چکیده: (21599 مشاهده)
استان همدان از عمده ترین مناطق تولید یونجه در سطح کشور است. با این وجود مطالعات اندکی در مورد وضعیت فسفرخاکهای این منطقه صورت گرفته و تاکنون عصارهگیر مناسبی برای استخراج فسفر قابل استفاده این خاکها معرفی نگردیده است. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی 9 روش عصارهگیری به منظور تعیین عصارهگیر یا عصارهگیرهای مناسب جهت تعیین فسفر قابل استفاده در تعدادی از خاکهای استان همدان اجرا شد. این پژوهش در قالب بلوکهای کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل شامل 15 نمونه خاک و دو سطح صفر و 200 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک انجام و گیاهان یونجه در سه چین برداشت شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که مقدار فسفر عصارهگیری شده توسط روشهای استفاده شده به ترتیب زیر بود: کلرید کلسیم 01/0 مولار < مهلیچ 2 < مهلیچ 1 < دی تی پی ای< اولسن< بری 1< اسید کلریدریک < بری 2 < نوارهای کاغذی< کالول. مقدار فسفر استخراج شده با کلیه روشها به جز کلرید کلسیم 01/0 مولار هم بستگی معنی داری داشتند. نتایج مطالعات هم بستگی نشان داد که در چین اول روش کالول، در چین دوم روشهای بیکربنات آمونیوم- دی تی پی ای، کالول، بری 1 و مهلیچ 2 و درچین سوم بیکربنات آمونیوم - دی تی پی ای، اولسن، کالول، بری 1، و مهلیچ 2 میتوانند جهت تعیین فسفر قابل استفاده به کار روند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1385/10/25