سعید محبوب شارمی، سعید فرقانی، حسن رمضانپور،
جلد 13، شماره 49 - ( علوم آب وخاک پاییز 1388 )
چکیده
بار سطحی خاکها با استفاده از دو روش جذب یونی و تیتراسیون پتانسیومتری اندازهگیری می شود. اکثر مدل های شیمیایی بار سطحی خاکها از اطلاعات به دست آمده به وسیله تیتراسیون پتانسیومتری اقتباس شده اند. مدل اوهارا وگیلمن برای برآورد خصوصیات بار سطحی در محدوده ای از pH خاک، برای سه خاک جنگلی از منطقه معتدل لاهیجان به کار رفت. خاکهای انتخاب شده بر روی سه نوع سنگ مادری متفاوت تشکیل شده بودند و لذا تأثیر سنگ مادر روی خصوصیات بارخاک نیز بررسی شد. کربن آلی، درصد رس، pH در آب مقطر و محلول 1 مولار KCl، ظرفیت تبادل کاتیونی(CEC)، نقطه صفربار(pH0)، نقطه صفربارخالص(ZPNC)، بار دائمی ومنحنی تغییرات بار این خاکها تعیین شد و مورد بررسی قرارگرفت. کلیه خاکها حاوی مقادیر معنی دار بار منفی بودند. خاک تیپیک هاپل یودالف دارای کمترین مقدارpH0 و بیشترین مقدار بارمنفی درpH خاک بود. مقدار pH0 در هر سه خاک درسطح کمتر از عمق بود ومقدار ZPNC درهرسه خاک قابل تفسیر از روی منحنی های تغییر بار نبود وکمتر از5/2 تخمین زده شدکه این خود دلیلی بر وجود بار منفی زیاد در این خاکها می باشد. دامنه تغییرات منحنی های بار منفی در محدوده pH بین 3 تا 6 در افق های سطحی بیشتر ازافق های زیر سطحی بود که علت آن وجود ماده آلی درسطح است. بار دائمی در هر سه خاک، منفی و بالا بود که منطبق با اطلاعات کانی شناسی این خاکها می باشد که حاوی مقادیر معتنابهی رسهای 2:1 و 1:1 هستند. اطلاعات به دست آمده از منحنی تغییر بار خاکهای مورد مطالعه همچنین نشان داد که AEC(ظرفیت تبادل آنیونی) این خاکها پایین و کمتر از 1 سانتیمول در هر کیلوگرم خاک بود.
میترا امینی، اکبر فرقانی،
جلد 19، شماره 71 - ( مجله علوم و فنون كشاورزي و منابع طبيعي-علوم آب و خاك-بهار 1394 )
چکیده
هرگونه تغییر در ویژگیهای هوا، خاک، آب و مواد غذایی که اثر نامطلوبی بر سلامت محیطزیست، فعالیتهای بشر و سایر جانداران داشته باشد، آلودگی نامیده میشود. جذب فلزات سنگین از خاک توسط گیاهان بستگی به نوع و غلظت فلزات موجود در خاک، دستیابی زیستی عناصر و نوع گونه گیاهی دارد. زمینآمار از جمله روشهای سریع و کمهزینه برای تعیین میزان آلودگی و تهیه نقشههای مربوطه است. این تحقیق با هدف تعیین وضعیت آلودگی خاکها و برگ درختان چنار، تخمین و پهنهبندی فلزات سرب و کادمیوم در سطح شهر رشت بهکمک روش زمین آمار انجام شد. برای نیل به این هدف 126 نمونه مرکب از خاک سطحی (صفر تا 30 سانتیمتری) و 76 نمونه برگ از درختان چنار از خیابانهای شهر جمع آوری شدو پس از آماده سازی نمونهها، غلظت کل عناصر سرب و کادمیوم در خاکها و برگها توسط دستگاه جذب اتمی تعیین و درصد ذرات رس، سیلت و شن، درصد ماده آلی و pH خاکها اندازهگیری شد. میانگین غلظتهای بهدست آمده برای عناصر مورد مطالعه برحسب میلیگرم بر کیلوگرم برای سرب خاک، کادمیوم خاک و سرب گیاه بهترتیب 62/86، 6/0 و 99/8 میباشد. نتایج نشان داد که 3/33 درصد از دادههای سرب خاک بالاتر از حد سمیت و در مورد سرب گیاه نیز اکثر دادهها بهجز دو مورد از حد سمیت تجاوز کرده بودند و همچنین مقادیر کادمیوم خاک پایین تر از حد سمیت میباشند.تغییر نمای تجربی با استفاده از مدل کروی مدلسازی شدند. برای سرب، کادمیوم خاک، سربگیاه و pH مدل کروی بهروش سعی و خطا در نرمافزار 5.1GS+برازش داده شد. سپس با توجه به ساختار مکانی آن، از تخمینگر کریجینگ و IDW جهت درونیابی استفادهشد و نقشه تخمین توسط نرمافزارهای Arc GIS 9.2 ترسیمشد.
اکبر فرقانی، امیر حسین فرقانی، معصومه تقی زاده، بابک ربیعی،
جلد 24، شماره 1 - ( علوم آب و خاک - بهار 1399 )
چکیده
آلودگی خاکها با فلزات سنگین بهدلیل حضور فلزات متنوعی مانند مس، نیکل، کادمیوم، روی، کروم و سرب است. فلزات سنگین اثرات مضری بر توابع بیولوژیکی خاک شامل اندازه، فعالیت و تنوع جمعیت میکروبی خاک و فعالیت آنزیمهای درگیر در تغییر شکل عناصری مانند P، N، C و S دارند. از اینرو فعالیت آنزیمهای خاک بهعنوان یک معرف زیستی روشی ارزان و سریع برای توزیع طبیعی و آنتروپوژنیک آلودگی فلزات سنگین مورد توجه واقع شده است. هدف این تحقیق بررسی اثرات سرب و رطوبت خاک بر فعالیت آنزیمهای اورهآز و فسفاتاز و برهمکنش آنها در طی ده هفته انکوباسیون است. برای اعمال تیمارهای سرب از نمک استات سرب به مقادیر 50، 100، 150 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم خاک استفاده شد و سپس به گلدانهای حاوی خاک با دو رژیم متفاوت آبی (ظرفیت مزرعه و غرقابی) اضافه شد. سپس در هفتههای 2، 4، 6، 8 و 10 برای اندازهگیری فعالیت آنزیمهای اورهآز و فسفاتاز اسیدی و قلیایی از هر گلدان نمونهبرداری شد. با توجه به نتایج مشخص شد که فعالیت آنزیم اورهآز و فسفاتاز اسیدی در خاک مورد مطالعه تحت تأثیر غلظتهای متفاوت سرب واقع نشد درحالی که فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در غلظت زیاد سرب کاهش یافت. از طرفی رطوبت در نحوه عملکرد آنزیمها متفاوت و وابسته به غلظت سرب و زمان انکوباسیون عملکرد متفاوتی داشت. همچنین عملکرد و برهمکنش سه عامل سرب، رطوبت و زمان در فعالیت آنزیمهای فوق بهشدت تأثیرگذار است؛ بنابراین در مطالعه خاکهای آلوده توجه به غلظت سرب، میزان رطوبت و زمان و برهمکنش آنها برای بررسی آلودگی خاک حائز اهمیت است.