۹ نتیجه برای سرما
سیدمحمد جعفر ناظم السادات، علیرضا سپاسخواه، شهرام محمدی،
جلد ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده
کاهش سریع دمای محیط، فعالیتهای متابولیک گیاهان را مختل نموده موجب افت چشمگیر فرآوردههای زراعی و باغی میگردد. چنانچه دما برای مدت زیادی به زیر صفر رود امکان تشکیل هستههای یخی درون سلول افزایش یافته، موجب پارگی و از همگسیختگی سلولهای گیاهی میشود. بیشترین خسارت مربوط به هنگام وقوع کمینه دما است. سرمازدگی در سالهای اخیر میلیاردها ریال خسارت به باغهای مرکبات در جنوب استان فارس وارد نموده، ولی تاکنون در این منطقه پژوهش جامعی به منظور پیشبینی کوتاه مدت سرمازدگی، و ارتباط این پدیده با دیگر عوامل جوی انجام نگرفته است. در پژوهش حاضر امکان پیشبینی کوتاه مدت کمینه دما در منطقه جهرم استان فارس، با استفاده از نقطه شبنم در روز قبل مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج بیانگر آن بود که با توجه به مقادیر نقطه شبنم و رطوبت نسبی، میتوان وقوع سرمازدگی را در حد مطلوبی پیشبینی نمود. نتایج نشان داد هنگامی که رطوبت نسبی عصر روز i در محدوده ۴۵% الی ۵۵% باشد، تفاوت کمینه دما در روز ۱+i و نقطه شبنم در عصر روز i به کمترین مقدار خود میرسد. در حالتی که رطوبت نسبی بیشتر یا کمتر از این مقدار باشد، معمولاً مقدار کمینه دما در روز ۱+i به ترتیب کمتر یا بیشتر از نقطه شبنم روز i است.
اصغر میرزایی اصلی، بهمن یزدی صمدی،
جلد ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۱ )
چکیده
به منظور بررسی روشهای ارزیابی مقاومت به سرما و تعیین روشی سریع و مؤثر در ارزیابی گندم برای مقاومت به سرما، ۹ ژنوتیپ در سه آزمایش بررسی گردید. ژنوتیپها عبارت بودند از پنج رقم تجارتی (بزوستایا، سبلان، بولانی، خلیج و ناز) و چهار نمونه محلی (شمارههای ۵۱۸، ۵۸۳، ۵۹۲ و ۱۲۵۵). در آزمایش اول، ژنوتیپها در گلدانهای کوچک کشت و پس از عادتدهی به سرما در شرایط طبیعی، به اتاقک انجماد منتقل شدند و تحت درجات حرارت مختلف یخزدگی (زیر صفر) قرار گرفتند و دمای ۵۰ درصد کشندگی (LT۵۰) آنها تعیین گردید. در دمای ۱۲- درجه سانتیگراد نیز میزان پایداری غشای سیتوپلاسمی ژنوتیپها اندازهگیری شد. در آزمایش دوم، ژنوتیپها در مزرعه، در چارچوب طرح بلوکهای کامل تصادفی کشت شدند و پس از سازش با سرما در اواخر زمستان، با انتقال طوقه ژنوتیپها از مزرعه به آزمایشگاه، دمای ۵۰ درصد کشندگی (LT۵۰) تعیین گردید. همچنین، محتوای آب طوقه و برگ، محتوای قند طوقه و ارتفاع گیاه در ژنوتیپهای مورد بررسی اندازهگیری شد. در آزمایش سوم، محتوای آب طوقه و برگ در شرایط ناسازگاری با سرما در گلخانه بررسی گردید.
در میان صفات مورد بررسی، پایداری غشای سیتوپلاسمی، محتوای آب طوقه و محتوای قند طوقه همبستگی معنیدارای با LT۵۰ نشان دادند. LT۵۰ حاصل از طوقههای مزرعه همبستگی زیادی با LT۵۰ حاصل از گلدانهای کوچک در آزمایشگاه داشت (۹۸/۰=r). پایداری غشای سیتوپلاسمی بیشترین همبستگی را با LT۵۰ (۸۸/۰=r) نشان داد. مشخص شد که محتوای آب گیاه با عادتدهی به سرما کاهش مییابد و میزان کاهش محتوای آب در ژنوتیپهای مقاوم بیشتر است. همبستگی معنیداری بین محتوای آب طوقه و برگ در شرایط ناسازگاری با سرما و LT۵۰ دیده نشد. رقم بزوستایا با داشتن ۷/۱۶-=LT۵۰ درجه سانتیگراد مقاومترین ژنوتیپ و نمونه ۵۱۸ با ۲/۸-=LT۵۰ درجه سانتیگراد حساسترین ژنوتیپ به سرما شناخته شد.
علیرضا ضیایی، علیاکبر کامگار حقیقی، علیرضا سپاسخواه، سعید رنجبر،
جلد ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
در این تحقیق به منظور تهیه اطلس احتمال وقوع حداقل دما استان فارس از پارامتر حداقل روزانه دمای ۲۰ ایستگاه تبخیرسنجی سازمان آب منطقهای و ۵ ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی در استان فارس استفاده گردید. ابتدا دو معیار زمانی اول فروردینماه (برای تجزیه و تحلیل سرماههای بهاره) و اول مـهرماه (برای تجزیه و تحلیل یخبندانهای پاییزه و زمستانه)در نـظر گـرفته شـد. همچنین محـدوده دمـایی صفر الی ۵/۱- درجه سانتیگراد به عنوان سرما یا یخبندانهای ملایم، محدوده ۵/۱- الی ۳- درجه سانتیگراد به عنوان سرما یا یخبندانهای متوسط و محدوده کمتر از ۳- درجه سانتیگراد به عنوان سرما یا یخبندانهای شدید بیان گردید. با مشاهده آمار ثبت شده، اولین و آخرین روزی که در آن روز هر کدام از این محدودهها اتفاق افتاده بود، یادداشت شد. همچنین تاریخ وقوع کمترین دمای حداقل در هر دو معیار زمانی (در صورت وجود) مشخص شد. سپس تاریخهای وقوع به دست آمده بـا استفاده از نرمافزار آمـاری SMADA بر توابع توزیع مختلف برازش داده شده و بهترین تابع توزیع طبق پارامتر آماری میانگین مربع خطا انتخاب گردید(توزیع لوگ پیرسون تیپ۳ و توزیع پیرسون تیپ۳). سپس توسط همان نرمافزار SMADA احتمال وقوع این پارامترها در سطح ۵۰ و ۷۰ درصد تخمین زده شد. در نهایت با توجه به طول و عرض جغرافیایی ایستگاهها و با استفاده از نرمافزارSurfer، نقشههای هممقدار مربوط به هر کدام از تاریخ وقوعها در سطح استان فارس رسم شد. با استفاده از این نقشهها میتوان تاریخ وقوع انواع سرمازدگیها را برای تصمیمگیری جهت انتخاب تاریخ مناسب کاشت و برداشت محصولات کشاورزی در نقاط مختلف استان پیشبینی نمود.
جعفر امیری، مجید راحمی،
جلد ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تغییرات مواد شبه جیبرلیک اسید در طول دوره چینه سرمایی (۰، ۱۰، ۲۰، ۳۰ روز در ۱۰oC) و بدون چینه سرمایی در بذر ارقام آربکئین و زرد، انجام شد. در آزمایش اول، عصارهگیری از بذرهای دو رقم آربکئین و زرد با اتانول (۸۰%) انجام گردید و سپس با اتیل استات، خالص گردید. با استفاده از روش کروماتوگرافی لایهای مواد شبه جیبرلیک اسید از عصاره جدا شد. به منظور مقایسه فعالیت بیولوژیکی کاهو قسمتهای جدا شده، توسط TLC از آزمون هیپوکوتیل کاهو استفاده شد. نتایج بهدست آمده از آزمایش اول نشان داد که در هر دو رقم با افزایش مدت چینه سرمایی مقدار مواد شبه جیبرلیک اسید افزایش مییابد. در آزمایش دوم عصارهگیری از قسمتهای مختلف بذر بدون چینه سرمایی صورت گرفت. نتیجه آزمایش دوم نشان داد که در هر دو رقم، میزان مواد شبه جیبرلیک اسید آن در رویان بیشتر از سایر قسمتهای بذر میباشد.
ریحانه عموآقایی،
جلد ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
گیاه کما یکی از گونههای مرتعی اصفهان و چهار محال و بختیاری است که هم اکنون گسترههای طبیعی آن در معرض نابودی قرار گرفته است. یافتن پارهای اطلاعات در زمینه خواب اولیه و فاکتورهای مؤثر در شکست خواب و شرایط بهینه جوانهزنی دانه برای بازسازی عرصههای این گیاه ضروری است. بنابراین در این پژوهش دو آزمایش فاکتوریل با طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. اولین آزمایش با ۶ تکرار برای ارزیابی فاکتورهای سن بذر، نور و طول مدت سرمادهی بردرصد جوانهزنی بذرهای کما اجرا شد. در دومین آزمایش، اثر مدت زمان سرمادهی و سن بذر بر T۵۰ بذرها در ۳ تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که یکسال ذخیره سازی بذرها، درصد جوانهزنی آنها را کاهش داده است. ولی این کاهش از نظر آماری معنیدار نبود. دانههای یکساله نسبت به دانههای تازه برداشت شده T۵۰ بزرگتری داشتند که کاهش بنیه و سرعت جوانهزنی را نشان میداد. آنالیز دادهها نشان داد که اثر نور در سطح ۱% معنیدار بود. میزان جوانه زنی در برابر نور ۶/۴۵ درصد بیش از تاریکی مطلق بود. بنابراین بذرهای کما فتوبلاستیک مثبت بوده وجوانه زنی آنها وابسته به نور است. همچنین شرایط سرد و مرطوب، تأثیر معنیداری بر جوانه زنی بذرهای کما داشت. پیش سرمای مرطوب ۹-۷ هفته بهترین تیمار برای شکست خواب بذرهای کما بود. این مدت زمان سرمادهی بنیه بذرها را بهبود بخشید و سرعت جوانه زنی را تقویت کرد اما نتوانست جایگزین اثر نور شود. در هر شرایطی نور در طی آزمون برای حصول نتایج بهینه لازم بود. نیاز به نور و سرما ممکن است در راستای سازگاری به شرایط اکولوژیک زیستگاه این گیاه در چهارمحال و بختیاری باشد.
مهدیه پارسائیان، آقافخر میرلوحی، عبدالمجید رضایی، مجتبی خیام نکویی،
جلد ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
به منظور بررسی نقش اندوفایتها در ایجاد خصوصیات با ارزش فیزیولوژیکی و افزایش مقاومت به سرما در دو گونه فسکیوی مرتعی (.Festuca pratensis Huds) و فسکیوی بلند (.Festuca arundinacea Schreb)، پژوهشی در سال ۱۳۸۱ در دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. در این راستا کلونهای آلوده به قارچ اندوفایت و عاری از آن، از دو توده گیاه فسکیوی بلند با شمارههای ۷۵ و۸۳ و یک گیاه فسکیوی مرتعی با شماره ۶۰ تهیه گردید. کلونها تحت تأثیر تیمارهای سرمایی شامل ۶، ۲- ، ۱۰- درجه سانتیگراد قرار داده شدند و با شاهد (۲۰ درجه سانتیگراد) مقایسه شدند. آزمایش در هر تیمار دمایی در قالب طرح آزمایشی فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. آنالیزهای آماری در هر سطح سرمایی به طور جداگانه و سپس به صورت تجزیه مرکب انجام شد. پس از اعمال تیمارها صفات محتوای نسبی آب برگ و طوقه، میزان تراوش یونی، درصد خسارت غشای سیتوپلاسمی و محتوای اسید آمینه پرولین اندازهگیری گردید. حضور اندوفایتها منجر به افزایش جزئی در مقدار نسبی آب برگ و طوقه گردید. میزان اسید آمینه پرولین در گیاهان حاوی اندوفایت در مقایسه با گیاهان فاقد آن در هر دو شرایط تنش و عدم تنش به طور قابل ملاحظهای بیشتر بود. قارچهای اندوفایت در حفظ پایداری غشاهای سلولی و در نتیجه کاهش میزان نشت الکترولیتی در کلیه سطوح دمایی تأثیر گذار بودند. در میان ژنوتیپهای مورد بررسی، ژنوتیپ ۸۳ به ویژه در حضور اندوفایت از نظر برخی از صفات بررسی شده کاراتر عمل نموده و مقاومت به سرمای بیشتری از خود نشان داد. ژنوتیپهای ۷۵ و ۶۰ در مراتب بعدی قرار گرفتند
احمد نظامی، عبدالرضا باقری، حمید رحیمیان، محمد کافی، مهدی نصیری محل،
جلد ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی امکان ارزیابی تحمل به یخ زدگی گیاه نخود در شرایط کنترل شده با استفاده از دو ژنوتیپ متحمل به سرما (MCC۴۲۶ و MCC۲۵۲) و یک ژنوتیپ حساس به سرما (MCC۵۰۵) اجرا شد. ترکیب ژنوتیپ و خوسرمایی (خوسرمایی و عدم خوسرمایی) در پلات اصلی و درجه حرارتهای صفر، ۴- ، ۸- ، ۱۲- ، ۱۶- و ۲۰- درجه سانتیگراد به عنوان پلات فرعی در نظر گرفته شدند. از نظر درصد بقای پس از اعمال تیمارهای یخ زدگی تفاوت بین ژنوتیپها معنی دار بود (۰۵/۰ ≥ P). بر اساس میانگین دادههای حاصل از اثرات خوسرمایی و دماهای یخ زدگی، درصد بقای ژنوتیپهای MCC۴۲۶ و MCC۲۵۲ به ترتیب ۴۱ و ۳۲ درصد بیشتر از ژنوتیپ MCC۵۰۵ بود. دمای کشنده برای ۵۰ درصد گیاهان (LT۵۰) و دمایی که سبب ۵۰ درصد کاهش در وزن خشک گیاه شد (DMT۵۰) در ژنوتیپ MCC۴۲۶ به ترتیب ۸/۱۰- و ۴/۸- درجه سانتیگراد و پایینتر از ژنوتیپ حساس (MCC۵۰۵) بود. با افزایش شدت یخ زدگی رشد گیاه در دوره بازیافت شدیدا کاهش یافت، به نحوی که در دمای ⁰C -۱۲وزن خشک گیاه و ارتفاع ساقه نسبت به تیمار صفر درجه سانتیگراد به ترتیب ۶۳ و۶۶ درصد کاهش یافت. بیشترین خسارت یخ زدگی در ژنوتیپ حساس به سرما (۵۰۵ MCC) مشاهده شد به صورتیکه تیمار دمایی ⁰C -۱۲ سبب کاهش وزن خشک گیاه و ارتفاع این ژنوتیپ به میزان حدود ۹۰ درصد شد، در حالیکه در این تیمار دمایی در ژنوتیپ MCC۴۲۶ وزن خشک و ارتفاع گیاه به ترتیب ۵۵ و ۴۹ درصد و در ژنوتیپ MCC۲۵۲ به ترتیب ۶۰ و ۵۴ درصد کاهش یافت. به نظر میرسد که استفاده از شرایط کنترل شده در تخمین LT۵۰ و DMT۵۰ برای ارزیابی تحمل به یخ زدگی در ژرم پلاسم نخود امکان پذیر است و در برنامههای اصلاحی از این روش میتوان برای به گزینی لاینها استفاده کرد.
ریحانه عموآقایی،
جلد ۱۱، شماره ۴۰ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
گیاه کما یکی از گیاهان علوفهای است که جوانهزنی بذرهایش با مشکل مواجه است. خصوصیات خواب دانه و شرایط بهینه جوانهزنی بذرهای این گیاه تا کنون توصیف نشده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر استفاده از جبرلین و سرمادهی مرطوب روی تحریک جوانهزنی بذرهای کما طراحی شده است. در ابتدا یک آزمایش فاکتوریل در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در شش تکرار برای ارزیابی فاکتورهای: مدت زمان سرمادهی مرطوب در C ۳ ° در ۵ سطح (۹و۰،۳،۵،۷، هفته)، غلظتهای GA۳ در سه سطح (PPm ۰،۵۰۰،۱۰۰۰) و زمان تیمار GA۳ در سه سطح ( قبل از سرمادهی، حین مدت سرمادهی و پس از سرمادهی) به اجرا در آمد. در دومین آزمایش، اثر مدت زمان سرمادهی و جبرلین روی T۵۰ بذور در ۶ تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بهترین تیمار برای تحریک جوانهزنی بذرهای کما ۷ هفته سرمادهی مرطوب در C ۳ ° و یا ۳ هفته سرمادهی همراه با فرو بردن در محلول ۵۰۰PPm GA۳ بود. این تیمارها به طور معنیداری در مقایسه با نمونههای شاهد، درصد جوانهزنی بذرهای را افزایش و در مقابل زمان رسیدن به ۵۰% جوانهزنی بذرهای (T۵۰) را کاهش دادند. افزودن GA۳ در حین مدت زمان سرمادهی بسیار مؤثرتر بود و افزودن GA۳ پس از زمان سرمادهی هیچ افزایش معنیداری در درصد جوانهزنی ایجاد نکرد. همچنین افزایش غلظت از ۵۰۰PPm به ۱۰۰۰PPm GA۳ تأثیر معنیداری نداشت و نمیتوانست کلاً جای تأثیر سرما را بگیرد. نتایج نشان میدهند که دانههای بذور کما یک نوع خواب فیزیولوژیکی درونی را نشان میدهند که میتواند به وسیله تیمارهای سرمادهی مرطوب و جبرلین رفع شود.
مرضیه موسوی نسب، غلامرضا مصباحی، لیلا مقصودی،
جلد ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۱۰-۱۳۸۷ )
چکیده
پکتین هیدروکلوئیدی با خصوصیات و کاربردهای متنوع و فراوان است که در این پژوهش نقش محافظ سرمایی و تأثیر مثبت آن بر غذای منجمد (سوریمی) بررسی شده است. در انجام این تحقیق سوریمی تولیدی از ماهی کپور معمولی که برای نخستین بار در ایران صورت گرفت، سوریمی تولیدی در محلول ۱ درصد پکتین قرار داده شد ( به نسبت ۱ به ۳ وزنی/ حجمی) و با همزدن، پکتین به ساختار سوریمی وارد گردید. آنگاه نمونههای سوریمی حاوی پکتین و نمونه شاهد در شرایط یکسان بستهبندی و منجمدشده و در دمای ۲۰- درجه سانتی گراد نگهداری شد. در فواصل صفر، ۲ و ۴ ماه نمونهها از جنبه خصوصیات ظرفیت نگهداری آب، میزان پروتئین قابل استخراج در آب نمک و میزان آب و مواد محلول خروجی از محصول (شیرابه) هنگام رفع انجماد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان کاهش ظرفیت نگهداری آب در نمونههای حاوی پکتین پس از ۴ ماه حدود ۲۰ درصد و در نمونههای شاهد حدود ۵۸ درصد بود، به عبارت دیگر پکتین تا حدود ۳۸ درصد این فاکتور را در محصول منجمد بهبود داده است. در مورد مقدار پروتئین محلول در نمک، درصد کاهش در نمونههای حاوی پکتین پس از ۴ ماه حدود ۲۱ و در نمونههای شاهد حدود ۵۲ درصد بود. یعنی پکتین در این زمینه نیز در حفظ کیفیت مؤثر بوده است. همچنین درصد افزایش شیرابه در زمان رفع انجماد پس از ۴ ماه در نمونههای حاوی پکتین حدود ۷ و در نمونههای شاهد حدود ۳۷ درصد اندازهگیری شد که از این لحاظ نیز پکتین به خوبی عمل کرده و ضایعات آب و مواد محلول و مغذی محصول را هنگام رفع انجماد کاهش داده است. در مجموع نتایج این تحقیق مؤید این نکته است که پکتین به عنوان یک ماده محافظ سرمایی از جنبه خصوصیات بررسی شده آثار مثبتی در بهبود کیفیت سوریمی منجمد دارد.