2 نتیجه برای منوچهر مفتون
جعفر یثربی، نجفعلی کریمیان، منوچهر مفتون، علی ابطحی، عبدالمجید رونقی، محمد تقی آساد،
جلد 7، شماره 4 - ( زمستان 1382 )
چکیده
بهمنظور اطلاع از چگونگی توزیع شکلهای معدنی نیتروژن، تعیین همبستگی بین این شکلها با ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، و
بهدست آوردن معادلههایی برای پیشبینی شکلها با بهرهگیری از ویژگیهای خاک در خاکهای آهکی استان فارس، 25 نمونه خاک سطحی از مناطق عمده کشاورزی استان فارس انتخاب و شکلهای نیتروژن زیر در آنها اندازهگیری شد: نیتروژن کل، نیتروژن نیتراته به روش فنل دی سولفونیک اسید؛ نیتروژن نیتراته استخراجی بهوسیله پتاسیم کلرید 2 مولار، آمونیوم استخراجی بهوسیله محلولهای پتاسیم کلرید 2 مولار، سولفوریک اسید یک نرمال؛ سدیم هیدروکسید 25/0 نرمال، نیتروژن قابل اکسایش بهوسیله محلولهای پرمنگنات اسیدی و قلیایی و نیتروژن آمونیومی استخراجی بهوسیله پتاسیم کلرید 2 مولار در دمای 100 درجه سانتیگراد.
بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین مقدار نسبی شکلها ( نسبت به نیتروژن کل خاک) مربوط به شـکل آزاد شده با پرمنگنات قلـیایی (47/4 درصد) و کمترین آن مربوط به شکل تبادلی ( 6/0 درصد ) بود. شکلهای محلول در آب و تبادلی رویهمرفته کمتر از 2 درصد نیتروژن را تشکیل میداد. بین نیتروژن کل خاک و شکلهای آزاد شده با پرمنگنات اسیدی و پرمنگنات قلیایی، همبستگی بالایی به ترتیب با ضریبهای همبستگی 931/0 و 850/0 به دست آمد. هم چنین بین ماده آلی خاک و هر یک از شکلهای نیتروژن کل خاک، آزاد شده با پرمنگنات اسیدی و آزاد شده با پرمنگنات قلیایی، معادلههای خوبی به دست آمد که ارتباط تنگاتنگ این شکلها را با ماده آلی نشان میدهد.
مختار زلفیباوریانی، منوچهر مفتون،
جلد 14، شماره 54 - ( مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، علوم آب و خاک، زمستان 1389 )
چکیده
با توجه به اهمیت روی و مس در خاکهای آهکی و ضدیت این عناصر با یکدیگر، بررسی تأثیر آنها بر رشد و ترکیب شیمیایی گیاه و ارتباط شکلهای مختلف شیمیایی آنها با پاسخهای گیاهی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این تحقیق با اعمال سطوح مختلف روی و مس، تأثیر آنها بر رشد و جذب این عناصر توسط برنج و شکلهای مختلف شیمیایی آنها در خاک بررسی شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد روی با افزایش رشد گیاه و غلظت و جذب کل روی ولی کاهش غلظت مس در گیاه همراه بود. کاربرد مس نیز هرچند تأثیر معنیداری بر رشد گیاه نداشت ولی سبب افزایش غلظت و جذب کل مس و کاهش غلظت روی در گیاه شد. همچنین نتایج به دست آمده نشاندهنده افزایش در شکلهای کربناته، جذبی و تبادلی روی و نیز افزایش در شکل تبادلی مس در اثر کاربرد روی است. شکل کربناته روی حداکثر تأثیر را بر غلظت و جذب کل این عنصر در گیاه داشت. کاربرد مس نیز با افزایش شکل کربناته و آلی این عنصر در خاک همراه بود و حداکثر همبستگی بین شکل آلی این عنصر و غلظت و جذب کل آن در گیاه دیده شد.