۳ نتیجه برای روندیابی سیل
حمیدرضا مرادی، مهدی وفاخواه ، علی اکبری باویل،
جلد ۱۱، شماره ۴۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
روندیابی جریان به عنوان یک فرایند ریاضی برای پیش بینی تغییرات بزرگی، سرعت و شکل موج سیل به صورت تابعی از زمان در یک یا چند نقطه در طول آبراهه، کانال یا مخزن میباشد. برای انجام روندیابی سیل از دو روش هیدرولیکی و هیدرولوژیکی استفاده میشود. روش هیدرولوژیکی گرچه دقت روش هیدرولیکی را ندارد ولی بسیار سادهتر از آن بوده و در طراحی سازهها و کنترل سیل با اطمینان قابل قبولی به کار میرود. تحقیق حاضر در بازهای از رودخانه لیقوان (حد فاصل ایستگاههای هیدرومتری لیقوان و هروی) در استان آذربایجان شرقی به طول ۱۲ کیلومتر انجام گرفت. در این تحقیق با استفاده از اطلاعات ثبت شده در ایستگاههای لیقوان و هروی، دبی سیل برای دورههای بازگشت ۲، ۱۰، ۲۰، ۵۰ و۱۰۰ ساله محاسبه شد. سپس روندیابی هر یک از دبیهای سیلها با دورههای بازگشت مختلف با دو روش ماسکینگام و ماسکینگام- کانژ انجام گرفت. نتایج نشان داد که دبیهای روندیابی شده با این دو روش با مقادیر دبی مربوط به آن دوره باز گشت در ایستگاه هروی (ایستگاه پایین دست) دارای اختلاف زیادی میباشد. دلایل به وجود آورنده این اختلاف، میتواند متعدد باشد که از آن جمله میتوان به کوهستانی بودن منطقه و وجود شاخه فرعی در بین دو ایستگاه اشاره نمود.
رسول قبادیان، محمد زارع، سید محمود کاشفیپور،
جلد ۱۶، شماره ۶۰ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
توسعه روشهای ساده و دقیق شبیهسازی سیلاب باعث کاهش خسارات مالی و تلفات جانی برجای مانده از سیلاب شده است. بدین منظور مدلها و روشهای گوناگون شبیهسازی سیلاب ارائه شده که اساس و پایه اکثر آنها حل معادلات جریان غیرماندگار در حالت تکبعدی( معادلات سنت- ونانت) است. با توجه به سادهسازیهای صورت گرفته در حل آنها انواع روشهای تقریبی، تحلیلی و عددی ارائه شده است. در این تحقیق برای روندیابی سیلاب روشی جدید که بر مبنای مفهوم بهینهسازی و استفاده از روش برنامهریزی غیرخطی (NLP) است، ارائه شده است. بدین منظور از روش تابع جریمه که ایده اساسی آن تبدیل مسایل برنامهریزی غیرخطی مقید به یک رشته از مسایل بهینهسازی نامقید میباشد، استفاده شد. جهت تعیین و به تبع آن صحتسنجی مقادیر متغیرهای تصمیمگیری تابع هدف NLP از هیدروگراف سیلاب ۲۵ ساله و ۶۰ مقطع رودخانه قره سو استفاده شد. بعد از صحتسنجی مدل، هیدروگرافهای ۵۰ و ۱۰۰ ساله در بازه مورد مطالعه به طول ۱۸ کیلومتر روندیابی شد و با هیدروگرافهای به دست آمده از روش روندیابی هیدرولیکی و روش هیدرولوژی ماسکینگام مقایسه آماری شدند. نتایج نشان داد که روش NLP به خوبی هیدروگراف روندیابی شده به طریق هیدرولیکی را شبیهسازی مینماید، به گونهای که ضریب نکویی برازش دبیهای محاسبه شده به روش هیدرولیکی و NLP برای سیلاب ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ ساله به ترتیب ۹۸۴/۰ ، ۹۹/۰ و۹۸۹/۰ میباشد. همچنین دقت روش NLP از روش ماسکینگام به خصوص در پیشبینی دبی اوج لحظهای سیلاب بالاتر است.
مجید امیری، الهام فاضل نجف آبادی، محمد شایان نژاد،
جلد ۲۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
سرریزهای کلیدپیانویی جزء جدیدترین سرریزهای غیرخطی هستند که ضریب آبگذری بیشتری نسبت به سرریزهای مشابه دارند. این سازههای هیدرولیکی دارای فونداسیون سبک و سادهای هستند که روی سدها و کانالهای زهکشی طراحی و نصب میشوند. بهدلیل راندمان زیاد این سرریزها، بررسی آبشستگی پاییندست آنها و راهکار برای کاهش مقدار آن در سالهای اخیر، موردتوجه مهندسان قرار گرفته است. در این پژوهش سعی شده از یک سرریز کلیدپیانویی ذوزنقهای نوع C، سه دبی و سه عمق پایاب استفاده شود. همچنین از دو مانع با ارتفاعهای ۰۲/۰ و ۰۴/۰ متر در انتهای کلیدهای خروجی سرریز استفاده شد. نتایج نشان داد که وجود مانع، باعث کاهش آبشستگی در پنجه سرریز میشود. مقدار کاهش آبشستگی در پنجه سرریز و با ارتفاع مانع بزرگتر، بیشتر از سرریز با ارتفاع مانع کوچکتر و در هر دو بیشتر از سرریز بدون مانع است. وجود مانع باعث کاهش بیشینه عمق آبشستگی و دورتر شدن فاصله بیشینه عمق آبشستگی از پنجه سرریز میشود. در سرریز با ارتفاع مانع ۰۲/۰ و ۰۴/۰ متر نسبت به سرریز بدون مانع، مقدار بیشینه عمق آبشستگی حدود ۴/۱۶ و ۹/۲۶ درصد کمتر و فاصله بیشینه عمق آبشستگی در آنها نسبت به سرریز بدون مانع، حدود ۷/۸ و ۱/۱۹ درصد بیشتر است. شاخص آبشستگی در سرریزهای دارای مانع کمتر از سرریزهای بدون مانع است که میتواند خطر واژگونی سرریز را کاهش دهد. کمترین مقدار شاخص آبشستگی در سرریز با ارتفاع مانع ۰۴/۰ متر دیده شد که تقریباً ۲/۴۱ درصد کمتر از سرریز بدون مانع است.