Asle Taghipour M, Dehmolaei R, Alavi Zaree S R, Tavakoli shoushtari M R. Investigation of the effect of heat input on the properties of HSLA 100 steel weld joints produced by SMAW process. JWSTI 2021; 7 (1) :71-80
URL:
http://jwsti.iut.ac.ir/article-1-369-fa.html
اصل تقی پور مهدی، دهملایی رضا، علوی زارع سیدرضا، محمدرضا توکلی شوشتری . بررسی تأثیر حرارت ورودی بر خواص اتصالات جوش فولاد HSLA-100 ایجاد شده با فرایند SMAW. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1400; 7 (1) :71-80
URL: http://jwsti.iut.ac.ir/article-1-369-fa.html
1- گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (4341 مشاهده)
در این پژوهش تأثیر حرارت ورودی فرایند SMAW بر ریزساختار و خواص مکانیکی اتصالات جوش فولاد HSLA-100 مورد بررسی قرار گرفت. جوشکاری با سه حرارت ورودی 820/0، 176/1 و 392/1 کیلوژول بر میلیمتر با استفاده از الکترود E12018 انجام شد. بررسیهای ریزساختاری با استفاده از میکروسکوپهای نوری و الکترونی روبشی SEM انجام گردید. خواص مکانیکی اتصالات جوش توسط آزمونهای ضربه و ریزسختی سنجی ارزیابی گردید. بررسی های ریزساختاری نشان داد که با افزایش حرارت ورودی میزان فریت سوزنی در فلز جوش کاهش یافت و بر مقدار فریت چندوجهی و شبه چندوجهی افزوده گردیده است. مشخص گردید که با افزایش حرارت ورودی، مقدار بینیت لایهای در ناحیه HAZ افزایش یافته و مقدار بینیت دانهای کاهش یافته است. به دلیل کاهش مقدار فریت سوزنی در ریزساختار فلز جوش با افزایش حرارت ورودی، مقدار سختی و انرژی ضربه کاهش یافت. نتایج نشان داد که افزایش حرارت ورودی به دلیل کاهش میزان فریت سوزنی فلز جوش و انحلال رسوبات در ناحیه متاثر از حرارت درشت دانه باعث کاهش سختی در این نواحی گردیده است. مشخص گردید که با افزایش حرارت ورودی به دلیل کاهش میزان فریت سوزنی، انرژی ضربه ای فلز جوش به میزان ۲۹٪ (از ۴۵ ژول در حرارت ورودی 82/0 به ۳۲ ژول در حرارت ورودی 392/1 کیلوژول بر میلیمتر) کاهش یافته است. معلوم گردید که در تمام حرارتهای ورودی، انرژی ضربه فلز پایه بیشتر از انرژی ضربه فلز جوش است.