جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای کمیت- شدت

علیرضا حسین ‌پور، محمود کلباسی،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۹ )
چکیده

یکی از روش‌های تعیین وضعیت پتاسیم خاک، استفاده از منحنی‌های کمیت به شدت (Q/I) و پارامترهای آن است. تحقیق حاضر برای رسم منحنی‌های Q/I، و به دست آوردن پارامترهای آن برای تعدادی از خاک‌های منطقه مرکزی و شمال ایران، و هم‌چنین تعیین ارتباط پارامترهای مذکور با بعضی از ویژگی‌های خاک، بر روی ۱۵ خاک انجام گرفت. ریزنمونه‌هایی از هر خاک، با محلول‌های دارای نسبت فعالیت پتاسیم (ARk) متفاوت به تعادل رسانیده شد، و تغییر غلظت پتاسیم در محلول (ΔK)، به عنوان تابعی از نسبت فعالیت پتاسیم اندازه‌گیری گردید. با استفاده از اطلاعات به دست آمده، منحنی‌های Q/I برای هر خاک رسم و پارامترهای آن تعیین شد. هم‌چنین، هم‌بستگی بین پارامترهای Q/I و بعضی از ویژگی‌های خاک‌ها تعیین گردید.

منحنی‌های Q/I به دست آمده، شکل معمول گزارش شده در منابع را نشان داد، ولی از نظر پارامترهای °AR°، PBCK، k و Kx، تفاوت‌های زیادی بین خاک‌ها مشاهده شد. نسبت فعالیت پتاسیم در حال تعادل (°AR) بین ۰۰۵/۰ تا ۵۳۲/۰ با متوسط ۲۰/۰ ۵/۰(mmol L) ظرفیت بافری پتاسیم (PBCK) بین ۴/۴ تا ۳/۷۶ با متوسط ۲/۱۶ ۵/۰(mmol Kg)/(mmol L )، پتاسیم آسان قابل تبادل (°ΔK) بین ۰۰۷/۰ تا ۷۳۷/۰ با متوسط ۲۵/۰ cmol kg و پتاسیم سخت قابل تبادل (Kx) بین ۰۲۳/۰ تا ۵۵۰/۰ با میانگین ۳/۰ cmol kg متغیر بود. مطالعه هم‌بستگی بین پارامترهای Q/I و خصوصیات خاک، حاکی از هم‌بستگی معنی‌دار بین PBCK و °CEC(۶۶/۰=r)، AR با درصد پتـاسیم تبادلی (۷۶/۰=r) و °AR با پتاسیم محلول (۸۹/۰=r) بود. هم‌چنین بین (°ΔK) و مقدار پتاسیم تبادلی، هم‌بستگی معنـی‌داری (۷۹/۰=r) مشاهده گردید. به دلیل تفاوت زیاد بین خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک‌های مطالعه شده، ضرایب هم‌بستگی بین خصوصیات خاک و پارامترهای Q/I بالا نبود


نوید قنواتی، محمد جعفر ملکوتی، علیرضا حسین پور،
جلد ۱۳، شماره ۴۹ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

هم‌بستگی بین پارامترهای کمیت- شدت پتاسیم خاک(Q/I) با بعضی ویژگی‌های خاک و شاخص‌های گیاهی گندم (Triticum aestivum L.) در یک آزمایش گلخانه‌ای در سال زراعی ۸۳-۱۳۸۲ در منطقه آبیک قزوین مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تعداد ۸۰ عدد نمونه خاک از عمق ۳۰-٠ سانتی‌متری مزارعی که به صورت تصادفی در سرتاسر منطقه انتخاب شده بود، برداشت و بر اساس بافت خاک و پتاسیم قابل استفاده، ۲۱ نمونه از آنها انتخاب گردید و در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی که فاکتور اول ۲۱ نمونه خاک و فاکتور دوم دو سطح کودی ۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم پتاسیم در کیلوگرم بود، در سه تکرار انجام شد. اثرکود پتاسه بر عملکرد گندم در سطح ٥% و اثر خصوصیات خاک بر عملکرد گندم در سطح ١% معنی‌دار شد، ولی اثر متقابل کود پتاسه و خصوصیات خاک معنی‌دار نشد. دامنه‌ای از نسبت فعالیت پتاسیم خاک( ARK) که در آن نمودار Q/Iبه صورت خطی بود، تعیین گردید. ظرفیت بافری بالقوه پتاسیم خاک(PBCK) هم‌بستگی بالایی را با **)CEC۹۹۶/۰ (r =، درصد رس (**۹۲۱/۰= r) و درصد رطوبت اشباع (** ۸۱۱/۰ r =) نشان داد. معادله زیر به عنوان برآورد کننده ظرفیت بافری خاک در خاک‌های زیر کشت گندم منطقه آبیک پیشنهاد گردید. PBCK = ۴۱۹/۷ CEC - ۷۴۳/۱۹ R۲adj=۷۸۲/۰ نسبت فعالیت تعادلی پتاسیم (AReK)‌ هم‌بستگی بالایی را با پتاسیم محلول (**۸۴۶/۰r=)، پتاسیم قابل استخراج با استات آمونیوم (**۷۳۰/۰ = r)، درصد رطوبت اشباع (**۷۹۴/۰- = r) و در صد رس (**۶۰۲/۰-= r) نشان داد. هم‌چنین مقدار پتاسیم سهل‌الوصول (K۰) هم‌بستگی بالایی را با پتاسیم قابل استخراج با استات آمونیوم (**۸۷۱/۰= r)، پتاسیم محلول (**۷۷۸/۰ r= )، درصد رطوبت اشباع (*۵۵۱/۰- = r) و در صد رس (**۲۰۶/۰-= r) نشان داد. هم‌بستگی بین پتاسیم قابل استفاده گیاه، K۰ و AReK با پتاسیم جذب شده توسط گندم و عملکرد نسبی گندم معنی‌دار نگردید. ولی PBCK با پتاسیم جذب شده به وسیله گندم (**۷۲۹/۰ = r) و عملکرد نسبی گندم (**۷۳۵/۰ = r) هم‌بستگی بالایی را نشان داد. هم‌بستگی بین پارامترهای Q/I حاصل از محلول‌های K۲SO۴, KCl با خصوصیات خاک دارای تفاوت معنی‌داری نبود اما پارامترهای Q/I حاصل از محلول KCl هم‌بستگی بیشتری با شاخص‌های رشد گندم داشت.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم آب و خاک دانشگاه صنعتی اصفهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | JWSS - Isfahan University of Technology

Designed & Developed by : Yektaweb