جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای A-Tig

نگار رحیمی، توحید سعید،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

در این تحقیق تغییرات عمق­ نفوذ و ریزساختار و ریزسختی جوش فولاد زنگ­نزن L۳۱۶ در سه حالت TIG، A-TIG و FB-TIG مطالعه و با یکدیگر مقایسه گردید. پس از انتخاب فلاکس بهینه تأثیر آن بر عمق نفوذ، ریزساختار و میکروسختی جوش فولاد زنگ­نزن L۳۱۶ جوشکاری شده به روش­های A-TIG و FB-TIG بررسی و با نمونه TIG مقایسه گردید. مشاهده شد عمق نفوذ و نسبت عمق به عرض در روش FB-TIG نسبت به دو روش دیگر اندکی بیش­تر است. همچنین در روش A-TIG در خط مرکزی جوش وسعت دندریت­های هم­محور مرکزی نسبت به روش FB-TIG کاهش یافته­ است. بررسی میکروسختی این سه نمونه نشان داد که سختی خط مرکزی جوش در A-TIG و FB-TIG بیش­تر ازTIG است.


امیر لری امینی، حامد ثابت، محسن قنبری حقیقی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

در این تحقیق فولاد زنگ نزن دوفازیAISI ۲۲۰۵ با استفاده از فلاکس های فعال کننده سطحی به روش A-TIGبه صورت رویه (سطحی) جوشکاری شد. بدین منظور از دو فلاکسZrO۲ وTiO۲ بصورت مجزا و مخلوط نمونه هایی با درصد های وزنی متفاوتی تهیه و استفاده شد. نتایج بررسی‌های چشمی نمونه های مختلف مشخص نمود که نمونه تهیه شده با فلاکس سطحی۵۰ %ZrO۲ و۵۰ %TiO۲  کمترین عرض گرده و نمونه حاوی۹۰%ZrO۲ بیشترین عمق نفوذ را دارد، همچنین نتایج بررسی‌ ها نشان داد که میزان پیچیدگی زاویه ای نمونه های  مخلوط فلاکسZrO۲  وTiO۲ ،۲۲۵% کمتر از نمونه بدون فلاکس است. نتایج آزمون ماکروسکوپی نمونه ها مشخص نمود که بیشترین طول و عرض دانه های ماکروسکوپی مربوط به نمونه حاوی۹۰%ZrO۲  و کمترین طول  و عرض دانه های ماکروسکوپی مربوط به نمونه حاوی۹۰%TiO۲  است.  نتایج آزمون سختی نیز نشان داد که بیشترین میزان سختی مربوط به نمونه حاوی۹۰%TiO۲ با مقدار۹۵۰  ویکرز و  کمترین میزان سختی مربوط به نمونه حاوی۹۰%ZrO۲   با مقدار۴۱۰ ویکرز است. در مجموع نتایج کلیه آزمون ها مشخص نمود که فلاکس های سطحیZrO۲ و TiO۲ با ایجاد تغییرات بر جریان های طولی و عرضی مذاب در حوضچه جوش بر عمق نفوذ، عرض گرده، میزان پیچیدگی زاویه ای، اندازه طول و عرض دانه های ماکروسکوپی و سختی فلز جوش فولاد زنگ نزن دوفازیAISI ۲۲۰۵ تاثیر مثبت می گذارند.
محمدناصر صدرایی فر، فرهاد کلاهان،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده

در این مقاله ما از روش تیگ فعال با استفاده از ارتعاش فراصوت (UV) برای جوشکاری فولادL۳۱۶ استفاده کردیم. در طی فرآیند جوشکاری الکترود تنگستن و گاز بی اثر فعال (A-TIG) امواج صوتی با شدت بالا توسط یک ژنراتور اولتراسونیک فرکانس بالا با فرکانس کاری بهینه ۳/۲۰ کیلوهرتز و دامنه ارتعاش ۸ میکرومتر، تولید شده و به حوضچه جوش مذاب که با نانوذرات SiO۲ به عنوان یک شار فعال کننده پوشش دهی شده است، وارد شد. اثر UV و نانوذرات بر هندسه جوش و ریزساختار جوش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با فرآیند جوشکاری تیگ معمولی مقایسه شد. نتایج نشان داد که استفاده از نانوپودر در جوشکاری تیگ نه تنها می تواند عمق نفوذ جوش را حدود ۵/۱۷ درصد افزایش دهد، بلکه باعث کاهش ۲۸ درصدی عرض مهره جوش (WBW) در مقایسه با جوشکاری تیگ معمولی می شود. این مقادیر در حضور امواج فراصوت به ترتیب به ۲۵ درصد افزایش و ۳۵ درصد کاهش می رسد. علاوه بر این، با افزودن نانومواد به حوضچه مذاب دانه ها ریزتر شد و امواج فراصوت به توزیع یکنواخت این نانوموادها در مذاب کمک کرده و درنهایت منجر به اصلاح ریزساختار جوش شده است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی-پژوهشی علوم و فناوری جوشکاری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Welding Science and Technology of Iran

Designed & Developed by : Yektaweb