چکیده: (28464 مشاهده)
بیماری آتشک گلابی با عامل Erwinia amylovora یکی از بیماریهای خطرناک درختان میوه دانه دار در بسیاری از مناطق دنیا میباشد که موجب نکروز شدن بافتهای میزبان میگردد. این باکتری یک نکروژن تدریجی است که میتواند به تدریج با گسترش خود موجب تخریب تمام بافتهای گیاه میزبان شود. در این بررسی طی بازدیدهای مکرر از مناطق کشت گلابی آستانه اشرفیه، لاهیجان و کیاشهر در استان گیلان از درختان آلوده به آتشک گلابی نمونه برداری به عمل آمد. علایم بیماری روی درختان گلابی آلوده بهصورت نکروز سرشاخهها همراه با ترشحات صمغ در بافتهای آلوده بود. جهت جداسازی عوامل بیماری زای باکتریایی تعدادی از بافتهای آلوده، شاخه، تنه و جوانهها پس از شستشو و ضدعفونی سطحی با هیپوکلریت سدیم 5%. و شستشوی مجدد با آب مقطر سترون در آب پپتونه له شدند. سپس 100 میکرولیتر از عصاره روی محیطهای کشت روی محیط آگار مغذی سوکروز دار حاوی آنتی بیوتیک سیکلوهگزامید (50 میکروگرم در میلی لیتر ) با یک میله شیشهای خمیده پخش گردید بعد از سه تا پنج روز کلنیهای سفید مایل به کرم کمرنگ انتخاب و روی محیطهای کشت مذکور خالص شدند. جدایههای باکتری بهدست آمده بهصورت میلهای شکل، گرم منفی و بی هوازی اختیاری بودند. جدایهها روی محیط کشتهای غنی از سوکروز تولید لوان نموده، ولی قادر به تولید رنگدانه فلورسنت در محیط KB نبودند. تمام جدایههای مورد بررسی در توتون و شمعدانی فوق حساسیت ایجاد کردند. باکتریهای جداشده اکسیداز، نیترات، اوره آز و ایندول منفی بوده و قادر به لهانیدن برشهای سیب زمینی، تولید گاز H2S و همچنین رشد در دمای ºC 36 نبودند. به علاوه جدایهها قادر به استفاده از سیترات، استوئین، سوربیتول و تریهالوز بوده و آزمون ژلاتین آنها نیز مثبت بود. بر اساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی و تکثیر یک قطعه 937 جفت بازی از DNA با استفاده از روش واکنش زنجیرهای پلی مرآز (PCR) به کمک آغازگرهای اختصاصی Ea1 و Ea2 جدایههای مذکور به عنوان Erwinia amylovora شناسایی شدند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1386/4/24