S. M. Taghavi, K. Keshavarz. Identification of the Causal Agent of Bacterial Wheat Leaf Blight in Fars and Kohgiluyeh & Boyrahmad Provinces and the Reaction of Certain Wheat Cultivars to Them. jwss 2003; 6 (4) :171-180
URL:
http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-146-fa.html
سیدمحسن تقوی ، کاووس کشاورز . شناسایی سویه های باکتری مولد سوختگی برگ گندم در استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد و واکنش ارقام مختلف گندم نسبت به آنها. علوم آب و خاک. 1381; 6 (4) :171-180
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-146-fa.html
چکیده: (24358 مشاهده)
این پژوهش به منظور شناسایی سویهها و پراکندگی باکتری عامل سوختگی برگ گندم در دو استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد، شناسایی علفهای هرز میزبان، تعیین بذرزاد بودن باکتری، و همچنین واکنش ارقام مختلف گندم نسبت به آنها انجام گرفته است. طی دو فصل زراعی 1376 و 1377 از مزارع مختلف گندم آبی دو استان نمونهبرداری شد. نمونهها روی محیط کشت KB کشت داده شد. آزمونهای LOPAT روی 181 جدایه، که توانایی تولید رنگ فلورسنت روی محیط KB داشتند، صورت گرفت. پس از انجام این آزمونها، تعداد 39 جدایه، که دارای ویژگیهای مختلف بودند، به عنوان نماینده انتخاب و آزمونهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک و بیماریزایی روی آنها انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، جدایههایی که تولید رنگ فلورسنت کردند به پنج گروه تقسیم شدند، که یک گروه از آنها ( Pseudomonas fluorescens (Pf و چهار گروه دیگر ( Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss بودند. عامل بیماری سوختگی برگ گندم در این دو استان جدایههای Pss تشخیص داده شد. نقوش الکتروفورزی پروتئین جدایههای Pss از گندم، جو و علفهای هرز با هم شباهتهای کلی داشتند، و فقط تعدادی از آنها که در یک یا چند واکنش بیوشیمیایی با هم متفاوت بودند در نحوه قرار گرفتن نوارهای فرعی و اصلی با هم تفاوت داشتند. همچنین، Pss از علفهای هرز یکساله نظیر دم روباهی، ماشک، یولاف وحشی و جو موشی و مرغ در چند منطقه از جمله سعادتشهر و مرودشت جداسازی و بیماریزایی آن به اثبات رسید. از بین ارقام مورد آزمایش، گندم رقم تجن حساس و ارقام دیگر مصون، مقاوم، نیمه مقاوم و نیمه حساس ارزیابی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، Pss قادر است به صورت بذرزاد روی بذور گندم زندگی کند، و به احتمال زیاد به صورت اندوفیت در بذر به سر میبرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1381/10/25