۳ نتیجه برای تیتانیوم خالص تجاری
مجتبی صادقی گوغری، مسعود شعبانی، ابراهیم میرزاپور، مسعود کثیری، کامران امینی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
اتصال تیتانیوم خالص تجاری و آلیاژ آلومینیوم ۵۰۸۳ در سرعت دورانی ۱۱۲۰ دور بر دقیقه و سرعت پیشروی ۵۰ میلیمتر بر دقیقه به صورت لب به لب توسط جوشکاری همزن اصطکاکی با موفقیت در این تحقیق انجام شده است. میکرو ساختار، سختی و آزمون کشش بر روی اتصال مورد بررسی قرار گرفت. ناحیۀ جوش به صورت مخلوطی کامپوزیتی از ذرات آلومینیوم و تیتانیوم میباشد که این ذرات نقش مهمی در افزایش سختی و استحکام کششی ایفا میکند. همچنین ناحیۀ جوش دارای سه ناحیه میباشد. سختی در ناحیۀ جوش برابر ۴۸۰ ویکرز میباشد بدین معنی که سختی در این ناحیه نسبت به فلز پایه تیتانیوم و آلومینیوم به ترتیب ۱۶% و ۶۰% افزایش یافته است که به خاطر ترکیب بین فلزی تیتانیوم- آلومینیوم ایحاد شده در ناحیۀ جوش میباشد.
حامد ثابت، فرهاد عبدی، محسن قنبری حقیقی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش اثر پارامترهای دما و زمان عملیات اتصال فاز مایع گذرا بر خواص مکانیکی، ریزساختار و مقاومت به خوردگی اتصال تیتانیوم خالص تجاری به فولاد ۳۱۶L مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از فویل مس خالص با ضخامت ۱۰۰ میکرومتر به عنوان لایه واسط استفاده شد و عملیات اتصالدهی در سه دمای ۹۵۰، ۱۰۰۰ و ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد و در سه زمان ۹۰، ۱۲۰ و ۱۵۰ دقیقه انجام شد. پس از انجام عملیات اتصالدهی، خواص مکانیکی و مقاومت به خوردگی نمونهها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون برش نشان داد استحکام برشی جوش در دمای اتصال ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد از دماهای ۹۵۰ و ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد بهتر است. علت این امر، کمتر تشکیلشدن ترکیبات بینفلزی در این دما و همچنین کمتربودن ناحیه انجماد غیرهمدما در این نمونه بود. بررسیهای ریزساختاری نشان داد که در دمای ۹۵۰ درجه سانتیگراد ترکیب بینفلزی تیتانیوم و آهن تشکیل نشده است، درحالیکه در دو دمای ۱۰۰۰ و ۱۰۵۰ درجه سانتی گراد، ترکیب بینفلزی تیتانیوم و آهن به مقدار قابل توجهی وجود داشت. نتایج آزمون خوردگی نشان داد که مقاومت به خوردگی ناحیه جوش، وابسته به ترکیبات بینفلزی به وجود آمده در این ناحیه است. از جمله ترکیبات بین فلزی به وجود آمده در این اتصال میتوان به TiCu۲، Ti۲Cu، TiCu و FeTi اشاره نمود. نمونه اتصالیافته در دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد و زمان ۱۲۰ دقیقه به دلیل دارابودن حداقل ترکیبات بینفلزی، مقاومت به خوردگی بهتری از خود نشان داد. همچنین فازهای بینفلزی آهن - تیتانیوم، مقاومت به خوردگی کمتری از فازهای بینفلزی مس - تیتانیوم نشان دادند.
پدرام چمنی، حامد ثابت، محسن قنبری حقیقی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
به منظور بررسی تاثیر پارامترهای سرعت چرخشی و زاویه ابزار بر ریزساختار و خواص مکانیکی اتصال آلیاژ AZ۹۱ منیزیم به تیتانیوم خالص تجاری، ورق هایی در ابعاد ۴×۲۶×۱۰۰ میلیمتر آماده سازی شدند. پارامترهای متغیر در این مطالعه سرعت چرخشی (۸۰۰، ۱۲۰۰ و ۲۵۰۰ دور بر دقیقه) و زاویه ابزار (۵/۰، ۱ و ۳ درجه) تعیین شده و سرعت پیشروی ثابت و برابر ۳۲ میلیمتر بر دقیقه در نظر گرفته شد. پس از اجرای جوشکاری نمونهها جهت انجام بررسیهای ریزساختاری و خواص مکانیکی (سختی و کشش) بر طبق استاندارد مربوطه آماده سازی شدند. بررسیهای ریزساختاری نشان داد که ساختار ناحیه جوش CP-Ti/AZ۹۱ شامل دانههای کشیده آلفا بوده و ریزساختار منطقه اختلاط یافته در سمت آلیاژ منیزیم شامل دانههای هم محور α - منیزیم همراه با ترکیبات بین فلزی Mg۱۷Al۱۲ در زمینه میباشد. نتایج حاصل از آزمون کشش نشان داد که بیشترین مقدار استحکام کششی (۱۶۰ مگاپاسکال) مربوط به سرعت چرخشی ۲۵۰۰ دور بر دقیقه و زاویه پین ۱ درجه میباشد. همچنین مشخص شد که سرعت چرخشی ۸۰۰ دور بر دقیقه همراه با سرعت پیشروی ۳۲ میلیمتر بر دقیقه جهت جوشکاری نمونههای AZ۹۱ به تیتانیوم خالص تجاری مناسب نبوده بطوریکه این نمونهها در حین فرایند آمادهسازی دچار شکست شدند. از طرفی مشاهده شد که افزایش زاویه ابزار نسبت به قطعه کار در ابتدا منجر به افزایش استحکام قطعه از ۱۴۱ مگاپاسکال به ۱۶۰ مگاپاسکال شده و سپس تا ۱۳۲ مگاپاسکال کاهش مییابد. از طرف دیگر نتایج حاصل از آزمون سختی سنجی ویکرز نشان داد که عدد سختی منطقه جوش به طور میانگین برابر ۱۷۳ ویکرز بوده و از سختی آلیاژ AZ۹۱ (۶۱ ویکرز) بیشتر و به سختی آلیاژ تیتانیوم (۱۶۷ ویکرز) نزدیک میباشد.