4 نتیجه برای پروفیل سرعت
منوچهر حیدر پور، حسین افضلی مهر، اقبال خرمی،
جلد 6، شماره 3 - ( 7-1381 )
چکیده
سرریز، که از قدیمیترین سازههای هیدرولیکی ساخته بشر است، از جمله وسایلی است که برای اندازهگیری و تنظیم جریان آب به کار میرود. متداولترین نوع سرریزها، سرریز لبه پهن، سرریز لبه تیز، سرریز استوانهای و تاجدایرهای و سرریز اوجی شکل است. برتری سرریزهای استوانهای و تاجدایرهای نسبت به بیشتر سازههای اندازهگیری و کنترل جریان آب، سادگی طراحی، زیاد بودن ضریب جریان، جریان پایدار و از همه مهمتر و در مقیاس بزرگ، هزینه کمتر آن میباشد. در این پژوهش، با به کارگیری تابع جریان در اطراف یک استوانه، توزیع سرعت روی تاج تعیین، و یک مدل ریاضی برای تعیین ضریب جریان در سرریزهای تاجدایرهای گسترش داده شده است. نیمرخ توزیع سرعت و مدل ریاضی ضریب جریان، با استفاده از دادههای آزمایشگاهی به دست آمده از مدل فیزیکی سرریزهای استوانهای، نیماستوانهای و نیماستوانهای با ارتفاعات مختلف، و همچنین تئوری درسلر ارزیابی گردید.
نتایج ارزیابی نشان داد که همخوانی خیلی خوبی بین نیمرخ سرعت به دست آمده از مدل پیشنهادی، و نیمرخ حاصل از اندازهگیریهای آزمایشگاهی وجود دارد. همچنین، نیمرخ به دست آمده از طریق تئوری درسلر همواره مقادیر کمتری را نسبت به مدل پیشنهادی و اندازهگیریهای آزمایشگاهی نشان میدهد. نتایج همچنین نشان داد که بین مقادیر اندازهگیری مستقیم ضریب دبی (جریان) و مدل پیشنهادی همخوانی خوبی وجود دارد. در این حالت، ضریب جریان برای مدل استوانهای با هفت درصد خطا، و برای مدل نیم استوانهای و نیم استوانهای با ارتفاعات مختلف با پنج درصد خطا قابل پیشبینی است.
الهام ایزدی نیا، منوچهر حیدرپور، عبدالرضا کبیری سامانی،
جلد 12، شماره 46 - ( 10-1387 )
چکیده
در این تحقیق با استفاده از اندازهگیری ناحیه جدایی جریان، نیمرخ سطح آب و پروفیل سرعت در مدل سرریز جانبی تاج دایره ای، خصوصیات جریان روی این سازه ها بررسی شده است. با استفاده از آنالیز ابعادی، تحلیل آماری و ایجاد رگرسیون، معادله ای برای ناحیه جدایی جریان پیشنهاد شده است. نتایج نشان داد که طول ناحیه جدایی جریان به عواملی چون نسبت عمق آب در بالادست به پایین دست سرریز، عرض کانال به عمق آب در پایین دست و عدد فرود در بالادست سرریز بستگی دارد. از بررسی نیمرخ های طولی و عرضی سطح آب در محل سرریز جانبی مشخص گردید که نیمرخ سطح آب در مجاورت سرریز دارای تغییرات شدید بوده که علت آن وجود ناحیه جدایی جریان میباشد. بنابراین مناسب ترین محل برای اندازهگیری مشخصات جریان در راستای محور کانال پیشنهاد می گردد. همچنین با بررسی پروفیل های سرعت مشخص شد که سرعت بیشینه در سرریز جانبی تاج دایره ای در زیر سطح آب اتفاق می افتد که علت آن وجود جریان های ثانویه روی سرریز میباشد. با فاصله گرفتن از سرریز جانبی در جهت طولی و عرضی کانال از تأثیر جریان های ثانویه کاسته شده و پروفیل های سرعت یکنواخت تری حاصل می گردد.
فرید کوتی، سیدمحمود کاشفیپور، مهدی قمشی،
جلد 16، شماره 59 - ( 1-1391 )
چکیده
در مقاله حاضر به بررسی و تجزیه و تحلیل پروفیلهای سرعت در جریان غلیظ تحت شرایط متغیری از شیب کف، دبی و غلظت جریان غلیظ و کشش سیال پیرامون پرداخته شده است. آزمایشها در فلومی شیبپذیر با استفاده از محلول آب و نمک به عنوان جریان غلیظ صورت گرفت. نتایج نشان داد که اعمال هر یک از شرایط فوق تأثیر بسزایی بر مشخصههای مهم پروفیلهای سرعت دارد. در ادامه نیز پروفیلهای بدون بعد جهت بررسی و مقایسه آنها در رژیمهای زیربحرانی، بحرانی و فوق بحرانی استخراج شدند که نتایج نشان داد در حالت فوق بحرانی ضخامت پروفیلها عموماً بیشتر است که به دلیل کشش بیشتر سیال پیرامون میباشد. همچنین ضرایب روابط پروفیلهای سرعت در نواحی جت و دیواره استخراج شدند که تطابق خوبی با اندازهگیریهای آزمایشگاهی را نشان دادند. نسبت مشخصههای پروفیلهای سرعت به یکدیگر نیز جهت درک بهتر ساختار پروفیلها در جریان غلیظ محاسبه شدند
ناهید پورعبدالله، منوچهر حیدرپور، جهانگیر عابدی کوپایی،
جلد 27، شماره 3 - ( 9-1402 )
چکیده
پرش هیدرولیکی برای از بین بردن انرژی در پاییندست سازههای هیدرولیکی از جمله سرریزها، تندآبها و دریچهها مورد استفاده قرار میگیرد. در این پژوهش نتایج حاصل از اندازهگیریهای آزمایشگاهی و همچنین شبیهسازی عددی پرش هیدرولیکی آزاد با استفاده از نرمافزار Flow 3D در 6 حالت مختلف شیب معکوس، بستر زبر و پله انتهایی با هم مقایسه شد. گفتنی است، برای شبیهسازی عددی از دو مدل آشفتگی k-ε و RNG استفاده شد. بر اساس نتایج، دقت شبیهسازی با کاربرد مدل RNG بیشتر از مدل k-ε بود. شاخصهای آماری NRMSE، ME، NS و R2 برای مقایسه نتایج پروفیل سطح آب حاصل از کاربرد مدل RNG بهترتیب 4/34، 0/0052، 0/995 و 0/983 بدست آمد. همچنین مقدار این شاخصها برای نتایج پروفیل سرعت با استفاده از مدل مذکور بهترتیب 14/92، 0/127، 0/982 و 0/962 محاسبه شد. بطور کلی میزان خطای حاصل از شبیهسازی پروفیل سطح آب و سرعت بهترتیب برابر 5/31 و 12/4 درصد بدست آمد. همچنین بیشینه خطای نتایج شبیهسازی عددی D2/D1، Lj/D2 و Lr/D1 بهترتیب برابر 12± ، 12± و 16± درصد بود. بنابراین استفاده از نرمافزار Flow-3D همراه با کاربرد مدل آشفتگی RNG برای شبیهسازی عددی پرش هیدرولیکی در شرایط مختلف پیشنهاد میشود.