M. R. Safari motlagh, F. Padasht, Gh. Hedjaroude. Rice Brown Spot Disease in Guilan Province and the Study of the Reaction of Some Cultivars to the Disease. jwss 2005; 9 (2) :171-183
URL:
http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-351-fa.html
محمدرضا صفری مطلق ، فریدون پاداشت دهکایی ، قربانعلی حجارود . بیماری لکه قهوهای برنج در گیلان و بررسی واکنش تعدادی از ارقام برنج نسبت به آن. علوم آب و خاک. 1384; 9 (2) :171-183
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-351-fa.html
چکیده: (20692 مشاهده)
بیماری لکه قهوهای (Brown spot) برنج، یکی از بیماریهای بذرزاد برنج است که در کلیه مراحل رشد گیاه از خزانه تا مزرعه، روی گیاه دیده میشود و خساراتی را از نظر کیفی و کمَی روی محصول، به وجود میآورد. از این رو بررسیهایی در زمینههای مختلف بیماریزایی جدایههای مختلف عامل این بیماری و واکنش برخی ارقام در مقابل آن صورت گرفت. برای این منظور 120 جدایه از نمونههای گیاهی آلوده برنج جمعآوری شده از 91 مزرعه در سطح استان گیلان در محیط غذایی PDA جداسازی شدند. از مجموع جدایههای به دست آمده، 15 % Bipolaris oryzae، 75% Bipolaris victoriae و 10 % Bipolaris sp. بودند. بررسی بیماریزایی جدایههای سه گونه از قارچ Bipolaris، یعنی B. oryzae ، B. victoriae و B. sp روی برنج رقم خزر، در محیط دسیکاتور انجام گرفت که علائم ایجاد شده توسط این سه گونه متفاوت بوده ، از لکههای نکروتیک تا خشک شدن برگ را شامل میشوند. برای بررسی واکنش ارقام برنج نسبت به قارچ عامل بیماری، 8 رقم برنج به اسامی«بجار، خزر، سپیدرود، دمسفید، حسنسرایی، بینام، ندا، نعمت» به ترتیب در دو مرحله برگ و بذر(خوشه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که در مرحله برگ، تفاوت معنیداری از نظر میزان آلودگی بین ارقام مذکور وجود نداشت، در حالیکه در مرحله بذر (خوشه)، براساس آزمون دانکن (5%)، در سه گروه قرار گرفتند که ارقام «ندا، سپیدرود، خزر، بینام» با کمترین میزان آلودگی نسبت به سایر ارقام مورد آزمایش در گروه اول، ارقام «بجار، دمسفید، حسنسرایی» در گروه دوم و رقم «نعمت» در گروه سوم، قرار گرفتند، هر چند که براساس جدول تجزیه واریانس، تفاوت معنیداری نشان ندادند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1384/4/24