Javanmardi S, Fotovat R, Saba J. Relationship between Osmotic Adjustment with Soluble Carbohydrates and Proline and Role of Osmotic Adjustment in Grain Yield of Wheat Lines under Drought Stress . jwss 2010; 14 (53) :65-73
URL:
http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1333-fa.html
جوانمردی شورانگیز، فتوت رضا، صبا جلال. رابطه بین کربوهیدراتهای محلول و پرولین با تنظیم اسمزی و نقش تنظیم اسمزی در عملکرد گندم تحت شرایط تنش خشکی. علوم آب و خاک. 1389; 14 (53) :65-73
URL: http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1333-fa.html
، javanmardi.sara@gmail.com
چکیده: (31423 مشاهده)
تنظیم اسمزی به عنوان یک مکانیسم مهم تحمل به تنش خشکی در گیاهان عمل میکند. تجمع اسمولیتها به حفظ تورژسانس سلولی و فرایندهای وابسته به آن کمک میکند و رشد، عملکرد و زنده مانی گیاهان در خاکهای شور یا خشک را تحت تأثیر قرار میدهد. با این حال اساس فیزیولوژیکی تنظیم اسمزی و نقش آن در عملکرد گندم کمتر بررسی میشود. در این تحقیق اثر تنظیم اسمزی و اجزای آن بر عملکرد تک بوتههای گندم نان در یک آزمایش گلدانی تحت تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. ده لاین گندم نان در گلدانهایی تحت سطوح مختلف آبیاری در قالب طرح اسپلیت پلات رشد یافتند. در طی مرحله پر شدن دانه، محتوای قند برگ، محتوای پرولین و تنظیم اسمزی با نمونهگیری از برگ پرچم تحت شرایط نرمال و تنش اندازهگیری شد. از ساقه اصلی گیاه برای اندازهگیری محتوای قند استفاده شد. اگر چه لاینها از نظر تنظیم اسمزی با یکدیگر تفاوت داشتند، اما رابطهای بین عملکرد با تنظیم اسمزی دیده نشد. عدم وجود رابطه بین تنظیم اسمزی و محتوای پرولین و قندها نشان میدهد که این ترکیبات احتمالاً سهم کمی در تنظیم اسمزی گندم داشته و مطالعات تکمیلی در این رابطه باید صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1389/10/6 | انتشار: 1389/7/23