ترک (بارگذاری-باربرداری مجدد) و احتساب مدل میرائی مناسب در بارگذاری های دینامیکی است. مدل پیشنهادی بعد از صحت سنجی با مثال های نمونه معتبر، در تحلیل های این تحقیق به کار رفته است. در مدلسازی فولاد از یک مدل دوخطی با دو روش متفاوت: مدل المان فولاد خرپایی مجزا و مدل فولاد پخشی استفاده شده است. در مدل المان فولاد خرپایی مجزا، اثر پیوستگی- لغزش بین فولاد و بتن با استفاده از مدل المان پیوستگی اتصالی لحاظ شده است. براساس الگوریتمهای ارائه شده، یک کد المان محدود به زبان فرترن توسعه داده شد. در ادامه صحت کارکرد مدل و الگوریتم های عددی ارائه شده با مقایسه نتایج حاصله با نتایج تجربی موجود، مورد ارزیابی قرار در IAEA مطابق با آزمون های تجربی انجام شده بر روی میز لرزه CAMUS III و CAMUS I گرفت. درنهایت مدلسازی عددی دیوارهای بتن مسلح کشور فرانسه، صورت گرفته است. مقایسات انجام شده صحت کارکرد مدل و الگوریتم پیشنهادی را تأیید می کنند. نتایج حاصله، هم در میزان جابه جایی های پیش بینی شده و هم در الگوهای ترک محاسبه شده سازه با نتایج آزمایشگاهی تطابق بسیار خوبی نشان داده اس ت . به هم ین صورت دیده می شود که استفاده از روش فولاد خرپایی منجر به افزایش دقت پاسخ بیشینه تغییرمکان تا % 7 نسبت به استفاده از روش فولاد پخشی شده است.

امیرحسین مهدیزاده، محمد مشایخی، محمود کدخدایی،
دوره 35، شماره 1 - ( 6-1395 )
چکیده

این مقاله به پیش‌بینی عمر در بارگذاری خستگی پرچرخه با استفاده از مدل آسیب شابوش- لمتر می‌پردازد. مدل آسیب شابوش-لمتر اثر تنش میانگین و هم‌چنین اثر تنش‌های فشاری را که باعث بسته شدن ترک می شود، درنظر می‌گیرد. در این مقاله، یک الگوریتم عددی به‌روش ضمنی برای انتگرال‌گیری این مدل ارائه و در یک زیربرنامه در نرم‌افزار اجزای محدود آباکوس پیاده‌سازی می‌شود. برای کاهش زمان حل از روش پرش در چرخه‌ها استفاده شده است. برای راستی ‌آزمایی الگوریتم پیشنهادی، یک نمونه شیاردار  Vشکل تحت بارگذاری خستگی با نسبت تنش‌های متفاوت انتخاب شده و عمر آن با نتایج تجربی مقایسه می‌شود. در ادامه یک قطعه صنعت هوایی، اسپیندل روتور اصلی پره‌های یک بالگرد، که تحت بارگذاری خستگی متغیر قرار دارد مورد تحلیل قرار می‌گیرد‌‌‌.



صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به روشهای عددی در مهندسی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Computational Methods in Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb

64579f77e436cd7